Δημοσιεύουμε παρακάτω δελτίο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφορικά με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ, ως απάντηση σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την υπογραφή στις 17/12/2010 της Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Το αλίευσα ΕΔΩ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Αρ.7,22/12/2010
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ για την Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει τα ακόλουθα:
Η πρόσφατη Συμφωνία για Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με το Κράτος του Ισραήλ έγινε εντός των πλαισίων άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και την άσκηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων δεν αφορούν οποιοδήποτε τρίτο κράτος. Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εγκρίθηκε κείμενο Συμπερασμάτων, το οποίο υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου και επαναλαμβάνεται το δικαίωμα όλων των κρατών μελών για άσκηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται:
«η ΕΕ υπογραμμίζει και πάλι όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ στα οποία συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η προσχώρηση σε διμερείς συμφωνίες, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
«η ΕΕ υπογραμμίζει και πάλι όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ στα οποία συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η προσχώρηση σε διμερείς συμφωνίες, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το μόνο νόμιμο κράτος στην Κύπρο, το οποίο είναι πλήρως και διεθνώς αναγνωρισμένο και εκπροσωπεί ολόκληρο τον κυπριακό λαό, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία όχι μόνο δεν δικαιούται να το αμφισβητεί, αλλά αντίθετα έχει την υποχρέωση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, όπως άλλωστε προβλέπεται στη Δήλωση του Συμβουλίου της ΕΕ του Σεπτεμβρίου του 2005.
Οι Διεθνείς Συμβάσεις που υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δραστηριότητές της για την προώθηση των οικονομικών της συμφερόντων δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση και ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να επηρεάσουν τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Αυτές οι συμβάσεις αφορούν και ωφελούν ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Αυτό που εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους από το να επωφελούνται από τις πρωτοβουλίες του νόμιμου κράτους είναι η παράνομη τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Γι’ αυτό η Τουρκία οφείλει να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού έμπρακτα και ενεργά.