Δημοσιεύουμε μια σειρά άρθρων του archaeopteryx που αναφέρεται στα αιολικά "πάρκα" και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτά.
Μάθημα αιολικών (1)
Για να μην σας δουλεύει η κ. Μπιρμπίλη, και όλα τα παπαγαλάκια της, θα σας δείξω σήμερα κάτι που έχω αναφέρει πολλές αρκετές φορές (θα το δείτε αν πατήσετε την ετικέτα "Ε.ΟΝ") αλλά το έχετε πάρει αψήφιστα. Είναι η Αιολική Έκθεση της Ε.ΟΝ, του 2005. Τα λέει όλα.
Το πρώτο γράφημα είναι απλό. Πότε φυσάει, πότε δεν φυσάει. Η ωφέλιμη συνεισφορά των αιολικών στο δίκτυο, το 2005, ήταν από 0,2% σε 38%.
Το δεύτερο γράφημα δείχνει ότι α) για μία σύντομη στιγμή, δούλευε το 85% της εγκατεστημένης αιολική ισχύος ή 6.000 MW, β) ο μέσος όρος διαθέσιμης ισχύος, στην διάρκεια του έτους, ήταν 1.295 MW ή 18% της συνολικής εγκατεστημένη αιολικής ισχύος, και γ) για πάνω από τον μισό χρόνο η διαθεσιμότητα ήταν κάτω από 14%.
Ενώ το προηγούμενο γράφημα τα λέει όλα, το παράδειγμα των Χριτουγέννων του 2005, στην Γερμανία, ήταν σαν τα Χριστούγεννα στην Αγγλία, το 2010. Την παραμονή των Χριστουγέννων, η αιολική ισχύ έπιασε το μέγιστο του έτους, 6.024 MW. Δύο μέρες αργότερα, δεν φυσούσε, και η ισχύ έπεσε από τα 6.024 στα 40 MW. 6.000 ΜW διαφορά! Παραπάνω από όλη την ισχύ της Ελλάδας! Και να είχες μονάδες κάρβουνου, ΔΕΝ θα προλάβαινες να τις βάλεις μπρος! Και 6.000 MW είναι 10 τουρμπίνες διπλού κύκλου των 600 MW (πανάκριβες) ή 20 απλές τουρμπίνες των 300 MW. Η λύση, φυσικά, δεν είναι αυτή... Η λύση είναι έχουν αναμμένες τις μονάδες κάρβουνου, ούτως ή άλλως, και απλά ζητάνε μεγαλύτερο feed-in-rate να καλύπτουν το έξοδο. Και όσο για το CO2... Όποιος πιστεύει ότι το CO2 ενδιαφέρει, πραγματικά, τους Γερμανούς είναι, νομίζω, κρετίνος.
Άφησα το καλύτερο για το τέλος. Όσο περισσότερα αιολικά μεγαβάτ εγκαθίστανται, τόσο πιο ασήμαντα γίνονται. Το 2003 μπορούσαν να υποκαταστήσουν και να συμβάλουν στο 8% των αναγκών του δικτύου. Το 2020, η Ε.ΟΝ προβλέπει 4%. Τα στοιχεία για το 2009, για την Γερμανία, είναι στο 6,5%.
Να το ξαναπώ; To 2009, 21.164 A/Γ , συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 25.777 MW παρήγαγαν 38TWhr, ή 6.5% της ηλεκτρικής ζήτησης, με διαθεσιμότητα 16,8%. 6,5% της ηλεκτρικής ζήτησης. Πηγή εδώ, και εδώ. Πρόσθετα ιστορικά για την χρήση ενέργειας στην Γερμανία εδώ. Οι Γερμανοί και η ΕΕ, μας δουλεύουν.
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/1.html
Μάθημα αιολικών (2)
Σε αυτή την ανάρτηση θα μάθουμε, γιατί επιμένει με τα αιολικά η κυρία Μπιρμπίλη.
Πρώτα να κάνουμε μία επανάληψη της προηγούμενης ανάρτησης; Επειδή δεν φυσάει συνέχεια (και επειδή ο αέρας δεν έχει σχέση με την ζήτηση του ρεύματος) , τα αιολικά έχουν χαμηλή διαθεσιμότητα. Και επειδή από εκεί που φυσάει, σταματάει να φυσάει, χρειάζεσαι εφεδρεία και θερμή εφεδρεία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μειώνεται το CO2 από τα αιολικά, αλλά από την αναγκαστική χρήση αερίου, δεν είναι από τα αιολικά, αλλά από την υποκατάσταση κάρβουνου από αέριο.
Το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα της Ε.ΟΝ. ήταν ότι όσο περισσότερα αιολικά βάζει κανείς, τόσο θα μειώνεται η ποσοστιαία συμβολή τους. Χαχαχάαα. Την μελέτη αυτή διάβασε και ο Halkema, στα ίδια κατέληξε, και στα ίδια καταλήγει όποιος δεν είναι υπηρέτης του Υπουργείου Βιομηχανίας και θύμα του Υπουργείου Προπαγάνδας της Γερμανίας, κυρία μου. Η Ολλανδία έκοψε της αιολικές ταρίφες και γίνεται πυρηνική.
Το ερώτημα παραμένει… Γιατί επιμένει η κυρία Μπιρμπίλη; Την απάντηση την δίνει η Bundeverband WindEnergie e.V.,η Γερμανική ΕΛΕΤΑΕΝ, στο καταπληκτικό αρθράκι που σας ανέφερα χτες (αυτό με τις 21.164 Α/Γ και τα 25.777 MW που κατάφεραν να παράξουν το 6,5% της ηλεκτρικής ζήτησης στην Γερμανία…
Η Γερμανική αιολική βιομηχανία, λέει η BWE, το 2009, είχε το 30% της διεθνούς αγοράς αιολικών στον κόσμο. Έκανε τζίρο €6,6 δις και το 80% του τζίρου αυτού, ή €5,3 δις, ήταν εξαγωγές. Ο κλάδος αυτός απασχολεί 100.000 Γερμανούς. Χώρια φ/β, διασυνδέσεις, σμαρτ μετρητές, πράσινες μπογιές, και άλλες Γερμανικές «τεχνολογίες».
Για αυτούς Γερμανούς εξαγωγείς, τους Γερμανούς εργαζόμενους, και τους Γερμανούς καταναλωτές επιμένει η κυρία «Υπουργός». Όσο πιο πολύ ψωνίζουμε τους βγαίνει και πιο φτηνά.
Την φωτό της Υπουργού την πήρα από εδώ. Λέει ότι σπούδασε Φυσική… Δεν πρέπει να της άρεσε… αγνοεί τον Δεύτερο Νόμο. Και κάθε μία ανεμογεννήτρια που εγκρίνει αυτή και οι υπηρεσίες της είναι απιστία σε βάρος του όλο και πιο φτωχού ελληνικού λαού.
Τα κόστη, θα τα έχετε μάθει πια απ' έξω. Το κάρβουνο φθηνότερο από την πυρηνική, η πυρηνική φθηνότερη από την αιολική. Σε κόστος ανά κιλοβατώρα. Το ανέφερα πρόσφατα εδώ, το λέει και η ΕΕ, δεν βρίσκω τώρα το link. Και η αρχική επένδυση φθηνότερη για κάθε πυρηνικό μεγαβάτ από ότι για κάθε αιολικό μεγαβάτ.
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/2_06.html Το αλίευσα ΕΔΩ