Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Κορύφωση της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη Τουρκία

Επιβεβλημένη θεωρείται πλέον η ανάπτυξη μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στο νότιο Αιγαίο μετά την έντονη στρατιωτική κινητικότητα που παρατηρείται από τη Τουρκία. Επωφελούμενη από την ελληνική αδράνεια, η Άγκυρα προχωρά σε ευθεία διεκδίκηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Κρήτης δεσμεύοντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγάλη θαλάσσια έκταση για την πραγματοποίηση αεροναυτικής άσκησης στη περιοχή νότια του Καστελόριζου σε μία ακόμη επίδειξη ισχύος. Παράλληλα, η Τουρκία παρατύπως και μονομερώς εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) γνωστοποιώντας ότι το ιταλικό πλοίο R/V EXPLORA που πραγματοποιεί ήδη συμπληρωματικές έρευνες στη περιοχή βρίσκεται άνωθεν τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης 22 Μαρτίου, προτού κοινοποιηθεί ελληνική αγγελία η οποία θα γνωστοποιούσε στα παραπλέοντα πλοία την πορεία του ιταλικού ερευνητικού.
Η ελληνική NAVTEX εκδόθηκε κατά πληροφορίες το βράδυ της Τρίτης και αφού προηγουμένως η τουρκική αγγελία είχε ήδη διανεμηθεί. Αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει άδεια μόνον από τις ελληνικές αρχές και επισημαίνουν υπαινικτικά ότι από ενημέρωση των ιταλικών αρχών έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι οι ιδιοκτήτες του ΕΧPLORA δεν ζήτησαν άδεια διενέργειας εργασιών και από την τουρκική πλευρά.
«Η αγγελία αυτή της Τουρκίας είναι παράτυπη. Η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία  στην περιοχή» επισημαίνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, προσθέτοντας ότι «τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», προκειμένου να γνωστοποιήσει ότι η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα πραγματοποίησε σήμερα διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το περιστατικό  που έχει κινητοποιήσει τις ελληνικές διπλωματικές αρχές δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Υπενθυμίζεται ότι  το Σάββατο 12 Μαρτίου κι ενώ το ιταλικό πλοίο ΕΧΡLORA έπλεε στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου, η κορβέτα TCG BANDIRMA (F502) του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προσέγγισε το ερευνητικό πλοίο και με την απειλή χρήσης βίας κάλεσε το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου να απομακρυνθεί από την περιοχή, επειδή δήθεν έπλεαν πάνω από τουρκική υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική πλευρά, με καθυστέρηση τριών 24ώρων (δηλαδή την Τρίτη 15 Μαρτίου) προχώρησε σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στην πρόκληση της Άγκυρας. Όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη των γεγονότων η τουρκική διπλωματία δεν πτοήθηκε από την ελληνική διαμαρτυρία.
Το αλίευσα ΕΔΩ http://www.strategyreport.gr/?p=8313
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης