Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Εκστρατεία για να βρουν τη περιουσία τους ξεκινούν οι Εβραίοι.

 Η ισραηλινή κυβέρνηση και το Εβραϊκό Πρακτορείο εγκαινιάζουν μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τον εντοπισμό και την ανάκτηση της περιουσίας των Εβραίων που χάθηκε ή εκλάπη στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, γράφει σήμερα η εφημερίδα Χααρέτζ.

   

Με την επωνυμία HEART --από το ακρωνύμιο των λέξεων Holocaust Era Asset Restitution Task Force--, και ετήσιο προϋπολογισμό 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το πρόγραμμα έχει στόχο την αποκατάσταση της περιουσίας για τους επιζήσαντες ή τους κληρονόμους τους. 

   

Για πρώτη φορά μετά το Ολοκαύτωμα ένα πρόγραμμα ξεκινά για τη συγκέντρωση πληροφοριών με σκοπό την ανάκτηση της περιουσίας που λεηλατήθηκε, εκλάπη ή καταναγκαστικά πωλήθηκε στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, είπε ο πρόεδρος του Εβραϊκού Πρακτορείου Νάταν Σαράνσκι. 

   
Σε πρώτο στάδιο, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό προσώπων με εν δυνάμει διεκδικήσεις, κυρίως κατά ανατολικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων. 

   

Λίγο πριν ή αμέσως μετά την πτώση του κομμουνισμού, κυβερνήσεις στην ανατολική Ευρώπη ενέκριναν νόμο που επιτρέπει στους εβραίους να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους που χάθηκε ή εκλάπη κατά το Ολοκαύτωμα. 

   

Ωστόσο σύμφωνα με τον Μοσέ Σανμπάρ, ο οποίος υπηρέτησε επί πολλά χρόνια σε ανώτερες θέσεις οργανισμών υπέρ της ανάκτησης περιουσιών που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, οι χώρες αυτές αποζημιώνουν ένα μικρό αριθμό Εβραίων με μικρά ποσά. 

   

Το πρόγραμμα εγκαινιάζεται στις αρχές Μαρτίου με εκδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ και την Ουάσινγκτον και θα συνοδεύεται από μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για να ενημερωθούν οι επιζήσαντες και οι οικογένειές τους για τη δυνατότητα να εγείρουν διεκδικήσεις.

   

Οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και οι κληρονόμοι τους, των οποίων οι οικογένειες είχαν ακίνητη και κινητή περιουσία και ουδέποτε αποζημιώθηκαν, θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά από το προσωπικό του προγράμματος. 


Μια ιστοσελίδα και μια τηλεφωνική υπηρεσία θα λειτουργούν σε 13 γλώσσες για να διευκολύνουν την παροχή πληροφοριών.


onalert.grΤο αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης