Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Συμβούλιο Κορυφής ΕΕ με την Ελλάδα.. επαιτούσα

H Ελλάδα έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της, δηλώνει ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του χθες, στην εφημερίδα Le Monde μία μέρα πριν την σημερινή κρίσιμη Σύνοδο της Ε.Ε., επιμένοντας για τους κινδύνους μίας πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας  κι αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την πέση των αγορών στην Ελλάδα, με την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει, μαζί με τις άλλες διεθνείς και ευρωπαϊκές, πιέσεις σε μεταβολή της Γερμανικής στάσης, ιδιαίτερα στη διευκόλυνση για επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους από την Αθήνα.
Η σημερινή δύσκολη συζήτηση για το «Σύμφωνο Ανάπτυξης» που έχει καταθέσει η Γερμανία και του οποίου το προσχέδιο που ετοίμασε η ομάδα του Βαν Ρομπόϊ, έγινε αποδεκτό από το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ενδεχομένως να μην οδηγήσει πουθενά, σε περίπτωση που το Βερολίνο επαναφέρει για συζήτηση ορισμένους από τους σκληρούς όρους ππου προβλέπει για έλεγχο των δανειακών αναγκών των χωρών. Η κατ’ αρχήν όμως πληροφόρηση που υπάρχει στις Βρυξέλλες είναι ότι μια συμφωνία είναι ήδη έτοιμη και κατοχυρωμένη, επί του προσχεδίου του βέλγου Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπόϊ.
Σχετικά με τα Ελληνικά αιτήματα φαίνεται πως εκεί που υπηρχε μεγάλη αντίδραση, δηαλδή στο Βερολίνο, η παρέμβαση του αμερικανού υπουργού οικονομικών κ. Γκάϊντνερ υπήρξε εξαιρετικά επωφελής προκειμένου να καμφθούν ορισμένοι από τους πλέον δύσκολους κρίκους της αλυσίδας που λαμβάνει τις αποφάσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο κ. Γκάϊντνερ μιλώντας στην κα Μέρκελ αλλά και στον πρόεδρο της Βundesbank Άξελ Βέμπερ και τον σύμβουλό της κ. Βάϊντεμαν, τόνισε πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια εξαιρεικά σοβαρή κρίση με τα γεγονότα στη Λιβύη και δεν μπορούν να ασχοληθούν και με την οικονομική κρίση που διαφένεται στην Ευρώπη, ειδικότερα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Κατόπιν αυτού, χθες, μια ημέρα πριν τη Σϋνοδο Κορυφής, η κα Μέρκελ εμφανίστηκε σε συνέντυξή της στη λαϊκή γερμανική εφημερίδα BILD, να υποστηρίζει ότι “μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να καταφέρει σε τρία χρόνια να προχωρήσει σε εξόφληση των δανείων που έλαβε και θα ρπεέπι να της δοθεί περισσότερος χρόνος“, δηλαδή επιμήκυνση. Πρόκειται για τον πρώτο από τοιυς τρεις όρους που έθετε ο κ. Παπανδρέου και που πιθανότατα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αγορές.  Παράλληλα η κα Μέρκελ, αποκλείει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει εργαλεία για κάτι τέτοιο. Υπογραμμίζει, τέλος, ότι η οποία βοήθεια σε επίπεδο ευρωζώνης για τα υπερχρεωμένα κράτη θα πρέπει να αποφασιστεί  ομόφωνα, επιφυλασσόμενη του δικαιώματος της Γερμανίας να ασκήσει βέτο.
Αν, αντιθέτως με την κα Μέρκελ, πεισθεί ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, για μερική ίσως υποστήριξη της Αθήνας τότε ο κ. Παπανδρέου θα λάβει ένα μίνιμουμ εγγυήσεων, αλλά σε καμιά περίπτωση το αιτούμενο δικαίωμα για επαναγορά του δανείου, με χρήματα νέου δανείου.
Η Γερμανία ωστόσο δεν θα δεχθεί, λένε ορισμένες πληροφορίες, τις όποιες παραχωρήσεις να τις δεχθεί και να τις ανακοινώσει πριν την είσοδο στο ισχύοντα μηχανισμό σταθερότητας, μαζί με την Ελλάδα και Ιρλανδία, της Πορτογαλίας, κάτι που αναμένεται να συμβεί πριν το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Οι άλλες χώρες
Κι αν η Πορτογαλία είναι βέαβαιο πως θα περάσει στον έλεγχο της “τρόϊκα”, το πρόβλημα της Ισπανίας, όπως τς Ιρλανδίας, είναι έζήτημα του  τραπεζικού τομέα και της ιδιοκτησίας (κατοικίες) πυ επιβαρύνεται με τις εκατοντάδες χιλιάδες των απούλητων ακινήτων, καθώς πολλές από αυτές εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στους ισολογισμούς, σαν υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία όταν στην πραγματικότητα αξίζουν ένα μικρό κλάσμα της πρώην αξία τους – και στην πραγματικότητα αποτελούν “σκουπίδια”.
Όμως τόσο η ισπανία όσο κι η Πορτογαλία επιμένουν πεισματικά να μην θέλουν να μπουν στον ελεγχο της “τρόϊκα” προκαλώντας την αντίδραση τ ων αγορών που γνωρίζουν τις εγγενείς αδυναμίες τους.

Ωστόσο, αυτή ήταν επίσης η κατάσταση πριν από μία εβδομάδα, η οποία έκανε τους αναλυτές ν’ αναρωτιούνται γιατί η Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση τώρα. Το πρόβλημα έγκειται στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, όπου οι πολιτικοί ηγέτες αγωνίζονται στο να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο οργανισμό διάσωσης που υπάρχει, σε  συνδυασμό με τα αυστηρότερα μέτρα που θα αναγκάσει τς χώρες αυτές να μειώσουν τα χρέη τους με ταχύτερο ρυθμό.
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης