Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα, σε περίπτωση που η Eurostat αναθεωρήσει σημαντικά προς τα πάνω το έλλειμμα και το χρέος του 2009, άφησε χθες ο αρμόδιος επίτροπος
Όλι Ρεν. Όπως εκτιμάται το έλλειμμα θα αναθεωρηθεί στο 15,4%, από 13,6% που είχε εκτιμηθεί το καλοκαίρι και 12,7% στις αρχές του χρόνου.
Όλι Ρεν. Όπως εκτιμάται το έλλειμμα θα αναθεωρηθεί στο 15,4%, από 13,6% που είχε εκτιμηθεί το καλοκαίρι και 12,7% στις αρχές του χρόνου.
Σύμφωνα με τον κύριο Ρεν ο έλεγχος της Eurostat στα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι πιθανόν να μην ολοκληρωθεί πριν από τις 22 Οκτωβρίου αλλά να παραταθεί ως τις 15 Νοεμβρίου – μετά τις εκλογές δηλαδή ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Επειδή, αν γνώριζαν οι δημόσιοι υπάλληλοι τι τους περιμένει μετά τις εκλογές θα εύχονταν να είναι εγκλωβισμένοι στα ορυχεία της Χιλής. Εκεί καλύτερους μισθούς θα είχαν και θα γλίτωναν και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω αποτελεί το ισχυρό άλλοθι της κυβέρνησης για να προχωρήσει σε γενναίες περικοπές οι οποίες θα προκαλέσουν σοκ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Από την άλλη, με επικοινωνιακό τρόπο προσπαθούν ήδη να στρέψουν την κοινωνία κατά των δημοσίων υπαλλήλων. Θα ακουστούν πολλά: Παίρνουν πολλά επιδόματα, είναι μόνιμοι άρα δεν έχουν άγχος, δε δουλεύουν και άλλα πολλά ώστε να στρωθεί το χαλί των μειώσεων στους μισθούς χωρίς να “χυθεί αίμα”.
Το “τσεκούρι” περιλαμβάνει μέτρα – σοκ. Για ορεκτικό θα ανακοινωθεί το πάγωμα των μισθών για το 2011 και για κυρίως πιάτο ψαλίδι στα επιδόματα τα οποία για πολλούς εργαζόμενους αποτελούν το 20%-30% του τελικού μισθού. Το ενιαίο μισθολόγιο ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις μισθών σε όσους είναι πάνω από 1.500 ευρώ, όμως, φυσικά δεν πρόκειται να αυξηθούν οι μισθοί των 600 -700 ευρώ. Αντιθέτως, για κάθε 5 υπαλλήλους που φεύγουν από το Δημόσιο θα προσλαμβάνεται ένας με μισθό 600 ευρώ.
Χαμός θα γίνει και στις ΔΕΚΟ, ειδικά τις ζημιογόνες αφού το μοντέλο ΟΣΕ με μετατάξεις, περικοπές υπερωριών και επιδομάτων και άλλα τέτοια θα εφαρμοστεί στις αστικές συγκοινωνίες και αλλού.
Τέλος, μεγάλες αλλαγές προβλέπονται και στον ιδιωτικό τομέα όπου, όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερη ανάρτηση, θα εφαρμοστούν οι επιχειρησιακές και τοπικές συμβάσεις εργασίας. Δηλαδή ο καθένας μόνο του με τον εργοδότη με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ουσιαστικά Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Οπότε, καλύτερα κάποιοι να προετοιμαστούν κατάλληλα διότι μπορεί για τον κ. Παπανδρέου το 2011 να είναι τελευταίο έτος ύφεσης, για εκατομμύρια εργαζόμενους όμως είναι η αρχή της μεγάλης οικογενειακής, κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης.
Το αλίευσα ΕΔΩ