Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτεθειμένη σε κυβερνοεπίθεση η Μ. Βρετανία



Αδυνατεί να θωρακίσει επαρκώς τα συστήματά της και τις υποδομές της χώρας η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με αναφορά think tank.

σχόλιο ID-ont: Ενώ η Ελλαδάρα ... Θα φτιάξει Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Κάρτα του Πολίτη που θα είναι απαραβίαστα !

Για αδυναμία της κυβέρνησης της χώρας να προστατέψει επαρκώς τα συστήματα και τις υποδομές της από κυβερνοεπίθεση κάνει λόγο αναφορά του βρετανικού think tank, Chatham House.

Σύμφωνα με το Chatham House, υπάρχει μία «διστακτικότητα» όσον αφορά το διαμοιρασμό πληροφοριών σχετικά με τα ιδρύματα και τους φορείς που μπορεί να αποτελέσουν στόχους- κάποια εκ των οποίων δεν λαμβάνουν μέτρα παρά το ότι αποτελούν στόχους υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η κυβερνοασφάλεια αποτελεί «top priority», και πέρυσι ανακοινώθηκαν επιπλέον κονδύλια ύψους 650 εκατομμυρίων λιρών για την αντιμετώπιση των «ψηφιακών απειλών», το 20% εκ των οποίων έχει να κάνει με προγράμματα προστασίας υποδομής. Ωστόσο, ένα από τα ερωτήματα που τίθενται από το Chatham House είναι το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα κονδύλια, από τη στιγμή που οι υποδομές της χώρας στην πλειοψηφία τους είναι ιδιωτικές.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι φωνές ανησυχίας σχετικά με τις ψηφιακές απειλές: με τη σχετικά πρόσφατη περίπτωση του worm Stuxnet, που στόχευσε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να αντιμετωπίζεται ως μία από τις πρώτες «βολές» ενός γενικευμένου «κυβερνοπολέμου».

Το πόρισμα του Chatham House βασίστηκε σε μία σειρά συνεντεύξεων με άτομα που εργάζονται σε εταιρείες- τμήματα της κρατικής υποδομής (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Πολλοί εξ αυτών αναζητούν κάποιου είδους καθοδήγηση, κάτι το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να δώσει.
Η πρόταση του think tank είναι να αναλάβει η κυβέρνηση να ενημερώσει επαρκώς το ευρύ κοινό, αυξάνοντας τα επίπεδα ετοιμότητας σε κάθε επίπεδο. Επίσης, επικρίνεται ο ιδιωτικός τομέας, καθώς, αν και αναμενόταν ότι θα έχει κάνει μεγαλύτερες προετοιμασίες, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Κατά τον Ντέηβιντ Κλεμέντε, ειδικό κυβερνοασφαλείας του Chatham House, «Οι περισσότεροι δίνουν σημασία μόνο αφού συμβεί κάτι δυσάρεστο στους ίδιους ή σε κάποιον ανταγωνιστή, και τότε συνειδητοποιούν ότι πρέπει να προσέξουν και να ρίξουν μερικά λεφτά».

Σε κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται πως απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα για να προστατευτούν τα συμφέροντα της χώρας στον κυβερνοχώρο.

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί το αναθεωρημένο σχέδιο κυβερνοασφαλείας της χώρας.
Το αλίευσα ΕΔΩ http://id-ont.blogspot.com/2011/09/blog-post_17.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης