Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓΓΕΛΗΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ

22-Garoufalis 25 Martiou.jpg0 Άγιος νεομάρτυρας Αγγελής γεννήθηκε στο Άργος της Πελοποννήσου.Μικρός ακόμα έφυγε για την Έφεσο της Μ.Ασίας,όπου έγινε γιατρός-εμπειρικός δηλ.πρακτικός.
Ο Αγγελής ήταν πολύ πιστός και φιλεύσπλαχνος και όπου πήγαινε κήρυττε παντού το μεγαλείο της χριστιανικής ορθοδόξου πίστεως.Κάποτε όμως συνάντησε ένα Γάλλο άθεο ο οποίος άρχισε να μιλάει περιφρονητικά για την πίστη μας.
Ο Αγγελής του απαντούσε με παρρησία και λόγο στον λόγο έφτασαν στο σημείο να ορίσουν μονομαχία μεταξύ τους την επόμενη ημέρα,με τον όρο ,που έθεσε ο Αγγελής,οτι ο μεν Γάλλος θα ήταν οπλισμένος ο δε Αγγελής άοπλος με μόνο ένα ξύλο στο χέρι.
Την μονομαχία την καταδικάζει η Εκκλησία μας γιατί είναι ένα είδους φόνου.Και ο πνευματικός που πήγε ο Αγγελής του απαγόρευσε αυτή την τολμηρή ενέργεια.Εκείνος όμως δεν έκανε υπακοή στον πνευματικό και πήγε.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο στην μονομαχία ο Γάλλος φοβήθηκε και ανεχώρησε.έτσι νικητής αναδείχθηκε ο Αγγελής.Αλλά και ο Αγγελής νικήθηκε.Νικήθηκε πνευματικά.Ύστερα από το επεισόδιο αυτό περηφανεύτηκε.Και ο Θεός μισεί τους υπερήφανους λογισμούς.
Η Θεία Χάρις εγκατέλειψε τον Αγγελή που έπεσε και συνετρίβη πνευματικά.Χωρίς κανένας να τον πιέσει,μόνος του πήγε στους Τούρκους και την ημέρα του Σαββάτου του Λαζάρου αρνήθηκε τον Χριστό κι έγινε Μουσουλμάνους!Οι Χριστιανοί που το άκουσαν ξαφνιάστηκαν και όλοι έκλαιγαν για το πάθημα του μέχρι χθες ήρωα τους.
Μετά από λίγο καιρό ο Αγγελής ήρθε σε σύγκρουση με ένα Τούρκο και οι Αρχές τον έδιωξαν από την Έφεσο και πήγε στη Χίο.Εκεί φαινόταν σαν Τούρκος αλλά κάποιες στιγμές μέσα του αναστέναξε και πονούσε για την πτώση του,είχε πλέον αρχίσει το εσωτερικό μαρτύριο του.
Πάλευε με την συνείδησή του που τον ήλεγχε για την αλλαξοπιστία του.Μετανοιωμένος τώρα δεν είχε το υπερήφανο φρόνημα που είχε πρώτα.Παρουσιάσθηκε μόνος του στον Τούρκο δικαστή και ομολόγησε Χριστό.
Ύστερα από πολλά βασανιστήρια που διηγείται πολύ συγκινητικά το μαρτυρολόγιο του που έγραψε ο Νικηφόρος ο εκ Χίου.οι Τούρκοι τον αποκεφάλισαν στις 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1813.
Ένας ακόμη ιατρός στέκεται δίπλα στον ευαγγελιστή Λουκά ,στους Αγίους Αναργύρους και στους αγίους Νεομάρτυρας.
Είθε να ευλογεί τους συγχρόνους γιατρούς που και αυτοί δίνουν τον δικό τους πνευματικό αγώνα εναντίον της αθεΐας και να φωτίζει όσους έχουν παρασυρθεί από αυτήν.
Το αλίευσα ΕΔΩ ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης