Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Βαθιά ύφεση, θηριώδης ανεργία, απειλές από οίκους

Στο παραπέντε, και ενώ ναυάγησε η προσπάθεια σε «χαμηλότερο επίπεδο», αποφασίστηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά την άρνηση Νέας Δημοκρατίας, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να συναντηθούν με τον υπουργό των Οικονομικών – και αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε αντεγκλήσεις και κατηγορίες - οι αρχηγοί των κομμάτων αποδέχθηκαν την πρόσκληση του πρωθυπουργού και θα τον συναντήσουν την Τρίτη. Οπότε, παρουσιάζεται και το παράδοξο, ο μεν πρωθυπουργός να συναντά τους αρχηγούς των κομμάτων που βρίσκονται στη Βουλή, αλλά όχι αυτούς που συνάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι οποίοι δεν είναι αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Την ίδια ώρα που το πολιτικό σύστημα βυθιζόταν σε ένα ακόμη πέλαγος αλληλοκατηγοριών, η χώρα συνέχιζε να πηγαίνει προς τον γκρεμό. Το αποδεικνύει η έκθεση της Eurostat, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα και που κάθε άλλο παρά δικαιολογεί την επίσημη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με αυτήν, η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, ύψους 6,6%, καταγράφηκε στη χώρα μας, η οποία υπήρξε και η μόνη που εμφάνισε μείωση του ΑΕΠ και σε ετήσια βάση.
Στο μέτωπο της ανεργίας, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε αύξηση της τάξης του 5,51%, με τους (επίσημα καταγεγραμμένους) ανέργους να αγγίζουν τους 700 χιλιάδες και χωρίς να υπολογίζεται η αδήλωτη ανεργία!

Επιπλέον, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch απείλησε χθες την Ελλάδα για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της, αν δεν καταφέρει να βγει στις αγορές και να δανειστεί στα τέλη του 2011. Ήδη, από την Τετάρτη, και ο οίκος Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι διατηρεί το καθεστώς παρακολούθησης της χώρας μας για πιθανή υποβάθμισή της.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οκτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, αλλά και την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΒΕΑ «Οικονομικό Βαρόμετρο» που επίσης δημοσιοποιήθηκε χθες.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός των Οικονομικών, μιλώντας στην ΟΚΕ, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον έλεγχο του δημοσίου χρέους της – άποψη που δεν συμμερίστηκε ο Πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος.

Δεν είναι ο μόνος που αισιοδοξεί. Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ μιλά για περαιτέρω (;) βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που εμφανίζει για δεύτερο συνεχή μήνα ανάκαμψη.

Τώρα πια, δεν μένει από το να περιμένουμε να διαπιστώσουμε ποιος έχει δίκιο.
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης