Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Αγωγό Ανατολικής Μεσογείου θέλει η ΔΕΠΑ… Όχι Λευκωσίας!


Την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Eastern Mediterranean Pipeline», που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα, δρομολογεί η ΔΕΠΑ, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προχθές.

Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την μελέτη θα προχωρήσει άμεσα από την ΔΕΠΑ και ως στόχο έχει να εξεταστεί η βιωσιμότητα του έργου για τον αγωγό Eastern Mediterranean Pipeline, Eastmed- που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Ελλάδας. Η συνολική δαπάνη θα καλυφθεί από τη ΔΕΠΑ καθώς και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες και φορείς που εμπλέκονται στην εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη λεκάνη της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, θα επιδιωχθεί η σχετική μελέτη να συγχρηματοδοτηθεί από το κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF), που αφορά αποκλειστικά στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ).

Ισραηλινό και κυπριακό αέριο στην ΕΕ 
Ο εξεταζόμενος αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει αρχικά 8 δισ. κυβ. μέτρα ετησίως (ΔΚΜ) ισραηλινό και κυπριακό αέριο προς την Ευρώπη. Αφετηρία του αγωγού αποτελούν τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης, ενώ ο τελικός προορισμός του τοποθετείται στις ακτές τις Θεσπρωτίας, όπου και υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης με τον αγωγό IGI-Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ) με τελικό προορισμό τις αγορές της Ευρώπης, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

Ο αγωγός αποτελείται από τα εξής τμήματα: 
α) το υποθαλάσσιο τμήμα από τα κοιτάσματα έως το Βασιλικό της Κύπρου, ενδεικτικού μήκους 150χλμ.
 β) το υποθαλάσσιο τμήμα από το Βασιλικό της Κύπρου έως τις ακτές της ανατολικής Κρήτης, ενδεικτικού μήκους 650χλμ. γ) το υποθαλάσσιο τμήμα από τις ακτές της ανατολικής Κρήτης, έως τις ακτές της ΝΑ Πελοπονήσσου, ενδεικτικού μήκους 400χλμ.  
δ) το χερσαίο τμήμα από τις ακτές τις ακτές της ΝΑ Πελοπονήσσου έως τις ακτές της Αχαΐας, ενδεικτικού μήκους 260χλμ.
 ε) το υποθαλάσσιο τμήμα στον Πατραϊκό κόλπο και τέλος στ) το χερσαίο τμήμα από τις ακτές τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας έως την Θεσπρωτία, ενδεικτικού μήκους 220χλμ. Μανιάτης:

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα
«Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης πραγματοποιείται με την προώθηση της Μελέτης Σκοπιμότητας του αγωγού Eastmed. Ένα ακόμη βήμα για να καταστεί η Ελλάδα κύρια πύλη εισόδου της Ευρώπης για το αέριο της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και της ΝΑ Μεσογείου» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

«Ο αγωγός Eastmed αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Αποδεικνύεται άλλωστε από το έντονο Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου, στον οποίο ελπίζω ότι θα υπάρξει στο μέλλον σημαντική συνεισφορά και ελληνικού φυσικού αερίου.» » Τα θετικά αποτελέσματα είναι προφανή. Η Ελληνική οικονομία και ο Έλληνας καταναλωτής θα απολαμβάνουν ακόμη χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, ενώ η χώρα θα έχει αναβαθμισμένο και ισχυρό ρόλο στο διεθνές ενεργειακό γίγνεσθαι» κατέληξε ο υπουργός.

Τι λέει σε όλα αυτά όμως η πολιτική ηγεσία της Κύπρου; ¨ολα δείχνουν ότι δεν επιθυμούν με τίποτε αυτή τη λύση. Ο λόγος φέρεται να είναι στο γεγονός πως επιθυμούν και σχεδιάζουν να ανταλλάξουν το ¨πέρασμα¨του αγωγού από την τουρκία με ορισμένα μικρής κλίμακας πολιτικά μκέρδη στη διαπραγματευσή τους για λύση του Κυπριακού (αν αυτή ευοδωθεί).

Αυτό άλλωστε δείχνουν οι ως τώρα δηλώσεις ορισμένων πολιτικών όπως οι κ.κ.. Νεοφύτου, Γ. Βασιλείου, Μ. Σαρρής, κ.ά).
Πηγή

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης