Πολλά ειπώθηκαν, περισσότερα γράφτηκαν , διαβάσαμε και ακούσαμε πολλές αξιόλογες και διαφορετικές απόψεις.
Ένα θέμα όμως πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας Τουρκίας οι κύριοι Δρούτσας και Νταβούτογλου, ανακοίνωσαν ότι τον Ιούνιο θα γίνει στην Άγκυρα η Συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατηγικού Συμβούλιου Ελλάδας και Τουρκίας, υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, και με τη συμμετοχή πολλών υπουργών τούρκων και ελλήνων.
Υπενθυμίζω ότι πέρυσι το Μάιο στην πρώτη συνεδρίαση αυτού του Ανωτάτου Συμβούλου στην Αθήνα , υπογράφτηκαν περισσότερες από 30 διμερείς συμφωνίες. Συμφωνίες , που έθεταν τα θεμέλια της ουσιαστικής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν μάθαμε όμως τι απόγιναν αυτές οι συμφωνίες. Υλοποιήθηκαν, ξεχάστηκαν, κάποιοι εμπόδισαν την εφαρμογή τους, τι έγινε;
ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ: Θέλω να θυμίσω ότι, η γραμμή οριοθέτησης που συμφώνησαν το 1932 η Ιταλία (που είχε τότε τα Δωδεκάνησα άρα και το Καστελλόριζο), με την Τουρκία, συμφωνία που περιλαμβάνεται στο σχετικό Πρωτόκολλο, αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα σε μια γραμμή που πιάνει περίπου από τη Σάμο και φτάνει μέχρι το Καστελλόριζο. Αυτή λοιπόν η συνεχής γραμμή οριοθέτησης, υποστηρίζουν οι διπλωμάτες μας, είναι για την Ελλάδα και η γραμμή οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία. Θέση απλή και απόλυτα ξεκάθαρη.
· Αρνητικό είναι για την Τουρκία το ψήφισμα το οποίο ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόοδο της ενταξιακής της πορείας. Στο Ψήφισμα καλείται η Άγκυρα να επιδείξει πλήρη σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονίας με Ελλάδα και Κύπρο, ενώ χαρακτηρίζεται «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί ακόμη η απειλή του casus belli κατά της χώρας μας.