Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Παραπληροφόρηση για τουρκικές προβοκάτσιες

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Είναι γνωστές οι αρπακτικές προθέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και η εχθρική προς την Ελλάδα πολιτική σε κάθε επίπεδο. Κατά πάγια πολιτική αμφισβητούνται όχι μόνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο αλλά ακόμη και η ελληνική αρμοδιότητα - δικαιοδοσία για συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως η Έρευνα & Διάσωση (SAR).

Την περίπτωση, έφερε στο προσκήνιο το περιστατικό της 11ης Αυγούστου, όταν θαλαμηγός σημαίας Μάλτας με 5 Ουκρανούς επιβαίνοντες, προσάραξε στην βραχονησίδα Πρασονήσια, μεταξύ Χίου και Οινουσσών, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Όπως έγινε γνωστό, ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής προσέγγισε το σκάφος και παρέλαβε τους επιβαίνοντες.

Τις ελληνικές Αρχές κινητοποίησε ενημέρωση στρατιωτικού παρατηρητηρίου (προφανώς των Οινουσσών) περί υπόπτου σκάφους και στις 02.35 περιπολικό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που κατευθύνθηκε στο σημείο, αναγνώρισε το σκάφος ως τουρκική ακταιωρό που απομακρυνόταν από το σημείο προσαράξεως της θαλαμηγού. Το ελληνικό περιπολικό προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες SAR, τις οποίες ολοκλήρωσαν οι ελληνικές Αρχές και η θαλαμηγός ρυμουλκήθηκε σε τοπικό νεωλκείο. Αυτά ανέφερε το ανακοινωθέν του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Το περιστατικό προβλήθηκε σε ελληνικό ιστότοπο ως πλήρης αποτυχία των ελληνικών αρμοδίων Αρχών σε θέματα SAR, αφού τουρκική ακταιωρός επενέβη πρώτη στην περιοχή που βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, διενεργώντας SAR. Η παρουσίαση αυτή, μετέδιδε αρνητικά μηνύματα στην ελληνική κοινή γνώμη για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών υπηρεσιών (ΓΕΕΘΑ και ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) έναντι των τουρκικών, λειτουργώντας δυσφημιστικά προς αυτές και δημιουργώντας σε τελική ανάλυση ηττοπάθεια για τον τρόπο προασπίσεως των εθνικών θέσεων.

Αυτό που θέλουν να αγνοούν όσοι προτιμούν να παρουσιάζουν τα γεγονότα σύμφωνα με ατομικές προτιμήσεις, είναι τα ίδια τα… γεγονότα. Συγκεκριμένα, στο περιστατικό οι ελληνικές υπηρεσίες παρουσιάσθηκαν από τον ιστότοπο ως εντελώς απούσες, με την τουρκική ακταιωρό να ενεργεί ελεύθερα. Σημειώνεται δε πως, «Το πλήρωμα του σκάφους κάλεσε σε βοήθεια μέσα από την συχνότητα κινδύνου», την στιγμή που το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αναφέρει σαφώς ότι «Δεν υπήρξε καμία εκπομπή κινδύνου από το εν λόγω σκάφος στις προβλεπόμενες συχνότητες». Διευκρινίζει δε το επίσημο ανακοινωθέν για το ξένο σκάφος ότι, «ο Κυβερνήτης του οποίου, μη γνωρίζοντας ότι βρίσκεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως ισχυρίστηκε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με φίλο του στην Τουρκία, όπου του ανέφερε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Προφανώς ο φίλος του ως αποδέκτης της τηλεφωνικής κλήσης κινητοποίησε την Τουρκική Ακτοφυλακή».

Είναι προφανές ότι για να υπάρξει κινητοποίηση του μηχανισμού SAR, πρέπει να υπάρξει κλήση κινδύνου (SOS) από κάποιο πλωτό μέσο. Από την στιγμή που δεν υπήρξε τέτοια κλήση, είναι φυσικό οι ελληνικές υπηρεσίες να μην ενεργοποιηθούν, αν και στην προκειμένη περίπτωση τελικώς κινητοποιήθηκαν, λόγω λειτουργίας του στρατιωτικού παρατηρητηρίου.

Ο ισχυρισμός του κυβερνήτη της θαλαμηγού καθώς και το ότι, αντί να εκπέμψει κλήση κινδύνου, προτίμησε τηλεφωνική επικοινωνία με Τούρκο… φίλο, οδηγεί την σκέψη και του πλέον αδαούς, ότι πρόκειται για σαφή ένδειξη περί τουρκικής προβοκάτσιας. Οι προβοκάτσιες, δηλαδή τα από τουρκικής πλευράς «στημένα» ψευτοπεριστατικά κινδύνου στο Αιγαίο, είναι μία πιθανότητα την οποία δεν αγνοούν οι ελληνικές Αρχές. Όμως είναι δεδομένο ότι στην πραγματικότητα δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να τις αποτρέψεις. Δεν μπορείς να τις μαντέψεις! Και εφόσον η προβοκάτσια είναι προμελετημένη, είναι δύσκολο να μην προηγηθεί η επέμβαση τουρκικών μέσων.

Συζητώντας το θέμα στην διάρκεια τυπικής ασκήσεως SAR «ΙΩΝΑΣ» που οργανώνει το ΓΕΕΘΑ, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μάς επιβεβαίωσε πλήρως τα παραπάνω αυτονόητα. Τόνισε όμως με νόημα, ότι αυτό που ενδιαφέρει σε τελική ανάλυση, δεν είναι τα ψεύτικα αλλά τα πραγματικά περιστατικά SAR. Σε μια πραγματική κατάσταση κινδύνου, οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι όταν πλέουν σε ελληνικές θάλασσες (και το βέβαιο είναι ότι ως τέτοια εκλαμβάνουν το Αιγαίο) είναι αδιανόητο να παίξουν κορώνα-γράμματα την ζωή τους και να ζητήσουν επιλεκτικώς συνδρομή από κάποιον τρίτο και όχι από τις ελληνικές Αρχές.

Είναι προφανές ότι όσο περισσότερος θόρυβος γίνεται για την προβολή μιας εξόφθαλμης τουρκικής προβοκάτσιας στο Αιγαίο ως επιτυχία των τουρκικών Αρχών και υστέρηση των ελληνικών, εξυπηρετούνται απολύτως οι τουρκικοί σκοποί. Όταν όμως οι υπεύθυνοι κάποιου μέσου ενημερώσεως δείχνουν μέσα από τα γραφόμενά τους να αντιλαμβάνονται πλήρως το όλο «παιχνίδι» που στήνει η Τουρκία, αλλά προτιμούν να κάνουν θόρυβο «σηκώνοντας» το θέμα διαστρεβλωμένα, για τους δικούς τους και μόνο λόγους, αυτό συνιστά απαράδεκτη και εθνικώς επιζήμια παραπληροφόρηση.

* Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης