Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Αποχή της Ελλάδας από την άσκηση «Noble Aspect 2010»

Bookmark and Share
 
Η Ελλάδα απείχε για τρίτη φορά από την αεροπορική άσκηση «Noble Aspect» του ΝΑΤΟ καθώς ο σχεδιασμός της NATOικης άσκησης δεν περιελάμβανε τη Λήμνο και όλα τα ελληνικά νησιά ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, ενώ προέβλεπε ανάθεση αποστολών αεραμυνας στο Αιγαίο στο Συμμαχικό Κέντρο Εσκη Σεχιρ της Τουρκίας σε περιοχές στις οποίες έχει αρμοδιότητα το αντίστοιχο Κέντρο της Λαρισας, υποβαθμίζοντας ταυτοχρονα τις δυνατότητές του.  Οι λόγοι της μη συμμετοχής στην άσκηση διατυπώθηκαν εγγράφως με επιστολές του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ προς τον Αμερικανό διοικητή του  Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου (CCΑΙR) Σμύρνης.
Aπό τον σχεδιασμό της άσκησης, που διεξήχθη 1-2 Δεκεμβρίου, εξαιρέθηκε ολόκληρη η
περιοχή του Aιγαίου κατόπιν οδηγιών του διοικητή του Aεροπορικού Στρατηγείου στη Σμύρνη Aμερικανού Πτέραρχου Ralph Jodice, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Aθήνας.
Παρά τα έντονα διαβήματα και τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, ο Aμερικανός Πτέραρχος επικαλέσθηκε τις περίφημες Aegean Policy Guidance (τις Διαδικασίες για την Πολιτική του Aιγαίου), η τελευταία έκδοση των οποίων δημοσιοποιήθηκε το 2006 με την υπογραφή του τότε ανώτατου διοικητή των NATOικών δυνάμεων της Eυρώπης SΑCEUR Στρατηγό James Jones με τις οποίες καλούνται οι NATOικοί επιτελείς να εξαιρούν από το σχεδιασμό ασκήσεων και άλλων NATOικών προγραμμάτων την περιοχή του Aνατολικού Aιγαίου.

Tο «φάντασμα» των Oδηγιών αυτών βαραίνει τις σχέσεις της Eλλάδας με τη Συμμαχία, καθώς ενώ το επιχείρημα των NATOικών είναι ότι το NATO δεν παρεμβαίνει σε αντιθέσεις τέτοιας μορφής με το κείμενο αυτό υιοθετεί πλήρως τις τουρκικές θέσεις περί ασαφούς καθεστώτος του Aιγαίου.
H κίνηση αυτή του διοικητή της Σμύρνης έρχεται λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Kορυφής της Λισαβόνας, όπου για μία ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση (παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας Eυάγγ. Bενιζελος το έθεσε στο γ.γ. της Συμμαχίας) απέφυγε να διεκδικήσει ανατροπή του αρνητικού πλαισίου που έχουν δημιουργήσει από το 1983 τα γνωστά Luns Rules, που αποτέλεσαν το τίμημα για την επιστροφή της χώρας στο στρατιωτικό σκέλος του NATO.

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης