Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Στις 10 κορυφαίες ανακαλύψεις παγκοσμίως η μέθοδός του για θεραπεία καρδιακών νοσημάτων

Είναι βιοχημικός, με διδακτορικό στην παθολογική ανατομική στα Ιωάννινα, ο Κωνσταντίνος Χατζηστέργου που για τις ανάγκες του μεταδιδακτορικού του βρέθηκε στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, όπου και εκπονεί ένα πρόγραμμα το οποίο βραβεύτηκε ανάμεσα στις 10 κορυφαίες Επιστημονικές Ανακαλύψεις της χρονιάς στη μάχη για τη θεραπεία των καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρείας. Ο 32χρονος Έλληνας επιστήμονας από την Κω είναι αρραβωνιασμένος στην Κομοτηνή με την Κρίστη Βαλασάκη και μοιράζει τον χρόνο του κινούμενος μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μελαχροινή Μαρτίδου

Ο βραβευμένος γιατρός για την έρευνά του ανάμεσα στις 10 καλύτερες παγκοσμίως για τις παθήσεις καρδιάς στο στούντιο του ράδιο Χρόνος 87,5fm
Η έρευνά του έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου η ομάδα του Κώστα ανέπτυξε μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο θεραπείας, που σύμφωνα με την αναφορά της ΑΗΑ* «έχει φέρει το μέλλον πιο κοντά στο παρόν».
Μεταμοσχεύοντας ένα συγκεκριμένο τύπο βλαστοκυττάρων σε καρδιές με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι ερευνητές κατάφεραν να αναγεννήσουν εντός λίγων εβδομάδων τόσο τον καρδιακό μυ, όσο και μια σειρά από στεφανιαία αγγεία που είχαν νεκρωθεί πλήρως λόγω της ασθένειας.
Η έρευνα αυτή έχει αποκαλύψει μια σειρά από άγνωστους μηχανισμούς επιδιόρθωσης της καρδιάς, οι οποίοι μελετούνται τώρα από τους επιστήμονες με σκοπό την πλήρη εξάλειψη των καρδιοπαθειών στα επόμενα χρόνια.



Ώρες ατέλειωτης μελέτης και έρευνας του Κ. Χατζηστέργου έφεραν το αποτέλεσμα, που η κλινική εφαρμογή του θα συνεχιστεί μετά τα χοιρίδια και σε ανθρώπους

Όπως θα μας πει μιλώντας στον «Χ», η έρευνα αυτή έγινε σε γουρούνια και βρίσκεται σε προκλινική φάση. Έχει πάρει έγκριση από τους Αμερικανούς και επεκτείνεται σε άλλους δύο τύπους μελετών με τον συγκεκριμένο τύπο βλαστοκυττάρων. Και οι δύο έρευνες έχουν ελληνικά ονόματα Ποσειδών και Προμηθέας, ενώ το όνομα του κ. Χατζηστέργου κυριαρχεί. Ο ίδιος είναι αρραβωνιασμένος με την Κρίστυ Βαλασάκη, υπεύθυνη επιστήμονα του βιολογικού καθαρισμού Κομοτηνής και φαίνεται ότι θέλει να ριζώσει στην περιοχή μας, αν και οι επιστημονικές του υποχρεώσεις τον κάνουν να μοιράζεται τον χρόνο μεταξύ Θράκης και Αμερικής.

«Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν 12000 άνθρωποι στην Ευρώπη που περιμένουν να κάνουν μεταμόσχευση καρδιάς μέχρι το τέλος του χρόνου από τους οποίους μόνο 450  θα δεχθούν συμβατά μοσχεύματα καρδιάς. Δεν ξέρουμε πόσο επίπονη είναι η διαδικασία, τι εξέλιξη θα έχει, ενώ με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε ξανά τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης της καρδιάς. Αρχικά μεταμοσχεύαμε βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών. Πρόκειται για ετερόλογα βλαστοκύτταρα από μη συμβατούς δότες, που μπορούν να κρυφτούν από το ανοσοποιητικό σύστημα του δέκτη με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως παρακαταθήκη με μεσεγχυματικά κύτταρα».




Στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι ο Κων/νος  Χατζηστέργου με προσωπικό του εργαστηρίου και συναδέλφους του

Δυναμική στήριξη της έρευνας στις ΗΠΑ
Το πείραμα έγινε σε ζώα που τους προκαλούσαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και είχε τις ίδιες αντιδράσεις που θα είχε και στον ανθρώπινο οργανισμό. Στα στάδια που ακολουθούσαν  η επιστημονική ομάδα του Κώστα Χατζηστέργου έκανε 15 ενέσεις με βλαστοκύτταρα και μπόρεσε να αναγεννήσει την περιοχή που είχε νεκρωθεί, κάτι που συνέβαινε ουσιαστικά μετά από δύο μήνες. «Η περιοχή που ήταν να πεθάνει ξαναγεννήθηκε και αυτό ήταν ο λόγος για τον οποίο πήραμε αυτήν τη διάκριση από την Αμερικανική Καρδιολογική εταιρία, θα πει. Με τη μεθοδολογία αυτή μπορέσαμε να φτιάξουμε 20 φορές περισσότερα καρδιακά κύτταρα από αυτά που θα έφτιαχνε η καρδιά από μόνη της. Αυτά τα κύτταρα προέρχονταν τόσο από τα κύτταρα του δότη που είχαμε μεταμοσχεύσει εμείς, αλλά ήταν κυρίως ενδογενή κύτταρα. Η καρδιά είναι ιδιαίτερο όργανο. Από την ώρα που θα γεννηθούμε μέχρι να πεθάνουμε είναι ζήτημα αν ανανεωθεί κατά το ήμισυ. Αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια μιας αγγειοπλαστικής. Όλη η διαδικασία θα διαρκεί λιγότερο από 40 λεπτά και τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θεαματικότερα απ όλων των μορφών τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους που η καρδιά έχει υποστεί εδώ και χρόνια έμφραγμα κι έχουν υποστεί άλλες μορφές θεραπείας, να αναγεννηθεί ένας ιστός που έχει νεκρωθεί χρόνια. Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να τα βρουν από υγιείς δότες ή από τράπεζες βλαστοκυττάρων.


Η ομάδα του Έλληνα Κωνσταντίνου Χατζηστέργου στο Μαϊάμι των ΗΠΑ ανέδειξε μια καινοτόμο επεμβατική θεραπεία που χρηματοδοτήθηκε με 10 εκατομμύρια δολάρια


Η πρόβλεψη του κ. Χατζηστέργου λέει ότι στα επόμενα δύο χρόνια που θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους και αναλόγως με τα αποτελέσματα θα κριθεί πόσο θα διαρκέσει η πλήρης κλινική της εφαρμογή στην πράξη. «Γίνονται κι άλλες μελέτες. Η γνώμη μας είναι ότι στην επόμενη δεκαετία θα έχουμε εντυπωσιακές ανακαλύψεις και δε θα αργήσει πλέον η εποχή όπου θα έχουμε εξαλείψει πλήρως τις παθήσεις της καρδιάς. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα να γίνονται σε αρμονία με μια καλή διατροφή μια άσκηση». Για το ότι η έρευνα γίνεται στην Αμερική ο Έλληνας επιστήμονας μόνο θετικά έχει να πει. Εκεί η έρευνα είναι ιερή υπόθεση. Ενισχύεται, υπάρχουν μεγάλα κονδύλια. Ομάδα από το εργαστήριό του  χρηματοδοτήθηκε με 10 εκατομμύρια δολάρια. «Η ψαλίδα, όσον αφορά την έρευνα είναι πολύ μεγάλη, όχι μόνο σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά και  με την Ιαπωνία και την Κίνα» προσθέτει.



Με τη γλυκειά αρραβωνιαστικιά του Κρίστυ Βαλασάκη, που τον έφερε στην Κομοτηνή γνωρίζοντας τη Θράκη που τον μάγεψε

Πώς αισθανθήκατε με τη διάκριση;
-Χαρήκαμε. Όλη η ομάδα είμαστε τέσσερα άτομα που προσπαθήσαμε και πήραμε το κουράγιο να συνεχίσουμε πιο εντατικά. Είναι πολύ σημαντική η διάκριση. Έχουμε βάλει κι εμείς ένα καλό λιθαράκι στην παγκόσμια προσπάθεια να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν. Η καρδιοπάθεια είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του παγκόσμιου οργανισμού υγείας. Κάθε χρόνο στον πλανήτη μας 8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρδιοπάθειες. Μέχρι το 2030 σε μια πρόβλεψη που κάνουν θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, αν δεν εντείνουμε τις προσπάθειές μας, αν δεν βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. 

Το μήνυμά σας;

-Η επιστήμη προχωρά και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Οι Ελληνες επιστήμονες απολαμβάνουν της εκτίμησης στο εξωτερικό, είναι αφοσιωμένοι και κάνουν σπουδαία δουλειά.

Πώς βλέπετε την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα;

-Για να ξεφύγουμε  από αυτήν την κατάσταση πρέπει να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στην ανάπτυξη καινούριων τεχνολογιών για την απόκτηση νέας γνώσης και με τη λογική της  ενδοσκόπησης των προβλημάτων κι όχι με τη μιζέρια που βλέπουμε να επικρατεί. Υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις που πρέπει να αναδειχτούν και να λειτουργήσουν σε όλα τα επίπεδα της επιστήμης υγείας, της οικονομίας, του δικαίου κλπ.

Σας ευχαριστώ θερμά.
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης