Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η ευκαιρία της ελληνικής γεωργίας

Κατά τα φαινόμενα, της οικονομικής κρίσης έπεται αυτή των τροφίμων. Συνδυασμός παραγόντων, απότοκος του φαινομένου του θερμοκηπίου και της αλόγιστης επέμβασης του ανθρώπου στη φύση, οδήγησε φέτος σε καταστροφή της γεωργικής παραγωγής σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ξηρασία στις ΗΠΑ, πλημμύρες στους κάμπους της Ρωσίας, καταστροφικές καταιγίδες στην Ασία, όλα μαζί έπληξαν τις σοδειές και πλέον όλοι μιλούν για ελλείψεις, περιορισμούς εισαγωγών και κατ' επέκταση εκτίναξη τιμών των βασικών ειδών διατροφής.
Και κατά τις εκτιμήσεις είμαστε ακόμη στην αρχή. Τα επόμενα πέντε - δέκα χρόνια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να πλήξουν ακόμη περισσότερο τη γεωργία και να φέρουν τον κόσμο σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Εμείς εδώ μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τέτοια φαινόμενα και πιθανώς η ζώνη της Μεσογείου να είναι από τις τελευταίες που δεχθούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, εξαιτίας της θέσης και του μέχρι τώρα εύκρατου κλίματος.
Επιπλέον, η επερχόμενη κρίση των τροφίμων βρίσκει την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε μια διαδικασία επιστροφής στον πρωτογενή τομέα και εντατικοποίησης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Ισως, υπό αυτή την έννοια, η συνδυασμένη δυστυχής συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της επερχόμενης των τροφίμων να προσφέρουν, όσο παράταιρο κι αν ακούγεται, μια ευκαιρία ανάπτυξης και αναγέννησης σε εμάς. Αρκεί τούτη τη φορά, η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα να σχεδιασθεί σωστά, να είναι ολοκληρωμένη, να τύχει συνδυασμένης υποστήριξης και να συνοδεύεται από συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις νέες καλλιέργειες, τα νέα προϊόντα, την τυποποίηση, το μάρκετινγκ, την εμπορία και βεβαίως την προώθηση στις διεθνείς αγορές.
Ο νέος υπουργός Γεωργίας γνωρίζει το αντικείμενο, είναι καλά ενημερωμένος, έχει τις ιδέες και το όραμα για την αναγέννηση της ελληνικής γεωργίας. Ας τον βοηθήσουν και ας τον στηρίξουν όλοι.

BHMA

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης