Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Προειδοποιεί ο πρόεδρος της Σερβίας Τάντιτς----"Υπάρχει σχέδιο σε εφαρμογή για την δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας".


Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς αναγνώρισε το «σχέδιο δημιουργίας μεγάλης Αλβανίας” ως πολιτική πραγματικότητα» και προειδοποίησε πως αν δεν βρεθεί λύση τα Βαλκάνια ίσως μετατραπούν σε πυριτιδαποθήκη.


«Είμαι κατά της δημιουργίας μεγάλων εθνικών κρατών στα Βαλκάνια, επειδή αυτό παράγει απρόβλεπτα αποτελέσματα, αλλά η Σερβία ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες έχει λύση, αν κάποιος στη διεθνή κοινότητα τηρεί ευνοϊκή στάση στη δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας», τόνισε ο κ. Τάντιτς, μιλώντας σε εκπομπή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της Σερβίας.Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς αναγνώρισε το σχέδιο δημιουργίας μεγάλης Αλβανίας ως μια πολιτική πραγματικότητα και συνέχισε λέγοντας ότι η Σερβία πρέπει να είναι έτοιμη για ...
κάθε σενάριο, όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου.

«Η Σερβία δεν έχει συμφέρον να «παγώσει» το πρόβλημα, αλλά περισσότερο να το επιλύσει σε συνεργασία με τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις και τις γειτονικές χώρες και πιστεύω ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση το πρόβλημα μπορεί να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε πυριτιδαποθήκη.

«Αν προσεγγίζουμε τα ζητήματα αυτά με παραδοσιακό τρόπο αγκιστρωμένοι στις θέσεις μας, θα έχουμε την ευθύνη για τις μελλοντικές γενιές, καθώς δημιουργούμε την πιθανότητα να ξεσπάσει ξανά σύγκρουση», εξήγησε ο κ. Τάντιτς και τόνισε ότι αν και δεν θέλει να σχολιάσει τις πιθανές λύσεις, η διχοτόμηση του Κοσόβου είναι επίσης θεμιτή προσέγγιση.Ο κ. Τάντιτς εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι μία αλλαγή συνόρων αποτελεί παράγοντα αστάθειας και τόνισε ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι επίσης μία προσπάθεια αλλαγής των συνόρων.

Όπως υπογράμμισε η Σερβία δεν έχει μυστική πολιτική και εύχεται να διευθετήσει το πρόβλημα πριν από την ένταξή της στην ΕΕ, καθώς αντιλαμβάνεται ότι κανένας δεν θα ήθελε να φέρει μία ακόμη “παγωμένη σύγκρουση” στην Ε.Ε. Η Σερβία θέλει να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και στην Ευρώπη και όχι ηγεμόνας, αν και για πολιτικούς λόγους ορισμένες γειτονικές χώρες επιθυμούν να την παρουσιάζουν κατ’ αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Τάντιτς.


Από το eglimatikotita.gr

Το αλίευσα ΕΔΩ http://www.epirus-ellas.gr/2011/06/blog-post_2074.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης