Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Το ... 'αόρατο' μάτι του Έσελον

Εγκαταστάσεις του Έσελον στη Βρετανία
Εγκαταστάσεις του Έσελον στη Βρετανία

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη

Καθώς οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών για τον εντοπισμό των όπλων που αφαιρέθηκαν από στρατόπεδο της Κω συνεχίζονται, πληροφορίες αναφέρουν ότι σειρά τηλεφωνημάτων αγνώστων φαίνονται να συνδέουν την κλοπή του οπλισμού με την οργάνωση 17Ν.

Μάλιστα σύμφωνα με μερίδα του ελληνικού Τύπου έχουν εντοπιστεί από πού έγιναν οι κλήσεις, με τη βοήθεια διεθνών συστημάτων παρακολούθησης, όπως το περίφημο Έσελον.

Ο συντάκτης για θέματα ασφαλείας της εφημερίδας Γκάρντιαν, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέηλορ εξήγησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC τι ακριβώς είναι το Έσελον και κατά πόσο μπορούν οι ελληνικές αρχές να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους «διευκολύνσεις».

Έσελον και ΕΛ ΑΣ

"Το Έσελον είναι ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης μηνυμάτων κάθε μέσου που ανέπτυξε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας NSA, σε στενή συνεργασία με βρετανικές, καναδικές και αυστραλιανές υπηρεσίες πληροφοριών", εξηγεί ο Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ.

Και προσθέτει, "νομίζω ότι οι Αμερικανοί έχουν στο παρελθόν δώσει στις ισπανικές αρχές στοιχεία που συνέλεξε το Έσελον, βοηθώντας τις επιχειρήσεις εναντίον Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ."

Ο συντάκτης της Γκάρντιαν υποστηρίζει ότι του φαίνεται απολύτως πιστευτή, η πληροφορία ότι χρησιμοποιείται η μέθοδος για την υποβοήθηση των ελληνικών διωκτικών αρχών, καθώς, όπως λέει το πλεονέκτημα του Έσελον είναι ότι μπορεί να χρησιμεύσει στη στόχευση ολόκληρων περιοχών, απ' όπου θεωρείται ότι τηλεφωνούν οι ύποπτοι.

Εναλλακτικοί μέθοδοι 

Από την άλλη πλευρά ο εντοπισμός κάποιου τηλεφωνήματος μπορεί να γίνει και με άλλες μεθόδους συλλογής πληροφοριών- εκτός του Έσελον, σύμφωνα με τον συντάκτη του BBC για θέματα τεχνολογίας, Μαρκ Γουάρντ.

«Υπάρχουν πολλοί ακόμα τρόποι για να μάθει κανείς τα βασικά στοιχεία μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης.

Σίγουρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θεσπίσει νομοθεσία που επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν τον κάτοχο ενός τηλεφώνου, νομοθεσία που υποχρεώνει επίσης τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τους παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου να διατηρούν για πολύ καιρό αρχεία με λεπτομερή στοιχεία από τις συνδιαλέξεις κάθε σύνδεσης και τις ηλεκτρονικές επιστολές του κάθε πελάτη τους», διευκρινίζει ο Μαρκ Γουάρντ

Παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων

Υπάρχει, ωστόσο, νομοθεσία που η εφαρμογή της μπορεί να παραβιάζει βασικά ατομικά δικαιώματα.

"Στη Βρετανία σίγουρα πολλοί ανησυχούν ότι η κυβέρνηση το έχει παρακάνει, τόσο εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων στα συστήματα συλλογής πληροφοριών από συνδιαλέξεις και ηλεκτρονικές επιστολές, αλλά και γιατί η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα παρέχεται χωρίς καν προηγούμενη άδεια δικαστικού λειτουργού", επεσήμανε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC, ο Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ.

Έτσι, επικρατεί αμφιβολία για τη σκοπιμότητα παρόμοιων ερευνών από τις αρχές, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν πραγματικά βάσιμες υποψίες εναντίον κάποιου ατόμου.

Το γενικότερο θέμα και άρρητα συνδεδεμένο με το Έσελον είναι ότι "οι ικανότητες της τεχνολογίας παρακολούθησης αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από τις δικλείδες ασφαλείας που θέτει ο νομοθέτης στην επεξεργασία και αξιοποίηση των δεδομένων αυτών", καταλήγει ο συντάκτης της Γκάρντιαν, για θέματα ασφάλειας.

http://www.bbc.co.uk/
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης