Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Αγροτικά προϊόντα:Άφθονα στο χωράφι,δυσεύρετα στο ράφι!-Α'Μέρος-22/11/2012



 Αγροτικά προϊόντα:Άφθονα στο χωράφι,δυσεύρετα στο ράφι!-Α'Μέρος-22/11/2012



ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 
Η Ελλάδα της κρίσης, τα 100χρονα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης αλλά και απίστευτα σενάρια που γράφει η ίδια η ζωή, είναι το τρίπτυχο της φετινής θεματολογίας στην επιτυχημένη εκπομπή της ΕΤ 3.
Εκπομπές με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας, οι ιστορίες των οποίων αποδεικνύουν τη δύναμη της θέλησης, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της δημιουργικότητας. Ανάμεσα σ' αυτές, νέα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αφιερώματα και ιστορικά ντοκουμέντα με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Και τέλος, μια σειρά εκπομπών που καταγράφουν την πραγματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης, προτείνοντας έξυπνες και πρωτοποριακές λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία έχουν αναπόφευκτα οξυνθεί.
Αυτός είναι ο 'καμβάς' στον οποίο κινήθηκαν πέρυσι και έτσι θα συνεχίσουν και στη φετινή τηλεοπτική περίοδο τα 'Αληθινά Σενάρια'
της ΕΤ 3. Με υψηλά νούμερα τηλεθέασης όλα αυτά τα χρόνια, έχουν κατορθώσει να κερδίσουν την προτίμηση των τηλεθεατών, αποδεικνύοντας ότι το ποιοτικό τηλεοπτικό προϊόν μπορεί να είναι και ανταγωνιστικό.
Κοινός παρονομαστής και στόχος σε όλα τα θέματα που ερευνά η εκπομπή είναι η προσπάθεια να αναδειχθούν οι αξίες, τα θετικά στοιχεία και οι συμπεριφορές που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, σε μία εποχή που στέκεται στη μιζέρια και δίνει την αίσθηση του αδιεξόδου.
"Αγροτικά προϊόντα: Άφθονα στο χωράφι, δυσεύρετα στο ράφι!"
Το πρώτο μέρος μιας μεγάλης έρευνας που αφορά την παραγωγή και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, παρουσιάζουν τα «Αληθινά Σενάρια». Ταξιδεύοντας στην ελληνική περιφέρεια, ο Νίκος Ασλανίδης αναδεικνύει με το φακό της εκπομπής τα παράδοξα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, αλλά και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ελληνικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αποτελούν ελπιδοφόρες απαντήσεις στην κρίση που διανύουμε.
Μπορεί η Ελλάδα να θεωρείται αγροτική χώρα, τα προϊόντα όμως που καταναλώνουμε κατά 70% είναι εισαγόμενα. Έως τη δεκαετία του 1980 η χώρα μας, όχι μόνο είχε αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα, αλλά έκανε και εξαγωγές. Στις μέρες μας όμως, κάνει μαζικές εισαγωγές προϊόντων, που παραδοσιακά καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγροτική περιοχή Μεσημερίου Θεσσαλονίκης, όπου παλαιότερα υπήρχαν περισσότερα από 3.000 στρέμματα με ρεβίθια και φακές. Σήμερα, καλλιεργούνται εκεί μόνο 300 στρέμματα με αποτέλεσμα να εισάγουμε φακές από την Κίνα...
Το 2010 δαπανήθηκαν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα μεγάλες εκτάσεις παραμένουν ακαλλιέργητες, αφού για πολλά χρόνια μεγάλος αριθμός καλλιεργητών δεν ενδιαφερόταν να παράγει, αλλά να λαμβάνει μόνο τις επιδοτήσεις. Με δεδομένη, ωστόσο, σήμερα την οικονομική κρίση, αρκετοί αγρότες -και όχι μόνο- ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν ορεινά και ημιορεινά χωράφια. Μία από τις ιδανικότερες καλλιέργειες για αυτές τις εκτάσεις είναι τα κράνα, τα οποία έχουν σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες. Στην Κυψέλη Ημαθίας, η κάμερα της εκπομπής καταγράφει μια πρωτοποριακή καλλιέργεια αυτού του γνωστού και ωφέλιμου φυτού.
Σε μια εποχή που όλοι προβληματίζονται από το ερώτημα τι είναι πραγματικά υγιεινό και τι όχι, η ίδια η φύση έρχεται να δώσει την απάντηση. Εκατοντάδες βότανα προσφέρουν την καλύτερη εναλλακτική πρόταση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η Ελλάδα θεωρείται ο παράδεισος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ελάχιστοι όμως συμπατριώτες μας τα γνωρίζουν και τα αξιοποιούν. Ένας από αυτούς, πρώην επιχειρηματίας, δημιούργησε ένα βιολογικό αγρό στην Εράτυρα Κοζάνης και μας εξηγεί τις εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες που έχουν για τον άνθρωπο αυτά τα πολύτιμα «δώρα» της ελληνικής γης.
Σκηνοθέτης: Κωστής Κουμαρίδης
Επιμέλεια: Νίκος Ασλανίδης
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης
Μοντάζ: Παναγιώτης Σκούρτης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μπέτυ Πόδα
Παρουσιαστής: Νίκος Ασλανίδης



Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης