Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Το πιο κρύο μέρος του κόσμου που κατοικούν άνθρωποι

Το πιο κρύο μέρος του κόσμου που κατοικούν άνθρωποι 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημειώνονται θερμοκρασίες κάτω από 55° Κελσίου υπό το μηδέν.

Στα βάθη της Σιβηρίας, το χωριό Οϊμιακόν (Oymyakon - γνωστό και ως "Το Δαχτυλίδι Του Θανάτου Του Στάλιν") κρατά επάξια ένα παγκοσμίου εμβέλειας τίτλο: είναι το πιο κρύο μέρος του πλανήτη που κατοικείται μόνιμα από ανθρώπους.

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον Αρκτικό κύκλο, έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες που πέφτουν και κάτω από τους 55° Κελσίου υπό το μηδέν. Με τέτοιες θερμοκρασίες, αν ένας άνθρωπος βγει έξω γυμνός θα πεθάνει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από το κρύο.
Το χειμώνα η μέρα δεν διαρκεί πάνω από 3 ώρες (και βέβαια όχι με λαμπερό ήλιο) ενώ το καλοκαίρι ο Ήλιος δεν δύει παρά για 3 ώρες (δηλαδή δεν προλαβαίνει να σκοτεινιάσει).
Οι περίπου 500 κάτοικοι του χωριού είναι εξαιρετικά σκληραγωγημένοι: δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καμία σοδειά και η διατροφή τους συνίσταται κυρίως σε κρέας αλόγου και ταράνδου.
Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο μέχρι το θερμόμετρο να δείξει - 52° Κελσίου.
Δεξαμενές, αγωγοί νερού, καύσιμα αυτοκινήτου και άλλα κυκλώματα μπορούν να καταστραφούν από τον πάγο μέσα σε 5 ώρες το πολύ.
Όσο και αν ακούγεται ειρωνικό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι είναι το... μετά θάνατον: χρειάζονται αρκετές μέρες και πολλά εργατικά χέρια για να σκάψουν έναν τάφο εξαιτίας του παγωμένου εδάφους. Η διαδικασία περιλαμβάνει το άναμμα φωτιάς ώστε να λιώσει ο πάγος και να σκάψουν μετά.
Περιέργως επίσης μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τους κατοίκους είναι ο τουρισμός: κάθε χρόνο επισκέπτονται το μέρος χιλιάδες λάτρεις της περιπέτειας για να κυνηγήσουν ταράνδους, να ψαρέψουν στις παγωμένες λίμνες και να κάνουν μπάνιο στις θερμές πηγές του νησιού.
http://www.news.gr/kosmos/paraxena/article/122121/to-pio-kryo-meros-toy-kosmoy-poy-katoikoyn.html

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις του ¨Ῥωμηῶν Ἐνημέρωση¨

alt

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ ΕνημέρωσηςΠροσοχή

Για ανάγνωση επιλέγεις ¨ ΠΛΗΡΗΣ ΟΘΟΝΗ¨ και το διαβάζεις τόσο άνετα, σαν να είναι σε μορφή pdf.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ Web TV


Σκοπός της «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ» είναι να ανακτήσουν οι Έλληνες τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά της φυλής μας, μέσα από μια υγιή ενημέρωση, αφύπνιση και ψυχαγωγία.
ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΔΩ.