Σάββατο 5 Ιουλίου 2025

Κύπρος, η νέα Γη της Επαγγελίας των εβραίων

«Εποικισμοί σε όλα αλλά εκτός από το όνομα»: Η Κύπρος σε συναγερμό λόγω της μεγάλης εισροής Ισραηλινών πολιτών αναφέρει το thecradle..
Οι Ισραηλινοί έχουν αποκτήσει σχεδόν 4.000 ακίνητα σε όλη την Κύπρο από το 2021, με πολλά να έχουν μετατραπεί σε σχεδόν απρόσιτες «περιφραγμένες κοινότητες».
Η αντιπολίτευση στην Κύπρο προειδοποίησε πρόσφατα ότι το Ισραήλ δημιουργεί μια «αυλή» στο νησιωτικό έθνος της ΕΕ, σε απάντηση στις αυξανόμενες αγορές ακινήτων στη χώρα από Ισραηλινούς επενδυτές.

Η προειδοποίηση οδήγησε σε διπλωματική καταιγίδα, με Κύπριους και Ισραηλινούς αξιωματούχους να καταδικάζουν την προειδοποίηση της αντιπολίτευσης ως «αντισημιτική».

«Οι Ισραηλινοί αγοραστές αγοράζουν σημαντικά οικόπεδα και στρατηγικά οικονομικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε τον Ιούνιο ο εκπρόσωπος του Προοδευτικού Κόμματος Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ), Στέφανος Στεφάνου. «Χτίζουν σιωνιστικά σχολεία, συναγωγές, περιφραγμένους θύλακες… Το Ισραήλ ετοιμάζει μια αυλή στην Κύπρο και αυτό δεν μπορεί παρά να μας σημάνει συναγερμό».

«Οι ισραηλινές εφημερίδες μιλούν για μια στοχευμένη πολιτική επέκτασης του Ισραήλ στην Κύπρο», είπε. «Δεν το λέμε αυτό από ξενοφοβία ή αντισημιτισμό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ μας κατέχει».

Σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει αγοράσει μεγάλες ποσότητες γης και δημιουργεί περιφραγμένες κοινότητες, κυρίως στη Λάρνακα και τη Λεμεσό. «Αυτές δεν είναι απλώς εξοχικές κατοικίες. Πρόκειται για οικισμούς σε όλα εκτός από το όνομα».

«Συγκεκριμένες περιοχές αγοράζονται μαζικά», είπε ο Στεφάνου. Αυτό έχει οδηγήσει σε «κλειστές περιοχές σχεδόν απρόσιτες σε κανέναν άλλο εκτός από τους Ισραηλινούς υπηκόους».

Προειδοποίησε ότι «Κάποια στιγμή, θα ανακαλύψουμε ότι η δική μας γη δεν μας ανήκει», προσθέτοντας ότι η Κύπρος γίνεται «δορυφορικός θύλακας» για το Ισραήλ.

Αυτές οι απαλλοτριώσεις γης πραγματοποιούνται μέσω αυτού που αναφέρεται ως «Χρυσή Βίζα/Golden Visa», ενός προγράμματος παραμονής ανά επένδυση που επιτρέπει σε υπηκόους εκτός ΕΕ να αποκτήσουν παραμονή επενδύοντας σε ακίνητα.

Η Κύπρος έχει εκδώσει χιλιάδες από αυτές τις βίζες με ελάχιστη εποπτεία. Άλλα έθνη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, έχουν περιορίσει τις πωλήσεις γης σε υπηκόους εκτός ΕΕ.

Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Politis και Cyprus Mail, δημοσίευσαν πρόσφατα ερευνητικά ρεπορτάζ σχετικά με αυτές τις περιφραγμένες κοινότητες και πολιτικές πιέσεις για την καταστολή της κατάχρησης της Χρυσής Βίζας, ιδίως από το ΑΚΕΛ.

Μεταξύ 2021 και 2025, οι Ισραηλινοί αγόρασαν πάνω από 1.400 ακίνητα στη Λάρνακα, πάνω από 1.100 στη Λεμεσό και περισσότερα από 1.200 στην Πάφο – συχνά τοποθετημένα κοντά σε λιμάνια, θέρετρα και στρατηγικές τοποθεσίες όπως στρατιωτικές βάσεις.

Συνολικά, σχεδόν 4.000 ακίνητα που συνδέονται με το Ισραήλ έχουν αποκτηθεί σε όλη τη νότια Κύπρο από το 2021.

«Οι Ισραηλινοί τείνουν να αγοράζουν μεγάλα οικόπεδα, με ιαματικά λουτρά και θέρετρα – περιφραγμένες κοινότητες, ας πούμε. Η Πύλα έχει γίνει ο ανεπίσημος κόμβος τους», δήλωσε πρόσφατα στην Cyprus Mail ο σύμβουλος ακινήτων Λοΐζος Λοΐζου.

Μεταξύ 2018 και 2025, ο αριθμός των Ισραηλινών που διαμένουν στην Κύπρο έχει αυξηθεί από 6.500 σε περίπου 15.000.


Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε πρόσφατα ότι η υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο και τη χρησιμοποιούσε για «ασφαλείς επιχειρήσεις».

Η Ynet σημείωσε επίσης πώς οι Ισραηλινοί «εισέβαλαν» στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο.

Τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν την αυξανόμενη τάση της ισραηλινής απαλλοτρίωσης γης στην Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια. Η Haaretz ανέφερε τον Αύγουστο του 2023 ότι οι Ισραηλινοί αγόραζαν «οτιδήποτε βρισκόταν στο οπτικό τους πεδίο» στο νησιωτικό έθνος, αποκαλώντας το «δεύτερο Ισραήλ».

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου με το Ιράν, δεκάδες Ισραηλινοί έφτασαν στην Κύπρο με βάρκες για να ξεφύγουν από τις επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι προειδοποιήσεις της κυπριακής αντιπολίτευσης προκάλεσαν αναταραχή.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Oren Anolik, δήλωσε: «Με βαθιά ανησυχία, παρατηρούμε και καταδικάζουμε την εμφάνιση ασυνήθιστης αντισημιτικής ρητορικής στον δημόσιο λόγο της Κύπρου – ρητορική που, υπό το πρόσχημα της «πολιτικής ανησυχίας», αναβιώνει σκοτεινά μοτίβα από το παρελθόν: συλλογική ευθύνη, θεωρίες συνωμοσίας και συγκαλυμμένη απόδοση αποδιοπομπαίων τράγων».

Πολιτικοί από ορισμένα κεντρώα κόμματα της Κύπρου καταδίκασαν επίσης τα σχόλια του Στεφάνου.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει επίσημο σχόλιο για το θέμα. Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου δήλωσε στην Cyprus Mail ότι η Λευκωσία «παρακολουθεί τον διάλογο» και εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής κοινοβουλευτικής συζήτησης για τη ρητορική μίσους πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

Το ΑΚΕΛ απέρριψε την κατηγορία περί αντισημιτισμού, λέγοντας ότι «αντιτίθεται σε κάθε μορφή μισανθρωπίας» και ότι η κριτική του στοχεύει στις κυβερνητικές πολιτικές, όχι στην εβραϊκή ταυτότητα. Ο Στεφάνου κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρέσβη ότι «προσπαθεί να φιμώσει τη νόμιμη συζήτηση».

Η Κύπρος φιλοξενεί τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου, μια σημαντική βρετανική στρατιωτική εγκατάσταση που έχει χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ για αποστολές αναγνώρισης πάνω από τη Γάζα.

Το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν εντείνει τη στρατιωτική τους συνεργασία τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο κοινής διακήρυξης που υπογράφηκε το 2017. Έχουν επίσης πραγματοποιήσει αρκετές κοινές στρατιωτικές και ναυτικές ασκήσεις.

Η Κύπρος διατηρεί επίσης στενούς αμυντικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

ΥΓ μεταγωγικό αεροσκάφος της βρετανικής αεροπορίας δληλωσε πλαστό προορισμό το Ομάν απογειώθηκε από Ακρωτήρι κατέληξε στο Τελ Αβίβ.Ύποπτο ότι κουβάλησε στρατιωτικό εξοπλισμό.

dimpenews.com

Το αλίευσα ΕΔΩ 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης