Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Οι Βορειοηπειρώτες τίμησαν την 99η επέτειο από την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου [ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ]

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από aftonomi.gr

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την συμπλήρωση 99 χρόνων από την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17.2.1914).

Η εκδήλωση, την οποία όπως κάθε χρόνο οργανώνει ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, άρχισε με Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, ακολούθησαν ομιλίες ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.
Μεταξύ άλλων στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΑΔ, Θωμάς Γιάννης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Αττικής του Κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον, Περικλής Νάτσης, ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, ο Γραμματέας Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της ΝΔ, Χρήστος Γιάνναρης κ.α.
Όπως είναι γνωστό, το Φεβρουάριο του 1914 οι Βορειοηπειρώτες, αρνούμενοι να υπαχθούν στο νεοϊδρυθέν αλβανικό κράτος, επαναστάτησαν και ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Αυτόνομο Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου σχηματίζοντας Κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Γεώργιο Χρ. Ζωγράφο και μέλη τους Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο, Κορυτσάς Γερμανό και Κονίτσης Σπυρίδωνα.
Αποτέλεσμα του Αυτονομιακού Αγώνα ήταν το Πρωτόκολλο της Κερκύρας (17-5-1914), που υπογράφηκε από τις Κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, της Αλβανίας και της Βορείου Ηπείρου και παρείχε καθεστώς Αυτονομίας.
Ακολουθεί φωτοερεπορτάζ από την εκδήλωση:

































Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης