Η Ιερά Μονή Καρακάλλου είναι κτισμένη πάνω σε πλαγιά μεταξύ των μονών Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων. Από τις παραδόσεις που αναφέρονται στην ίδρυσή της, η πιο πιθανή είναι αυτή που θέλει ως κτίτορα της μονής κάποιο μοναχό με το όνομα Καρακάλας ή Καρακαλάς στις αρχές του 11ου αιώνα. Η αναφορά της μονής σε πράξη του Πρώτου Νικηφόρου (1018) και η παράλειψή της στο Β΄ Τυπικό είναι δείγμα της πολυτάραχης πορείας του μοναστηριού.
Τον 13ο αιώνα μετά την επέλαση πειρατών και Λατίνων η Καρακάλλου οδηγείται σε παντελή ερήμωση. Η σωτήρια επέμβαση των Παλαιολόγων αυτοκρατόρων Ανδρονίκου Β΄ και Ιωάννη Ε΄ και του πατριάρχη ΚΠόλεως Αθανασίου ξανάδωσε ζωή στο μοναστήρι. Ο αριθμός των μοναχών αυξήθηκε και η μονή ανακαινίστηκε. Ωστόσο η μονή έγινε και πάλι στόχος πειρατικών επιδρομών. Τον 16ο αιώνα με τη συμβολή του ηγεμόνα της Βλαχίας Ιωάννη-Πέτρου -ο οποίος και μόνασε τελικά στη μονή - και κατόπιν άδειας του Σουλτάνου Σουλεϊμάν, η μονή ξανακτίστηκε.
Στη διάρκεια της δεύτερης οικοδομικής φάσης της μονής επισκευάστηκαν παλαιότερες κατασκευές και έγιναν προσθήκες. Τέλος δημιουργήθηκε ανάγκη ανακατασκευής μεγάλου μέρους των κτηριακών της εγκαταστάσεων μετά την σαρωτική πυρκαγιά του 1875. Στους αγώνες κατά των Τούρκων η Καρακάλλου πήρε ενεργό μέρος. Από τα κτίσματά της πολύ αξιόλογο έργο είναι ο πύργος του Πέτρου, που κτίστηκε τον 16ο αιώνα και είναι ο μεγαλύτερος απ' όλους τους αγιορείτικους πύργους.
Η μονή κατέχει την ενδέκατη θέση ανάμεσα στις αγιορείτικες μονές. Έχει 5 παρεκκλήσια, 2 εξωκκλήσια και 18 Κελλιά. Το Καθολικό της είναι κτίσμα του 16ου αιώνα με επιπλέον προσθήκες στους μετέπειτα αιώνες και τιμάται στη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η σημερινή τράπεζα της μονής είναι κτίσμα του 1875 αλλά η αρχική της μορφή είναι πολύ παλαιότερη.
Στα κειμήλια της μονής εντάσσονται άμφια και λειτουργικά σκεύη, η κάρα του αγίου αποστόλου Βαρθολομαίου και του αγίου Χριστοφόρου και ένα τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Στη βιβλιοθήκη της Καρακάλλου φυλάσσονται 279 χειρόγραφα και περίπου 2,500 έντυπα βιβλία. Σήμερα αριθμεί περί τους 30 μοναχούς.
Αλιεύτηκε από ¨ΨΗΓΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ¨