Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Βιομηχανία «πράσινης» προπαγάνδας

Bookmark and Share


Του Απόστολου Παπαπαρίση

Μετά τον «αφήστε το κουρελόπανο να το πάρει ο αέρας» ένας ακόμα πρωταγωνιστής των Ιμίων (σύμπτωση κι αυτή), επιστρατεύτηκε να πλήξει με περισσή μισητή εμπάθεια τους Έλληνες Αξιωματικούς. Αυτή τη φορά ήταν ο ρεπόρτερ που μετέδιδε ζωντανά τον απόπλου του Ελληνικού στόλου από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας (ούτε Τούρκος κατάσκοπος να ήταν). Το γεγονός αυτό, μόνο τυχαίο δε μπορεί να χαρακτηρισθεί και προκαλεί οργή και αγανάκτηση. Πόσες... ανακρίβειες μπορεί να γράψει ένας …δημοσιογράφος και μάλιστα σε δύο συνεχόμενα πρωτοσέλιδα πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα για μία μερίδα συμπολιτών μας;

Οφείλεται στην ανικανότητα του να συντάξει ένα άρθρο ή έχει απωθημένα με το Στρατό από τότε που υπηρέτησε τη θητεία του; Δεν είναι καλά πληροφορημένος ή εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία; Τι οπλίζει την πένα του και πυροβολεί άλλοτε με ψεύδη και μισές αλήθειες και άλλοτε αποκρύπτοντας πραγματικά γεγονότα; Που είναι η ηγεσία του ΥΕΘΑ, γιατί δεν παίρνει άμεσα θέση; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που ανταλλάσσουν τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Συνηθισμένο φαινόμενο θα ισχυριστεί κάποιος. Το βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση, από καλοπληρωμένους (κάποιοι τους λένε πουλημένους) δημοσιογράφους. Τη μια μέρα επιτίθενται στον ένα κλάδο και την επομένη στον άλλο. Να δούμε πότε όλοι αυτοί οι κλάδοι θα ενωθούν εναντίον αυτών που τους εμπαίζουν τόσο απροκάλυπτα. Τότε θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Ας επανέλθουμε, όμως, στο θέμα μας με την καταγραφή των προαναφερομένων …ανακριβειών κατά είδος.

ΨΕΜΑΤΑ KAI ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

«… με αποτέλεσμα το 2011 να μην μπορεί να καταβληθεί το πολυπόθητο μέρισμα ούτε στους εν ενεργεία ούτε στους απόστρατους.» Αντιπαρέρχομαι τις …μαντικές του ικανότητες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για καταφανέστατο ψέμα ή ο ορισμός της ασχετοσύνης, να υποστηρίζει ένας που θέλει να λέγεται δημοσιογράφος ότι οι εν ενεργεία αξιωματικοί παίρνουν μέρισμα.

«Το διοικητικό συμβούλιο του ΜΤΣ … απέρριψε … ακόμη και για μείωση 25% του μερίσματος.»  Ψέματα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

«…από το 2006 είχε αναλογιστική μελέτη … από την εταιρεία «Deloitte», που προέβλεπε το οικονομικό αδιέξοδο μετά το 2010 εάν εγκαίρως δεν λαμβάνονταν συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος…». Μισή αλήθεια, η μελέτη προέβλεπε επιβίωση του Ταμείου μέχρι το 2018.
«Βιομηχανία παραγωγής στρατηγών - «μαϊμού» και αρχηγών ΓΕΣ είχε στηθεί στο Πεντάγωνο …». Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μισθολογικό αποστρατευτικό βαθμό (κάτι που ισχύει σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους) και που δόθηκε με νόμο (Ν2838/2000 και Ν3016/2002), προκειμένου η τότε κυβέρνηση να μας εξαιρέσει από το ενιαίο μισθολόγιο που θεσπίστηκε για τους υπαλλήλους του υπόλοιπου δημόσιου τομέα. Επιπλέον πληρώνεις αναδρομικά όλες τις προβλεπόμενες κρατήσεις και επειδή οι …προαγωγές δεν είναι χαριστικές, πολλοί συνάδελφοι δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος αυτού.

Όλα τα αναφερόμενα ποσά εντέχνως είναι τα μικτά για να φαίνονται …παχυλά, π.χ. το ανώτατο ποσό (μέρισμα Α/ΓΕΣ) των 415 ευρώ, γίνεται καθαρό 300 ευρώ.

«Απέρριψαν επίσης πρόταση για λήψη μέτρων εξυγίανσης και βιωσιμότητας του Ταμείου όπως: … Καθιέρωση εργοδοτικής εισφοράς.». Μισή αλήθεια. Αντιπροτάθηκε η εφαρμογή του Ν2084/1992 (3% ο εργαζόμενος και 3% το Δημόσιο). Είναι φοβερό, να προτείνεις το αυτονόητο, την εφαρμογή υπάρχοντος πρόσφατου νόμου και να βρίσκεις το μπελά σου.

«…το χρονικό διάστημα 1990-2009 δόθηκαν στο μέρισμα αυξήσεις, πέραν του πληθωρισμού…». Για αποκατάσταση της αλήθειας 2006, 2007, 2008 και 2009 δόθηκε συνολικά αύξηση 3%, ενώ από το 2000 μέχρι το 2004 δόθηκε αύξηση 55%. Ποιος λοιπόν δεν ενδιαφερόταν για το μέλλον του ΜΤΣ; Η ΝΔ που έντεχνα ο συντάκτης υπονοεί ή το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Δεν αναφέρει καθόλου τα πραγματικά περιστατικά και γεγονότα που έφεραν το ΜΤΣ σε αυτήν την κατάσταση και κυρίως τις διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών του ΥΕΘΑ; «Ξέχασε» να γράψει ότι…

Η εκάστοτε κυβέρνηση διορίζει κατά το δοκούν, το Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο του ΜΤΣ, καθώς και 3 μέλη (2 του ΣΞ και 1 της ΕΛΑΣ) που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Γενικής Τράπεζας, άρα έχει και την ευθύνη των επιλογών της. Δε θα δικαιολογήσω τους κατά καιρούς συναδέλφους μου που κατείχαν τις θέσεις αυτές, αφού αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων αλλά το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί είναι ελάχιστο σε σχέση με αυτό της Πολιτείας.

Το ΜΤΣ, μαζί με τα άλλα ταμεία, υποχρεωτικά προέβαινε σε «επενδύσεις» την περίοδο του Χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με το Ν1481/1984, περί συγχωνεύσεως Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων, το 32% των αστυνομικών άρχισε να ασφαλίζεται στο ΜΤΠΥ, με αποτέλεσμα το ΜΤΣ να χάνει συνεχώς εισφορές και κοινωνικούς πόρους δεκάδων εκατ. ευρώ.

Επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ πωλήθηκε σκανδαλωδώς και αντί πινακίου φακής η Γενική Τράπεζα. Υπόψη ότι οι υψηλότατες αμοιβές συμβούλων πώλησης της Τράπεζας χρεώθηκαν εξ’ ολοκλήρου στο ΜΤΣ.

Για πολλά χρόνια λίμναζε, υποχρεωτικά, η κινητή περιουσία του ΜΤΣ στην Τράπεζα Ελλάδος χωρίς τόκους και τώρα με κάποιο επιτόκιο κατά την κρίση του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και σε εφαρμογή του Ν2913/2001 χορηγήθηκε μέρισμα στους αντιστασιακούς χωρίς να τηρηθεί η ρητή δέσμευση του τότε ΥΠΕΘΑ για κάλυψη της επιβάρυνσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, δηλαδή.

Αν είχε εξασφαλιστεί η καθιέρωση της εργοδοτικής εισφοράς, όπως έγινε και με το ταμείο ΜΤΠΥ του 32% της ΕΛΑΣ (επίτευγμα συνδικαλιστών ΕΛΑΣ), σύμφωνα με σχετική μελέτη, θα είχαν εισρεύσει στο ταμείο του ΜΤΣ μέχρι σήμερα περί τα 700 εκ. ευρώ. Για πιο έλλειμμα θα μιλούσαμε τώρα;

Η Πολιτεία οφείλει, 5 εκατ. ευρώ από αποφασισθείσα επιχορήγηση του 1990, πάνω από 5 εκατ. ευρώ λόγω μερισμάτων αντιστασιακών, πάνω από 12 εκατ. ευρώ λόγω παράνομης παρακράτησης φόρων, πάνω από 15 εκατ. ευρώ λόγω μη απόδοσης του Σαρογλείου Μεγάρου και περί τα 700 εκατ. ευρώ λόγω της μη αναλογικής κάλυψης των επικουρικών αποδοχών μέσω του κράτους αν και είναι νομοθετημένο και συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα (Ν.2084/92), που έπαψε να ισχύει για τους στρατιωτικούς, με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων.

Παρακρατούνται παράνομα από το Υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα του ΕΚΟΕΜΣ που μεταξύ άλλων οφείλονται στην παρακράτηση του 1% του βασικού μισθού των εν ενεργεία αξιωματικών του ΣΞ και του 10% του μερίσματος των εν αποστρατεία αξιωματικών του ΣΞ για το χρέος του ΜΤΣ που αφορά ΣΞ και ΣΑ. Το ίδιο παράνομα παρακρατούνται και τα έσοδα της ΕΑΑΣ. Εκτιμάται ότι σήμερα η παράνομη αυτή παρακράτηση ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και συνεχώς αυξάνεται.

ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ

Τις ημερομηνίες των ψηφισθέντων νόμων (1984, 2000, 2001, 2002 κ.λπ.) και διάφορες χαρακτηριστικές καμπές της άσχημης πορείας του ΜΤΣ (χρηματιστήριο, πώληση Γενικής Τράπεζας κ.λπ.) τις κατέγραψα επίτηδες για να πεισθεί και ο πιο κακοπροαίρετος αναγνώστης σε ποιον από τα 2 κυβερνητικά κόμματα αντιστοιχεί το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης που καλείται περίπου ως ήρωας, σύμφωνα με τον «αξιόπιστο» συντάκτη, ο κ. Μπεγλίτης να διαχειριστεί. «…Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στα δύο επικουρικά ταμεία του Στρατού λόγω των αμαρτιών του παρελθόντος καλείται να διαχειριστεί η παρούσα κυβέρνηση και ειδικότερα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης.».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ως επίλογο στο άρθρο μου παραθέτω το ποίημα «Ο σκοταδόψυχος» του γνωστού ποιητή Φανφάρα της παλιάς αγαπημένης ελληνικής ταινίας:

Φαρμάκι έχω στη ψυχή, φέρνει μαυρίλα θολερή, στα στήθια μου,
νύχτα αξημέρωτη ξανά, με το πιοτό της με κερνά, εβίβα μου,
σκοτάδι πίνω για πιοτό, πω – πω – πω – πω (δις),
ντέφι της λύσσας μου κρατώ, πω – πω – πω – πω (δις),
και το μυαλό μου είναι θολό, πω – πω – πω – πω (δις)
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης