Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα

Άλλο το κόμπλεξ, άλλο η ταπείνωση, άλλο η μελαγχολία ( πατήρ Πορφύριος )


Μας έλεγε ο Γέροντας Πορφύριος  μια μέρα:
 «Ο χριστιανός πρέπει να αποφεύγει την αρρωστημένη θρησκευτικότητα: τόσο το αίσθημα ανωτερότητος για την αρετή του, όσο και το αίσθημα κατωτερότητος για την αμαρτωλότητά του.
58283.jpgΆλλο πράγμα είναι το κόμπλεξ και άλλο η ταπείνωση άλλο η μελαγχολία και άλλο η μετάνοια. Με επισκέφθηκε κάποτε ένας κοσμικός ψυχίατρος και μου κατηγόρησε τον Χριστιανισμό, διότι, όπως είπε, δημιουργεί ενοχές και μελαγχολία. Του απάντησα: Παραδέχομαι ,ότι μερικοί χριστιανοί ,από σφάλματα δικά τους ή άλλων, παγιδεύονται στην αρρώστια των ενοχών, αλλά κι εσύ πρέπει να παραδεχθείς, ότι οι κοσμικοί παγιδεύονται  σε μια χειρότερη αρρώστια, την υπερηφάνεια.
Και οι μεν θρησκευτικές ενοχές ,κοντά στον Χριστό, φεύγουν με την μετάνοια και την εξομολόγηση, η υπερηφάνεια όμως των κοσμικών, που ζουν μακριά από τον Χριστό, δεν φεύγει.
Με τις τοποθετήσεις αυτές του Γέροντα, ξεκαθάριζαν μέσα μου μερικές απορίες που είχα, αναφορικά με ψυχολογικά προβλήματα της χριστιανικής ζωής. Αντιλαμβανόμουν ,ότι ο Γέροντας ήθελε να αποφεύγουμε την υπερηφάνεια, την μεταμφιεσμένη σε αυτοδικαίωση «χριστιανικού» φαρισαϊσμού ή σε αυτοκαταδίκη «χριστιανικής» περιδεούς συνειδήσεως.
 Έβλεπα, ότι η θρασύτητα των αισθανομένων ως «καθαρών» και η δειλία των αισθανομένων ως «ενόχων» δε διαφέρουν ουσιαστικά, ότι είναι δύο όψεις του αυτού νομίσματος ,της υπερηφάνειας.
 Διότι ο αληθινά πιστός χριστιανός  ελευθερώνεται από την ενοχή με την εξομολόγηση και την άφεση και χαίρει στην ελευθερία αυτή που του χάρισε ο Χριστός γνωρίζοντας δε ότι αυτό είναι δώρο Θεού ευγνωμονεί και δεν περιφρονεί. Είναι καθαρός δια του αίματος  του Χριστού και όχι από δικό του κατόρθωμα. Έτσι, χαίρει και ευχαριστεί και δεν υπερηφανεύεται και επί πλέον βλέπει και όλους τους άλλους δυνάμει καλούς δια του αίματος του Χριστού.
Ο Γέροντας μας δείχνει το δρόμο, που παράκαμπτε το κακό ( αμαρτία  ) και το χειρότερο ( υπερηφάνεια αρετής ) και οδηγούσε στο καλύτερο, στην ταπείνωση. Γι'; αυτό προσπαθούσε να προστατεύσει τη γνησιότητα της ταπείνωσης από τους κινδύνους νόθευσής της.
Μου έλεγε: «Να είμαστε ταπεινοί, αλλά να μην ταπεινολογούμε. Η ταπεινολογία είναι παγίδα του διαβόλου, που φέρνει την απελπισία και την αδράνεια, ενώ η αληθινή ταπείνωση φέρνει την  ελπίδα και την εργασία των εντολών του Χριστού».
Ο Γέροντας ,με τη διδασκαλία του και περισσότερο με τα βιώματά του, εποίμανε τα πρόβατά του και τα οδηγούσε σε λειμώνες αγάπης και ταπείνωσης.
Ζούσε ο ίδιος την ταπείνωση, πιστεύοντας ότι, εκείνος είναι το τίποτε, γιατί ο Θεός είναι , όπως έλεγε, το παν, κι ότι, ό,τι εμείς βλέπαμε πως είχε, δεν ήταν δικό του, αλλά δώρο του Θεού.

Δύσκολα χρόνια (πατήρ Παϊσιος )

IMG_9bw.jpg


Ο Θεός επιτρέπει να γίνει τώρα ένα τράνταγμα γερό.
 'Ερχονται δύσκολα χρόνια.
Θα έχουμε δοκιμασίες μεγάλες... Να το πάρουμε στα σοβαρά, να ζήσουμε πνευματικά.
Οι περιστάσεις μας αναγκάζουν και θα μας αναγκάσουν να δουλέψουμε πνευματικά.
Καλό όμως είναι να το κάνουμε χαρούμενα και προαιρετικά και όχι από θλίψεις, αναγκαστικά

Έθιμα της Πρωτοχρονιάς

  Διαφορετικά γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου " χρωματίζουν " τις γιορτινές αυτές μέρες και αποτελούν μια όαση χαράς για μικρούς και μεγάλους.

    Το ΑΠΕ παρουσιάζει τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς όπως τα περιέγραψαν οι ανταποκριτές του.

    Καρδίτσα: Ο ανταποκριτής μας, Γ. Παπαγεωργόπουλος, γράφει:

    Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς οι περισσότερες νοικοκυρές του Νομού φτιάχνουν την βασιλόπιτα ή αετόπιτα στην οποία βάζει μέσα και ένα κέρμα. Αφού ο αφέντης του σπιτιού, βγάλει από ένα κομμάτι για τον Χριστό, την Παναγία και τον 'Αγιο Βασίλειο τα μέλη της οικογένειας παίρνουν το δικό τους κομμάτι και αναζητούν σε αυτό το κέρμα.

        Σάμος: Ο ανταποκριτής μας, Χ. Ζαβουδάκης, γράφει:

    Η "προβέντα" είναι ένα πιάτο με γλυκά που κρίνει πολλές φορές την νοικοκυροσύνη της Σαμιώτισσας, καθώς συνοδεύεται συνήθως και με την βασιλόπιτα που έχουν φτιάξει.

    Το ρόδι είναι απαραίτητο για κάθε σαμιώτικο σπιτικό, καθώς οι οικογένειες το πρωί της Πρωτοχρονιάς μετά την εκκλησία θα το σπάσουν για να σκορπίσουν οι σπόροι του και να "γεμίσει" το σπίτι ευτυχία και υγεία.

    Όποιος κάνει το ποδαρικό πρέπει να πάρει "μπουλιστρίνα" (χρήματα), την οποία περιμένουν τα παιδιά επίσης από παπούδες, γιαγιάδες, θείες που θα πλαισιώσουν το μεσημέρι το τραπέζι.

  
    Ανατολική Μακεδονία: Ο ανταποκριτής μας, Β. Λωλίδης, γράφει:

    Τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου μαρτυρούν τις βαθύτερες ανησυχίες των ανθρώπων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας οι κάτοικοι - η πλειονότητα των οποίων έχουν τις ρίζες τους στον Πόντο και τη Μικρά Ασία - γνωρίζουν πώς να διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις κυρίως μέσα από τη νέα γενιά.

    Από ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτιστική παράδοση του νομού Δράμας, με την πλούσια λαογραφία, τα ήθη τα έθιμα, τις γιορτές και τα διονυσιακά δρώμενα που πραγματοποιούνται όλες τις εποχές του χρόνου.

    Οι Μωμόγεροι, ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, αναβιώνει στους Σιταγρούς και τα Πλατανιά, χωριά όπου υπάρχουν πρόσφυγες από τον Πόντο. Η ονομασία Μωμόγεροι προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος, από τις μιμητικές κινήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές με μορφή γεροντικών προσώπων. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται όλο το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια).

    Στο νησί της Θάσου οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο είναι το σπόρδισμα των φύλλων και γίνεται ως εξής: Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ' αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.

    Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μυρτοφύτου του Δήμου Ελευθερών στη δυτική ακτή του νομού Καβάλας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναβιώνει ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Τα αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες μέσα στη νέα χρονιά συγκεντρώνουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στην πλατεία. Την παραμονή του νέου χρόνου θα ανάψουν μια εντυπωσιακή φωτιά ψέλνοντας τα κάλαντα. Στις δώδεκα ακριβώς, με το χτύπημα του ρολογιού της εκκλησίας, ξεκινάει ένα παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά.

    Στην πόλη της Καβάλας, πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα κάποια από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, όπως το σπάσιμο του ροδιού μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη, αλλά και η μεταφορά μιας πέτρας - συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας - στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο το σπίτι και γερή ολόκληρη η οικογένεια τη νέα χρονιά.

    Στο Δημ. Διαμέρισμα Ποδοχωρίου του Δήμου Ορφανού στα δυτικά του νομού Καβάλας, την πρώτη μέρα κάθε νέου χρόνου διατηρούν ακόμα αναλλοίωτο το έθιμο του "ποδαρικού", όπου τα πιο μικρά παιδιά επισκέπτονται όλα τα σπίτια του οικισμού μπαίνοντας μέσα σε αυτά με το δεξί πόδι, λένε ευχές στους νοικοκύρηδες του σπιτιού και δέχονται γλυκά και δώρα.

    Τέλος, στα 'Αβδηρα της Ξάνθης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ορισμένες οικογένειες δε ζυμώνουν βασιλόπιτα αλλά ανοίγουν φύλλο και παρασκευάζουν μια πίτα με πράσο, κιμά και μπαχαρικό κύμινο. Μέσα στην πρασόπιτα βάζουν το φλουρί. Η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί το σινί και τα παλιότερα χρόνια σερβίρονταν πάνω σε χαμηλό ξύλινο τραπέζι, το σορβά.

    Ηράκλειο: Ο ανταποκριτής μας, Γ. Μυσιρλάκης, γράφει:

    Πρόκειται για ένα έθιμο που διατηρείται χρόνια. Ο πρώτος άνθρωπος που θα πατήσει με το πόδι του (ποδαρικό) στο σπίτι μετά την είσοδο του νέου χρόνου, πρέπει να είναι τυχερός για να φέρει τύχη στο σπίτι και να πατήσει πρώτα με το δεξί του πόδι για να πάνε όλα δεξιά δηλ. καλά.

    Επίσης την ημέρα της Πρωτοχρονιάς μεταφέρουν νερό από τη βρύση στο σπίτι και ο νοικοκύρης λέει : «Όπως τρέχει τούτο το νερό έτσι να τρέχουν και τα καλά στο σπίτι μου».

    Ακόμη ο νοικοκύρης μεταφέρει μια πέτρα στο σπίτι λέγοντας: «Όπως είναι γερή τούτη η πέτρα έτσι να είναι γερό και το σπίτι μου». Σε ορισμένα μέρη του Ηρακλείου, την πρωτοχρονιά συνηθίζεται η οικογένεια να πηγαίνει στην εκκλησία. Μαζί τους παίρνουν μια εικόνα του σπιτιού, η οποία αφού λειτουργηθεί θα κάνει το ποδαρικό στο σπίτι.

    Την πρωτοχρονιά οι παππούδες και οι στενοί συγγενείς δίνουν στα παιδιά την «καλή χέρα», δηλαδή κάποιο χρηματικό ποσόν. Έθιμο που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

    Στο Ηράκλειο υπάρχει και το έθιμο της μπουγάτσας, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μεγάλες ποσότητες μπουγάτσας, θέλοντας να είναι γλυκιά η πρώτη τους γεύση. Μάλιστα σε όλους τους δρόμου του Ηρακλείου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχουν στηθεί υπαίθριοι πάγκοι για την διανομή μπουγάτσας . 

Αναδημοσίευση από : express.gr

Το… μακεδονικό λάθος του Πάπα

Για άλλη μια φορά ο Πάπας απηύθυνε τις χριστουγεννιάτικες ευχές του στη ψευδώνυμη σκοπιανή γλώσσα. Επειδή κανείς δεν δείχνει να συγκινείται πάλι καλά που ο Στέλιος Παπαθεμελής εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας σε διαμαρτυρία στο Βατικανό για το γλωσσικό... λάθος του... αλάθητου Πάπα. Θα εισακουστεί;

Αναφέρει ο κ. Παπαθεμελής:
«Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας πρόσωπο ευρείας γνώσεως υψηλής κλασικής παιδείας δεν δικαιολογείται να αντιπαρέρχεται την ιστορική αλήθεια που επιβεβαιώνουν αδιάψευστες πηγές αιώνων σύμφωνα με τις οποίες οι Μακεδόνες είναι «Έλληνες γένος τωρχαίον» (Ηρόδοτος ΙΧ, 45,2).

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI επέμεινε για άλλη μια φορά να απευθύνει τις χριστουγεννιάτικες ευχές του στην ψευδώνυμη γλώσσα των Σκοπίων, επαναλαμβάνοντας το αρχικό του λάθος.

Δεν υπήρξε στην ιστορία μακεδονική γλώσσα, όπως δεν υπήρξε σπαρτιατική, μυκηναϊκή, βοιωτική κ.λ.π. Η γλώσσα είναι μία ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Οι διάλεκτοι πολλές. Αλλά και στην φανταστική εκδοχή να υπήρχε μακεδονική γλώσσα, αυτή δεν θα μπορούσε να είναι το σημερινό μιξοσλαβικό ιδίωμα των Σκοπίων. Η μακεδονική γλώσσα είναι η ελληνική γλώσσα. Η ψευδώνυμη των Σκοπίων είναι νόθον προπαγανδιστιικόν κατασκεύασμα, απόκλιση του βουλγαρικού ιδιώματος και ομιλείται από τους Σλάβους κατοίκους του γειτονικού μας κράτους που οι πρόγονοί τους εγκατεστάθησαν στην περιοχή τον 6ον - 7ον μ.Χ.αιώνα, χίλια χρόνια αφότου ο Μέγας Αλέξανδρος είχε καταστήσει τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα του παγκόσμια γλώσσα.

Κυβέρνηση και Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και οι Έλληνες Καθολικοί οφείλουν να διαμαρτυρηθούν στο Βατικανό και να αξιώσουν να σταματήσει επί τέλους το ατόπημα, το οποίο θίγει και τον ίδιο τον Ποντίφηκα». 


Αναδημοσίευση από  elora.gr


Το σπάσιμο του ροδιού


Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι, για να το λειτουργήσει. Γυρνώντας σπίτι, πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας - δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του - και έτσι να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι, για να κάνει το καλό ποδαρικό, με το ρόδι στο χέρι. Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη, για να σπάσει και να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει: "με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά".
Τα παιδιά μαζεμένα γύρω-γύρω κοιτάζουν οι ρώγες, αν είναι τραγανές και κατακόκκινες. Όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.

Φωτοκύκλωση στη Ξάνθη

Το πρόγραμμα φωτοκύκλωσης, για την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών λαμπτήρων στο Δήμο Σταυρούπολης Ξάνθης, θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».
Ο εν λόγω Δήμος κατατάσσεται ανάμεσα στους πρώτους πανελλαδικά, σε ποσότητα ανακυκλωθέντων υλικών ανά κάτοικο.
recycling-light-bulbsΕπίσης θα ξεκινήσει η συλλογή ληγμένων φαρμάκων και τηγανέλαιων από οικίες, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα κομποστοποίησης.
Κατά τη διάρκεια του 2009,  συγκεντρώθηκαν και προωθήθηκαν από το συγκεκριμένο Δήμο στα κέντρα υποδοχής ανακυκλώσιμων υλικών 12.340 κιλά ηλεκτρικές συσκευές, 350 ελαστικά οχημάτων, 222,7 κιλά μπαταριών, 1.000 κιλά μπαταρίες αυτοκινήτων, 10.000 κιλά χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί, 1.050 κιλά ορυκτέλαιου, 45.000 κιλά ογκώδη και βαριά αντικείμενα, 1.860 κιλά τηγανέλαια από εστιατόρια και τρία οχήματα τέλους κύκλου ζωής.

Αναδημοσίευση από econews.gr

Απασχολημένος...

..

Ζει ο Φαλμεράιερ;



Η Ελληνική φυλή έχει τελείως εξολοθρευτεί από την Ευρώπη. Η φυσική ομορφιά, το μεγαλείο του πνεύματος, η απλότητα των συνηθειών, η καλλιτεχνική δημιουργία, οι αθλητικοί αγώνες, οι πόλεις, τα χωριά, το μεγαλείο των μνημείων και των αρχαίων ναών, ακόμα και το όνομα του λαού, έχουν εξαφανισθεί από την Ελλάδα…

Ούτε μία απλή σταγόνα αίματος, γνησίου ελληνικού αίματος, δεν τρέχει στις φλέβες των χριστιανών κατοίκων της σημερινής Ελλάδας. Μια τρομερή καταιγίδα διασκόρπισε έως την πιο απόμακρη γωνιά της Πελοποννήσου μια νέα φυλή συγγενή προς την μεγάλη φυλή των Σλάβων. Οι Σκύθες-Σλάβοι, οι Ιλλυριοί-Αρβανίτες, οι συγγενικοί με τους Σέρβους και τους Βουλγάρους λαοί, είναι εκείνοι που τώρα ονομάζουμε Έλληνες. Ένας λαός με σλαβικά χαρακτηριστικά , τοξοειδείς βλεφαρίδες και σκληρά χαρακτηριστικά Αλβανών βοσκών του βουνού, που φυσικά δεν προέρχεται από το αίμα του Νάρκισου, του Αλκιβιάδη και του Αντίνοου. Μόνο μία δυνατή ρομαντική φαντασία μπορεί να ονειρεύεται ακόμα μιά αναγέννηση των αρχαίων Ελλήνων... Ένα διπλό στρώμα από ερείπια και ο βόρβορος δύο νέων και διαφορετικών λαών σκεπάζει τους τάφους των αρχαίων Ελλήνων. Τα αθάνατα έργα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και μερικά ερείπια, που βρίσκονται στην Ελλάδα, αποτελούν τώρα την μόνη απόδειξη πως πριν από πολλά χρόνια υπήρχε ένας λαός σαν τους Έλληνες.

Ο Φαλμεράιερ θεωρεί Έλληνες -με τη σημασία που δίνουν οι δυτικοί του 19ου αιώνα- τους μεσαιωνικούς Ρωμιούς .
Γράφει στον Πρόλογο του “Geschichte des Kaiserthums von Trapezunt“ :

“Η ιστορία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας… οδηγεί τον αναγνώστη στο χρόνο, μέχρι το παρηκμασμένο ανάκτορο του αρχαίου ελληνικού μεγαλείου… Ο χαρακτήρας τους είναι τραγικός, όπως και η όλη ιστορία της ελληνικής φυλής….”

Και παρακάτω:

“…Εδώ βρίσκεται το μυστικό της νίκης της ημισελήνου πάνω στο χριστιανισμό της Ανατολής. Ο Έλληνας είχε ξεχάσει τελείως την πολεμική τέχνη. Και ο αγροίκος Τούρκος, όταν ξεσπάθωσε να κατακτήσει την κληρονομιά των Παλαιολόγων και των Κομνηνών, βρήκε μπροστά του έναν τρέμοντα, αλλά ελπίζοντα σε μια από θαύμα σωτηρία φοβισμένο αντίπαλο. Στο πέρασμα του χρόνου τα πράγματα είχαν αλλάξει τόσο πολύ, που οι εγγονοί των αρχαίων εκείνων ανδρών, οι οποίοι κάποτε στις Πλαταιές και στη Σαλαμίνα διαπληκτίζονταν ποιοι θα πρωτοπολεμήσουν για την ελευθερία του ανθρώπινου γένους, τώρα είχαν καταντήσει να πιστεύουν ότι θα σπιλωθούν αν έπιαναν τα όπλα για να επιδιώξουν να υπερασπιστούν μ’ αυτά την πατρίδα ενάντια στους βαρβάρους…”

Επίσης περιγράφει την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας (1204-1461) ως “ελληνικό κράτος” και θεωρεί ότι με την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς:

“….έχει προσδιορίσει την αληθινή χρονική στιγμή, κατά την οποία το ένδοξο έθνος των Ελλήνων εξαφανίστηκε από τις τάξεις των λαών και βούλιαξε στο σκοτάδι μιας τετρακοσιοπενηντάχρονης νύχτας”.
pontosandaristera.wordpress.com

ΝΤΙΝΟΣ ΣΙΩΤΗΣ Κυριακή 20 Ιουνίου 1999 - ΒΗΜΑ
Δεν είναι μόνο ο Τύπος και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Αμερικής που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποδυθεί σε έναν ανθελληνικό παροξυσμό. Τώρα σε αυτά προστίθενται συγγραφείς, βιβλία, σοβαρά και έγκυρα έντυπα και ακόμη και ένα άγαλμα. Πρόκειται για μια καλά οργανωμένη επιχείρηση που προσπαθεί να επιβάλει την άποψη ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είχε ελληνικές ρίζες, η Νίκη της Σαμοθράκης ήταν μαύρη, η εθνικότητα του βασιλιά Πύρρου ήταν αλβανική και ότι σήμερα οι Ελληνες είναι Τούρκοι ­ όχι από το κακό τους, αλλά σύμφωνα με την καταγωγή τους. Όπως θα διαπιστώσει παρακάτω ο αναγνώστης, δεν πρόκειται ούτε για επιστημονική φαντασία ούτε για εθνικιστική παράνοια.

Με αφορμή τα εγκαίνια των Ελληνικών Αιθουσών του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, που έγιναν στις 19 Απριλίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της υπουργού Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη και πολλών επισήμων, Ελλήνων και Αμερικανών, το με έδρα την Νέα Υόρκη εβδομαδιαίο περιοδικό «National Review» της 17ης Μαΐου επαναφέρει στην επικαιρότητα τις απόψεις του Φαλμεράιερ περί της καταγωγής των Ελλήνων. Εκεί ο Μ. Klinghoffer, ένας εκ των αρχισυντακτών του περιοδικού, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Ελληνική τραγωδία», το οποίο ξεκινά με τη διαπίστωση ότι «Οι Ελληνες βασικά είναι Τούρκοι χωρίς μουστάκι» και ότι «Εκείνο που έχει απομείνει από την αρχαία ελληνική τραγωδία είναι η αυταρέσκεια, αφού οι Ελληνες είναι τόσο ρηχοί όσο ήταν και το θέατρό τους». Στη συνέχεια αναφέρει ότι «κάθε φορά που οι Ελληνες ζητούν από τους Αγγλους να τους επιστρέψουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα, εκείνοι τους λένε ότι οι σύγχρονοι Ελληνες δεν έχουν καμία σχέση με τους Ελληνες της εποχής του Πλάτωνα. Από τον 7ο αιώνα μ.Χ. και μετά, οι Ελληνες διευρύνθηκαν από τους ξένους και έκτοτε ή εκδιώχθηκαν από τη χώρα τους ή, το πιθανότερο, απορροφήθηκαν από βάρβαρες ορδές: Ούνοι, Άβαροι, Σλάβοι και Βούλγαροι. Από τον 15ο αιώνα και μετά, η Ελλάδα ανήκε στην οθωμανική Τουρκία. Σήμερα οι Έλληνες είναι Τούρκοι». Και κλείνει το άρθρο με τα εξής: «Παρά την αυτοπεποίθησή τους και τη λογική τους, οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σημαδεμένοι με την εξαφάνιση. Οταν άνοιξαν οι Ελληνικές Αίθουσες του Μητροπολιτικού Μουσείου υπό την αιθάλη της Νέας Υόρκης, το γεγονός πέρασε απαρατήρητο. Εκτεθειμένο στον ήλιο, είναι πιο λυπηρό από οποιοδήποτε έργο του Αισχύλου».

Φυσικά το άρθρο είναι τόσο γελοίο και διαποτίζεται από τόση κακότητα και μίσος κατά των Ελλήνων που κανένας αναγνώστης δεν θα το πάρει στα σοβαρά. Οπωσδήποτε δεν πέρασε απαρατήρητη η μέγιστη αυτή ανανέωση των Ελληνικών Αιθουσών του Μετροπόλιταν ­ μεταξύ άλλων, φθάνει να διαβάσει κανείς το τι έγραψαν δύο από τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα περιοδικά, το «The New Yorker» («Out of the Attic» του Calvin Tomkins, 19 Απριλίου) και το «The New York Review of Books» («Athens of Fifth Avenue» του Garry Wills, 10 Ιουνίου). Οσον αφορά το αν είναι Τούρκοι οι Ελληνες επειδή έζησαν υπό τον οθωμανικό ζυγό, τότε άλλο τόσο Τούρκοι είναι όλοι οι κάτοικοι της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Μια άλλη αμαύρωση της καταγωγής των Ελλήνων επιχειρείται από τη συγγραφέα Jane Pofahl στο βιβλίο της «Ancient Civilizations: Greece» ­ που είναι σχολικό βιβλίο και κυκλοφορεί παντού στην Αμερική ­, όπου γράφει ότι «Ο Μέγας Αλέξανδρος, το πιο γνωστό πρόσωπο από την αρχαία Ελλάδα, δεν ήταν καθόλου από την Ελλάδα. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν από τη Μακεδονία, μια χώρα βορειοανατολικά της Ελλάδας, η οποία σήμερα είναι γνωστή ως Βουλγαρία». Προφανώς η συγγραφέας δεν θα έχει ακούσει τίποτε για τον Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και τι σημαίνει το όνομά του.

Στον ανθελληνικό παροξυσμό παρασύρθηκε και ο Βρετανός συγγραφέας Τζούλιαν Μπαρνς (βραβείο Μπούκερ). Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στον ραδιοφωνικό σταθμό WBUR της Βοστώνης για το βιβλίο του «England, England» είπε ότι «Τα Μάρμαρα του Ελγιν τα έχουμε ακριβοπληρώσει (!) και σήμερα η τεχνολογία έχει κάνει τεράστιες προόδους. Μπορούμε να κατασκευάσουμε τέλεια αντίγραφα των αετωμάτων και του διαζώματος, αλλά οι Έλληνες δεν τα θέλουν». Αφού είναι τόσο τέλεια τα αντίγραφα, γιατί δεν τα κρατούν οι Βρετανοί για να δώσουν στους Έλληνες τα αυθεντικά μάρμαρα;

Ενα άλλο δείγμα παραχάραξης της ελληνικής ιστορίας είναι ένα άγαλμα που στήθηκε πριν από λίγα χρόνια σε κυβερνητικό κτίριο του Μανχάταν. Πρόκειται για την ομοσπονδιακή υπηρεσία Enviromental Protection Agency, στον αριθμό 290 της οδού Broadway. Το άγαλμα είναι ομοίωμα της Νίκης της Σαμοθράκης, φέρει τον τίτλο «Η Αφρική Αναδυόμενη», έχει μαύρα χαρακτηριστικά και αναπαρίσταται ως Αφρικανός. Προφανώς η γλύπτρια Μπάρμπαρα Τζέις Ριμπούτ, όπως και ο Μάρτιν Μπερνάλ με τη «Μαύρη Αφροδίτη», θέλει να μας πείσει ότι η Νίκη της Σαμοθράκης ήρθε από την Αφρική, απ' όπου την αντέγραψαν οι αρχαίοι Ελληνες.

Τέλος, μόλις πριν από μία εβδομάδα, η εφημερίδα «Washington Times» δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος φέρεται ότι ήταν αλβανικής καταγωγής.

Πού οφείλεται αυτή η απροσχημάτιστη παραπληροφόρηση; Είναι μεθοδευμένη; Πρόκειται για ενορχηστρωμένη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας μας ή είναι απλώς συμπτώσεις αδιάβαστων συγγραφέων, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών; Σε ό,τι και αν οφείλεται, γεγονός παραμένει ότι σήμερα στην Αμερική ο ανθελληνισμός, μέσω της αντι-ιστορικότητας, της κακοπροαίρετης πληροφόρησης και του αφροκεντρισμού, κάνει θραύση και η ελληνική ιστορία, αρχαία και σύγχρονη, δέχεται μια πολύ σκληρή επίθεση.


Ο κ. Ντίνος Σιώτης είναι συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού «MondoGreco».

Αναδημοσίευση από : http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_7720.html

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Δεν είναι... παίξε γέλασε!
ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚAΙ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ
του Λεωνίδα Βατικιώτη

Από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Αδριατική το πολιτικό τοπίο των χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου εξακολουθεί να σφύζει από πολιτικές και εθνικές αντιπαραθέσεις και διπλωματικές συγκρούσεις. Το (καθησυχαστικό ομολογουμένως) γεγονός ότι οι μαύρες τρύπες των Βαλκανίων δεν εγκυμονούν κινδύνους στρατιωτικής ανάφλεξης, όπως παλιά, δεν τις κάνει λιγότερο προβλέψιμες…
Στιγμιότυπο από τον εορτασμό για τον έναν χρόνο από την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο έχει μέχρι στιγμής αναγνωριστεί από 63 κράτη μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ και 22 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Στιγμιότυπο από τον εορτασμό για τον έναν χρόνο από την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο έχει μέχρι στιγμής αναγνωριστεί από 63 κράτη μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ και 22 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
   Η Κυριακή 13 Δεκεμβρίου ήταν ξεχωριστή μέρα για τη Σερβία, καθώς δεκατέσσερα χρόνια μετά το τελευταίο του δρομολόγιο ένα τρένο που επί δεκαετίες συνέδεε το Βελιγράδι με το Σεράγεβο, πρωτεύουσα της πολυεθνικής Βοσνίας (γνωστό και ως Ιερουσαλήμ της Ευρώπης) ξεκίνησε πάλι τη γνωστή διαδρομή του. Οι πιο αισιόδοξοι θέλησαν με αυτό το συμβολικό γεγονός να υπογραμμίσουν το κλείσιμο της αιματηρής περιόδου που άνοιξαν οι αλλεπάλληλοι διαμελισμοί της Γιουγκοσλαβίας με την ανάδυση επτά ανεξάρτητων κρατών τα οποία πλέον ενώνονται κάτω από τον ίδιο στόχο: την ένταξη στην Ε.Ε. Επιδίωξη που εσχάτως εμφανίζεται ως πανάκεια συγκαλύπτοντας τα δομικά και ως εκ τούτου ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σταθερότητα και η συνοχή πολλών κρατών της χερσονήσου του Αίμου.
   Το παράδειγμα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης είναι το πιο χαρακτηριστικό. Το δημιούργημα της Συνθήκης του Ντέιτον, που υπογράφηκε στην ομώνυμη στρατιωτική βάση του Οχάιο τον Νοέμβριο του 1995, εξ αρχής αποτέλεσε το πιο δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό και χωρίς ιστορικό προηγούμενο μοντέλο δημιουργίας κράτους. Αποτελούμενο από μια κροατοβοσνιακή ομοσπονδία και μια σερβική δημοκρατία, το επίσημα αναγνωρισμένο προτεκτοράτο, πρώτα του ΟΗΕ και τώρα της Ε.Ε., βρίσκεται ξανά τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο ανακατατάξεων. Αφορμή για μια σειρά προτεινόμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που συζητήθηκαν μεταξύ εκπροσώπων των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης στη στρατιωτική βάση του Μπούτμιρ που βρίσκεται στο Σεράγεβο (λες και δεν ήθελαν να μείνει χωρίς συνέχεια η «καλή αρχή» που έγινε στη βάση του Ντέιτον) αποτέλεσε η παράλυση όλων σχεδόν των νομοθετικών σωμάτων που υπάρχουν –και είναι άφθονα! Η πρόταση της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών ωστόσο δεν στόχευε σε μια συμμετρική, ισότιμα δηλαδή κατανεμημένη μεταξύ μουσουλμάνων, Κροατών και Σέρβων ακύρωση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων αρνησικυρίας που διαθέτουν και τα οποία έχουν προκαλέσει πλήρες αδιέξοδο, αλλά ρίχνει την πέτρα του αναθέματος στους γνωστούς αγνώστους: τους Σέρβους! Θεωρώντας ως αιτία της διοικητικής παράλυσης την Σερβική Δημοκρατία, το πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων εισηγείται τη διάλυσή της και την ενσωμάτωση των Σέρβων στην βοσνιοκροατική ομοσπονδία. Η σερβική πλευρά, διά του πρωθυπουργού Μίλοραντ Ντόντικ, απέρριψε οποιαδήποτε σχετική πρόταση, χωρίς αυτό να σημαίνει δυστυχώς ότι θα τις αποφύγει. Ο διεθνής παράγοντας, και ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ, με τον Καρλ Μπιλντ, υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, που είχε την κυκλική προεδρία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2009, έχει καταστήσει σαφές ότι λίαν συντόμως θα δώσει στη δημοσιότητά τις προτάσεις του, αδιαφορώντας για τις σερβικές διαφωνίες. Η Σερβική Δημοκρατία από την άλλη απειλεί με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ζητούμενο του οποίου θα είναι η απόσπασή της από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και ακόμη η προσάρτησή της στη Σερβία.
   Το αίτημα της ενοποίησης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης με τη Σερβία, όσο και αν συγκινεί όλους τους Σέρβους και είναι από κάθε άποψη νόμιμο, πρέπει να αναφερθεί ότι δεν γίνεται δεκτό με τόσο μεγάλο ενθουσιασμό από το Βελιγράδι, το οποίο απέχει από κάθε σχέδιο επαναχάραξης των συνόρων. Πολύ περισσότερο αν δεν συνάδει με τους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον ή των Βρυξελλών, όπως εν προκειμένω συμβαίνει. Το Βελιγράδι αντίθετα έχει επενδύσει όλο το διπλωματικό του κεφάλαιο στην ένταξη στην Ε.Ε. Το μοναδικό διεθνές εμπόδιο που ορθώνεται σε αυτή την πορεία προέρχεται από την Ολλανδία που κατηγορεί τη Σερβία ότι δεν συνεργάζεται όσο πρέπει με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως φαίνεται και από την αδυναμία του να συλλάβει τον Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς. Παρ’ όλα αυτά οι πολίτες της Σερβίας, μαζί με του Μαυροβούνιου και της πΓΔΜ, απαλλάχθηκαν της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τα ταξίδια τους στις χώρες του Σένγκεν από τις 19 Δεκεμβρίου. Η απόρριψη του σχετικού αιτήματος για τους πολίτες της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης (ειδικότερα τους μουσουλμάνους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Κροάτες και Σέρβοι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης έχουν κροατικά και σερβικά διαβατήρια) έδωσε αφορμή για να κατηγορηθούν οι Βρυξέλλες για ισλαμοφοβία.
   Συγκεκριμένα (και με βάση την αγγλόφωνη έκδοση της «Καθημερινής» που είναι ενσωματωμένη στην «International Herald Tribune», στις 3 Δεκεμβρίου) ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας στη Βοσνία Μουσταφά Τσέρικ, δήλωσε πως «το μήνυμα των Βρυξελλών μας δήλωσε ότι αξίζουμε λιγότερο από τους Σέρβους, Μαυροβούνιους, Μακεδόνες και Κροάτες γείτονές μας». Να σημειωθεί πως η Βοσνία/Ερζεγοβίνη με 1,5 εκατ. μουσουλμάνους φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Στη δεύτερη θέση με βάση το ποσοστό έρχεται η Γαλλία, που φιλοξενεί 5,5 εκατ. ή το 8% του πληθυσμού της και στην τρίτη η Ολλανδία με 1 εκατ. μουσουλμάνους ή 6%, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα «El Pais» στις 2 Δεκεμβρίου 2009. Η πραγματική αιτία πάντως για τη διατήρηση του καθεστώτος της βίζας στις παραπάνω χώρες σχετίζεται με το διάτρητο καθεστώς στην έκδοση διαβατηρίων, την εγκληματικότητα, τη διαφθορά κ.ά. Ο δρόμος για την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. έπειτα από μια περίοδο στασιμότητας δέκα μηνών άνοιξε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν συμφώνησε με τη Σλοβενία να εξετάσουν σε διμερές επίπεδο μια συνοριακή τους διαφορά και να πάψει αυτό το θέμα να αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. «Ιδέα» που μάλλον καλοάρεσε στη σουηδική προεδρία η οποία φλερτάρισε για λίγο, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, με τη σκέψη να παραπέμψει τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για την ονομασία της τελευταίας σε διμερείς επαφές, ξεμπλοκάροντας έτσι την διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε. Να σημειωθεί επίσης ότι η Κροατία θα πληρώσει ακριβά την ένταξή της στην Ε.Ε. καθώς υποχρεώθηκε να βάλει λουκέτο σε 6 ζημιογόνα ναυπηγεία, να σταματήσει τις κρατικές επιδοτήσεις σε βιομηχανίες κ.λπ.
   Δείγμα των «νέων ηθών» που κυριαρχούν στο Βελιγράδι αποτελεί η μεταφορά της διαμάχης για τη νομιμότητα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου φυσικά και θα εκτονωθεί η πολιτική αντιπαράθεση κλείνοντας για πάντα ο σχετικός φάκελος, χωρίς περαιτέρω συνέπειες. Χωρίς δηλαδή επιπτώσεις για τις χώρες που ενθάρρυναν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου τον Φεβρουάριο του 2008, αντίθετα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ελήφθη τον Ιούνιο του 1999 και το όριζε ως επαρχία της Σερβίας. Το Κοσσυφοπέδιο μέχρι στιγμής έχει αναγνωριστεί από 63 κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και 22 κράτη μέλη της Ε.Ε., που αφού ενθάρρυναν την καταστρατήγηση της διεθνούς νομιμότητας τώρα εμφανίζονται ως οι εγγυητές της σταθερότητας στα Βαλκάνια! Ο εύθραυστος χαρακτήρας του Κοσσυφοπεδίου και η ανυπαρξία συνοχής φάνηκε πεντακάθαρα και στις δημοτικές εκλογές που οργανώθηκαν την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου του 2009, όπου συμμετείχε μόλις το 45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Το χειρότερο μάλιστα για τον ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου και πρώην οπλαρχηγό του UCK, Χασίμ Θάτσι, που θριαμβολογούσε για την επιτυχία των εκλογών, ήταν πως η αποχή δεν ήρθε από τους 150.000 Σέρβους που ζουν στα βόρεια της χώρας, αλλά από τους Αλβανούς που απλώς αδιαφορούν, δίνοντας προτεραιότητα στην καθημερινή μάχη με τη φτώχεια και την ανεργία που κάνουν θραύση.
   Σε αυτό ακριβώς το έδαφος της ανέχειας και της παρακμής ανθούν τα σχέδια των Τιράνων για τη Μεγάλη Αλβανία, που θα συνενώνει το Κοσσυφοπέδιο και επίσης τους Αλβανούς της πΓΔΜ. Τα Τίρανα δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν ότι εργάζονται για τη συγκρότησή της, όπως συνέβη για παράδειγμα τον Ιούνιο, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Αλβανία, κατά τα εγκαίνια ενός αυτοκινητοδρόμου που ενώνει την Αλβανία με το Κοσσυφοπέδιο. Ενός αυτοκινητοδρόμου που «τερματίζει τον διαμελισμό του αλβανικού έθνους» σύμφωνα με τα λόγια του Σαλί Μπερίσα που τον εγκαινίασε, παρουσία και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επένδυση στον εθνικισμό ωστόσο δεν έσωσε τον Αλβανό πρωθυπουργό από την εσωτερική αμφισβήτηση που εκδηλώθηκε την επομένη κιόλας των εκλογών, από την αξιωματική αντιπολίτευση με ηγέτη τον δήμαρχο των Τιράνων Έντι Ράμα, που χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως προϊόν νοθείας. Ωστόσο οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα στα Τίρανα από την αντιπολίτευση δεν έχουν ελπίδα αλλαγής του σκηνικού από τη στιγμή που τα αποτελέσματα αναγνωρίστηκαν από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ.
   Το πόσο αγαπούν τη… νοθεία τα Βαλκάνια φάνηκε και στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία. Η αφορμή για την προκήρυξή τους δόθηκε με την πρόταση μομφής που κατατέθηκε τον Οκτώβρη εναντίον της κυβέρνησης συνεργασίας. Η αιτία ωστόσο ήταν η ογκούμενη λαϊκή δυσφορία λόγω των εξοντωτικών μέτρων που επέβαλαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ε.Ε. προκειμένου να στηρίξουν τη δοκιμαζόμενη οικονομία της: απολύσεις, περικοπές μισθών και υποχρεωτικές αργίες στους δημοσίους υπάλληλους ήταν ορισμένα μόνο από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν. Οι κάλπες ωστόσο ανέδειξαν ξανά πρόεδρο τον επικεφαλής της Δεξιάς και πρώην καπετάνιο Τραϊάν Μπασέσκου, που φάνηκε ότι κάτι παραπάνω ήξερε όταν λοιδορούσε τα έξιτ πολς που έδιναν ως νικητή τον αντίπαλό του Μιρτσέα Τζοάνα, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, κατά τη διεξαγωγή της επαναληπτικής ψηφοφορίας. Η απρόβλεπτη και οριακή νίκη του με ποσοστό 50,33%, που αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση, θα οξύνει τη νομιμοποίηση της νέας κυβέρνησης. Δεξιά κυβέρνηση (με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο της Σόφιας και πρώην σωματοφύλακα που τώρα υπόσχεται να εξαλείψει τη διαφθορά…) ανέδειξαν και οι εκλογές στη Βουλγαρία που πραγματοποιήθηκαν την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου. Η ανατροπή των σοσιαλιστών ωστόσο συνοδεύτηκε και από μία μείζονος σημασίας ανατροπή στις διπλωματικές προτεραιότητες της Σόφιας με προεκτάσεις που ξεπερνούν τα στενά γεωγραφικά όρια της περιοχής. Πρόκειται ειδικότερα για τη διαφαινόμενη αναθεώρηση από τη νέα κυβέρνηση της στρατηγικής ενεργειακής συμφωνίας της Σόφιας με τη Μόσχα, που έγινε υπό την επίκληση των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει στο περιβάλλον. Ανησυχία που μόνο ειρωνικά χαμόγελα δημιουργεί αν σκεφτούμε την πρωτοφανή έκταση της διαφθοράς στη γειτονική χώρα και την παραδοσιακή αδιαφορία που επιδεικνύει η πολιτική της ηγεσία για τόσο λεπτά θέματα. Τώρα θυμήθηκαν το περιβάλλον; Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η Βουλγαρία συμμετείχε στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού South Stream που μέσω της Βουλγαρίας θα προωθούσε ρωσικό αέριο στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, και επίσης είχε συμφωνήσει στην κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου από τη Ρωσία. Όλα αυτά τα σχέδια τώρα τελούν υπό αναθεώρηση. Παράλληλα, οι δηλώσεις του Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ειδικού απεσταλμένου της Ουάσινγκτον για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, από τη Σόφια μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας ότι «η Βουλγαρία κάνει πολλά σωστά πράγματα αυτή τη στιγμή» σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που δείχνει η Σόφια για τη συμμετοχή της στην κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο, που ανταγωνίζεται το σχέδιο της Gazprom, φέρνουν στην επιφάνεια έναν γενικότερο αναπροσανατολισμό της βουλγαρικής διπλωματίας. Ταυτόχρονα η Βουλγαρία μετατρέπεται σε μοχλό ανατροπής των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή προς όφελος των ΗΠΑ. Φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιλυθεί αυτό το δαιδαλώδες πλέγμα αντιθέσεων στη Βαλκανική, που σε αδρές μόνο γραμμές παρουσιάστηκε παραπάνω, ή να αρχίσει να επιλύεται με την ένταξη των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής στην Ε.Ε. ως το 2014. Αυτό είναι το περιεχόμενο της «Ατζέντας 2014» που έθεσε σε προτεραιότητα η κυβέρνηση Παπανδρέου με την ανάληψη των καθηκόντων της και ανέλαβε να προωθήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Δρούτσας με το πρόσφατο ταξίδι στα Δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο, μια τέτοια φιλοδοξία υποτιμά το βάθος των συγκρούσεων ενώ υπερτιμά τη δυνατότητα της Ε.Ε. να λειτουργήσει εξισορροπητικά όταν σε μια σειρά κορυφαίες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τις σημαντικότερες χώρες της Ε.Ε. το 2008, απέδειξε ακριβώς το αντίθετο.

Αναδημοσίευση από διπλωματία

Τουρκικό ελικόπτερο κατά σκάφους του ΛΣ στα Ίμια

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του defencenet, περί τις 12:30 το μεσημέρι τουρκικό "στρατιωτικό ελικόπτερο", όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΑ κινήθηκε απειλητικά κατά περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ), το οποίο έπλεε περί τα 300 μ. από τα Ίμια.

Πιο συγκεκριμένα το στρατιωτικό ελικόπτερο που είχε κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά πέταξε αρχικά περιμετρικά των νήσων για να κατευθυνθεί στη συνέχεια στο σημείο που βρισκόταν το περιπολικό σκάφος του ΛΣ.

Παρά τις προσπάθειες μέσω ασυρμάτου στη διεθνή συχνότητα από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος για επικοινωνία με το ελικόπτερο καθώς παραβίαζε τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αυτό συνέχισε την πορεία του φτάνοντας στο σημείο που βρισκόταν το σκάφος του ΛΣ άρχισε να πραγματοποιεί αιώρηση περί τα 30 μέτρα από αυτό. Το πλήρωμα του σκάφους ασφαλίστηκε μέσα σε αυτό προκειμένου να προφυλαχθεί από το κατώρευμα που δημιουργούσε η αιώρηση του τουρκικού ελικοπτέρου σε τόσο μικρό ύψος.

Μετά από κάποιο διάστημα το ελικόπτερο απομακρύνθηκε προς την τουρκική ενδοχώρα. Σχετικά με το συμβάν ενημερώθηκε άμεσα το ΕΘΚΕΠΙΧ.

Τμήμα ειδήσεων Defencenet.gr

Αναδημοσίευση από : http://infognomonpolitics.blogspot.com

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑ 400 ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ ( 1η 100ας 37-46 )

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής
ΕΚΑΤΟΣΤΑΣ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ
Μετάφρασή Θεοκλήτου μοναχού Διονυσιάτου


Σε οίκο ανοχής ( πατήρ Πορφύριος )

klidonia2.jpg
Θα σας αφηγηθώ μια ιστορία, που δείχνει πόσο μεγαλείο είχε η ψυχή του πατρός Πορφυρίου.
Πριν από πάρα πολλά χρόνια, παραμονή των Θεοφανείων, πήγε, κατά το έθιμο, ν' αγιάσει τα σπίτια. Όπως έμπαινε στα σπίτια ένα ένα, μπήκε και σ'; ένα σπίτι, το οποίο, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, ήταν οίκος ανοχής. Την ώρα που άρχισε να ψάλλει «Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου ...;» και ν' αγιάζει, του λέει η ιδιοκτήτρια : «Μη, μη, δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το σταυρό». Κι ο Γέρων Πορφύριος της αποκρίθηκε: «Δεν ξέρω αν αυτές ή εσύ δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό». Ασπάσθηκαν το σταυρό οι γυναίκες εκείνες και ο Γέρων Πορφύριος τις είπε μερικά λόγια εκεί. Τους μίλησε για την αγάπη προς το Θεό, που ήταν τα αγαπημένο του θέμα.
Βλέποντας την εξαγιασμένη μορφή του Γέροντος Πορφυρίου, οι γυναίκες εκείνες υπέστησαν μια εσωτερική αλλοίωση ιδιαίτερα, όταν τις είπε: «Ν' αγαπήσετε το Χριστό, που σας αγαπά, και θα δείτε τότε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Αν ξέρατε πόσο σας αγαπά ο Χριστός! Προσπαθήστε κι εσείς να τον αγαπήσετε».
Γνώριζε ο Γέρων Πορφύριος ότι, αν εκείνες οι γυναίκες γνώριζαν το Χριστό και τον αγαπούσαν, διότι η γνώση οδηγεί στην αγάπη, θα εγκατέλειπαν εκείνο το άθλιο επάγγελμα που έκαναν.

Απαράδεκτη επίθεση τσάμηδων


Βάρβαρη επίθεση πραγματοποίησαν οι τσάμηδες βουλευτές στην χθεσινή συνεδρίαση της αλβανικής Βουλής εναντίον του προέδρου του Κ.Ε.Α.Δ. Βαγγέλη Ντούλε.

Αφορμή στάθηκε η ομιλία του προέδρου του Κ.Ε.Α.Δ. στο συνέδριο του κόμματος του που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες. Ο κύριος Ντούλες υποστήριξε ότι η πολιτική σκηνή στην Αλβανία είναι σε μαύρο χάλι, υπάρχουν κόμματα τα οποία προσπαθούν να βρουν κομματική πελατεία σε φαντάσματα του παρελθόντος.

Στην δήλωση αυτή του προέδρου του Κ.Ε.Α.Δ. αντέδρασαν οι τσάμηδες βουλευτές Ιντρίζι και Ταχίρι καθώς αναγνώρισαν τους εαυτούς τους. Στην πεντάλεπτη ομιλία του ο κύριος Ταχίρι αναφέρθηκε στον κύριο Ντούλε βρίζοντας τον και χαρακτηρίζοντας τον ανθαλβανό και εχθρό των τσάμηδων κ.α..

Ο κύριος Ντούλες απάντησε λέγοντας ότι δεν έκανε καμιά συγκεκριμένη αναφορά και όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται.

Η τακτική αυτή μπορεί να αποφέρει κάποιους ψήφους στους τσάμηδες βουλευτές αλλά δεν βοηθά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Με ακόμη πιο βαριές εκφράσεις καταφέρθηκε εναντίον του κυρίου Ντούλε και ο έτερος τσάμης βουλευτής Αυλώνος κύριος Ιντρίζι.

Την στιγμή που ο πρόεδρος του Κ.Ε.Α.Δ. απαντούσε στις αιτιάσεις του κυρίου Ιντρίζι, όπως προβλέπει ο κανονισμός της αλβανικής Βουλής, ο κύριος Ταχίρι κινήθηκε απειλητικά εναντίον του κυρίου Ντούλε και χάρις την ψυχραιμία των περισσοτέρων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Οι προκλήσεις προς τον πρόεδρο του Κ.Ε.Α.Δ. συνεχίστηκαν και σήμερα καθώς άτομο κάλεσε από αναγνωρίσιμο τηλέφωνο κάνοντας αναφορά στο τσάμικο θέμα ενώ απείλησε ακόμη και για την ζωή του. Ο κύριος Ντούλες έκανε αναφορά και καταγγελία στην εισαγγελία του κράτους.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε και να υπενθυμίσουμε ότι ο κύριος Ταχίρι είναι στην Βουλή χάρις στους ψήφους που μάζευαν για την δεξιά συμμαχία οι κύριοι Μπάρκας, Μήτσιος κ.α. συνεπικουρούμενοι από κάποιους ανεύθυνους νομάρχες στον ελληνικό χώρο.

Μέσω των διπλωματικών αρχών ενημερώθηκε η ελληνική πολιτεία για την αναίτια και βάρβαρη πρόκληση ενώ αναμένεται η αντίδραση της.

Ντούλες κατά Τσάμηδων .Τρίτη, 22 Δεκέμβριος 2009 21:50 ΠΟΛΙΤΙΚΗ .Previous

Σε ευθεία αντιπαράθεση με το κόμμα των Τσάμηδων έχει εισέλθει το ΚΕΑΔ μέσω του προέδρου του κυρίου Βαγγέλη Ντούλε. Σε χθεσινή δήλωση ο κύριος Ντούλες κατηγόρησε το PDU για την στην πράξη αντίθεσή του με την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Από την πλευρά του PDU ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Amos Dojaka επέστρεψε τις κατηγορίες και δήλωσε πως η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας και οι Τσάμηδες είναι οι πυλώνες της ελληνο-αλβανικής φιλίας.

Κατά τον κύριο Dojaka, πρέπει το ΚΕΑΔ να στηρίξει τις απαιτήσεις των Τσάμηδων έναντι της Ελλάδος.

Αναδημοσίευση από: http://infognomonpolitics.blogspot.com

Ἀγιον Όρος

Check out this SlideShare Presentation:

Ανοικτή Επιστολή από τον Γιώργο Πιπερόπουλο προς τον Αξιότιμο κ Γιάννη Ραγκούση

Αγαπητέ μου κ  Υπουργέ,
Αναφορικά με την  δημοσίευση στο  διαδίκτυο του  προτεινόμενου Νομοσχεδίου για   «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» θέλω να σας παρακαλέσω να ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ Κατά άρθρο ΟΧΙ μόνο τις προτεινόμενες ΑΛΛΑΓΕΣ ή και ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ αλλά τί ισχύει με τον Νόμο 3284/2004 ώστε ΟΛΟΙ οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ΔΕΝ γνωρίζουμε τον συγκεκριμένο Νόμο, και ΔΕΝ είμαστε Νομικοί για να τον ανασύρουμε από την Βιβλιοθήκη μας να έχουμε συγκεκριμένη ΓΝΩΣΗ για να διαμορφώσουμε και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ άποψη ώστε τα οποιαδήποτε σχόλιά μας να σας φανούν ΧΡΗΣΙΜΑ.
Επειδή, όπως, ανακοινώθηκε  τα σχόλια πρέπει  να γίνουν μέχρι  την 7η Ιανουαρίου (αφού σας ευχηθώ χρόνια πολλά μια και η 7η Ιανουαρίου για τους Ορθοδόξους Έλληνες είναι, παρεμπιπτόντως, και η ημέρα της εορτής σας) ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ να σκεφθείτε με τους συνεργάτες σας την απόσυρση από το διαδίκτυο του προτεινόμενου Νομοσχεδίου με την παρούσα μορφή και την ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ δημοσίευσή του με τις προσθήκες που ταπεινά ζητώ και ευελπιστώ να εισακουσθώ…

Η Ελλάς δεν θα κατακτηθεί υπό των Τούρκων δια των όπλων αλλά δια των 3 εκατομμυρίων μουσουλμάνων…

Quantcast

Η Ελλάς δεν θα κατακτηθεί υπό των Τούρκων δια των όπλων αλλά δια των 3 εκατομμυρίων μουσουλμάνων, εις τους οποίους, η άθεος Κυβέρνησις θα δώσει την Ελληνική Ιθαγένεια. Εθνικοί κίνδυνοι εκ’ των εξελίξεων αυτών…


Ευχαριστούμε τους αναγνώστες Πάνο και Ιωάννη για την ενημέρωση της ύπαρξης αυτού του άρθρου.
Πρόκειται για ένα προφητικό άρθρο του μακαριστού Αγιορείτη μοναχού Θεόκλητου Διονυσιάτη για τη λαθρομετανάστευση. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον “Ορθόδοξο Τύπο” στις 23 Νοεμβρίου του…2001.
Δείτε το…



Αναδημοσίευση από: Greek National Pride

Το DEBKAfile για την επίσκεψη Καραμαλίκη στο Ισραήλ

Η τουρκική Hurriyet αναδημοσιεύει την αναφορά της ισραηλινής πηγής πληροφοριών DEBKAfile σχετικά με τη πρόσφατη επίσκεψη του Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχου Γ. Καραμαλίκη στο Τελ Αβίβ, περιγράφοντας χαρακτηριστικά πως "οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα βελτιώνονται σε αντιστρόφως ανάλογο ρυθμό με εκείνες με τη Τουρκία, η οποία δείχνει να στρέφεται προς τη Συρία και το Ιράν". Το DEBKAfile, που εκφράζει κυρίως την ισραηλινή κοινότητα πληροφοριών, αναφέρεται με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον Έλληνα Αρχηγό ενώ γράφει ότι ο Έλληνας Α/ΓΕΝ "επισκέφθηκε με μυστικότητα το Ισραήλ" και ξεναγήθηκε από τον Ισραηλινό ομόλογό του στα κορυφαία πλοία του Ισραηλινού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων στο υποβρύχιο (πυρηνικών βλημάτων;) INS Dolphin Τύπου 800 και στην κορβέτα INS Eilat κλάσης Sa’ar 5.
 
Αναδημοσίευση από  strategy-geopolitics

Δημοψήφισμα είναι ο ......


.......θεσμός ο οποίος αποτελεί άμεσο τρόπο συμμετοχής του λαού στην άσκηση της εξουσίας και που συνίστα ται σε γενική ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη κάποιου σημαντικού μέτρου που προτείνει η εκτελεστική εξουσία.(Λεξικό Τριανταφυλλίδη) Στην Ελλάδα, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος προβλέπεται από το Σύνταγμα με πρόταση 180 βουλευτών και όχι μέσω υπογραφών, αλλά δυστυχώς  το τελευταίο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα ήταν αυτό του 1974 για το θέμα της Βασιλευόμενης ή μη Δημοκρατίας.

Στις χώρες που επικρατεί η πραγματική συλλογική δημοκρατία όταν απαιτείται να υποβληθεί σε κρίση ένα νομοθέτημα της εκτελεστικής εξουσίας πραγματοποιείται η μέθοδος της  αίτησης προσφυγής σε δημοψήφισμα (referendum petition). Όταν το νομοθετικό σώμα δεν έχει την πρόθεση να υπαγάγει ένα νόμο στη λαϊκή κρίση, οι πολίτες μπορούν να θέσουν σε κυκλοφορία μία αίτηση προσφυγής, για να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών ψηφοφόρων, με αίτημα να υποβληθεί ο νόμος σε ....
 ....δημοψήφισμα. Ο αριθμός των καλής πίστεως υπογραφών που απαιτείται, κυμαίνεται από το 5 έως το 15% του ολικού αριθμού ψηφισάντων στην τελευταία γενική εκλογή, ανάλογα με τις σχετικές διατάξεις του συντάγματος και τούς ισχύοντες κανονισμούς του δημοψηφίσματος. Η συμπληρωμένη αίτηση προσφυγής πρέπει να εγχειρισθή στο γραφείο του αρμόδιου δημοσίου λειτουργού (π.χ. υπουργού ή γραμματέως, προκειμένου περί δήμου) συνήθως εντός ενενήντα ήμερων από την ψήφιση του νόμου. Έφ' όσον ο αρμόδιος λειτουργός πιστοποίηση την επάρκεια των υπογραφών η ισχύς του νόμου αναστέλλεται, όσο εκκρεμεί η διενέργεια του δημοψηφίσματος και η εκτελεστική εξουσία μεριμνά για να υπαχθεί ο νόμος που έχει αμφισβητηθεί στην κρίση των εκλογέων, είτε με διενέργεια «επί τούτω» δημοψηφίσματος είτε με την ευκαιρία γενικής ψηφοφορίας.

Έτσι λοιπόν δεν είναι τυχαίο ότι άτομα ή οργανώσεις(ΜΚΟ) ή κόμματα  που δήθεν νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις κοινωνικές ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτών  ποτέ δεν έχουν οργανώσει  την μέθοδο της αίτησης προσφυγής σε δημοψήφισμα.

Το λεξικό Κοινωνικών Επιστημών της UNESCO  σημειώνει ότι το δημοψήφισμα που ανταποκρίνεται στον όρο referendum υπονοεί τη μέθοδο με την οποία τα μέλη, πού συγκροτούν μια οργάνωση, μπορούν να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν μια πολιτική, την οποία προτείνουν οι αρχηγοί ή οι εκπρόσωποι τους. Με το δημοψήφισμα αυτό ένα συγκεκριμένο κοινό (public) μπορεί να προστατευθεί από μια βλαπτική ή αντιλαϊκή νομοθεσία.

Υπάρχουν δύο ειδικοί τύποι δημοψηφισμάτων:
  • Το υποχρεωτικό δημοψήφισμα (compulsory referendum) εφαρμόζεται γενικά για την επικύρωση νέων συνταγμάτων και τροπολογιών, που προτείνονται για υφιστάμενα γραπτά συντάγματα.
  • Το δυνητικό δημοψήφισμα (optional referendum) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφρασθεί η λαϊκή γνώμη σε νομοσχέδια που δεν προβλέπεται ότι πρέπει να κυρωθούν υποχρεωτικά με δημοψήφισμα. Το νομοθετικό σώμα μπορεί ν' άσκηση την ευχέρεια του να υποβάλει στην κρίση του εκλογικού σώματος ένα αμφιλεγόμενο μέτρο, όπως π.χ. την απονομή Ελληνικής ιθαγένειας και δικαίωμα ψήφου σε 960.000 αλλογενείς.
Έτσι λοιπόν όποιος πραγματικά επιθυμεί δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό είτε είναι οργάνωση , είτε είναι κόμμα πρέπει να αρχίσει να μαζεύει υπογραφές. Η Ελλάδα πλέον δεν βαδίζει οικονομικά μόνο μέσω της Συνθήκης του Μααστριχτ αλλά και πολιτικά μέσω της Συνθήκης της Λισαβώνας. Ένα από αυτά είναι η λεγόμενη ισχυρότερη φωνή των πολιτών όπου, εφόσον συγκεντρωθούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπήκοοι σημαντικού αριθμού κρατών μελών, μπορούν να λαμβάνουν την πρωτοβουλία να καλούν την Επιτροπή να υποβάλει νέες προτάσεις πολιτικής.΄Ενα από αυτά είναι η χορήγηση  1 εκ ιθαγενειών σε βάθος τριετίας σε μη Ευρωπαίους ιθαγενείς.

«Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα» για αυτούς που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον τόπο.
 

ΥΠΕΚΑ: «Όποιος δεν ανακυκλώνει πληρώνει»

Με βάση σχέδιο νόμου της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» θα εφαρμόζεται και στους ΟΤΑ με σκοπό την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».
environment-ministry-recycling
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, όσοι ΟΤΑ υστερούν στην ανακύκλωση απορριμμάτων, θα πληρώνουν αυξημένα τέλη προς στους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων καθώς και όταν καθυστερούν να καταβάλλουν τα οφειλόμενα τέλη, στο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης.
Επίσης, οι διοικητικές κυρώσεις θα είναι αυστηρές και σε όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ειδικότερα, το ύψος της ετήσιας εισφοράς των δήμων και κοινοτήτων στους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων θα καθορίζεται με βάση το κόστος των παρεχομένων στους δήμους και τις κοινότητες, δηλαδή ευρώ ανά τόνο και ανάλογα με τις ποσότητες στερεών αποβλήτων που αντιστοιχούν σε κάθε δήμο ή κοινότητα.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει τη ρύθμιση, τα τέλη τελικής διάθεσης που πληρώνουν οι ΟΤΑ για τη χρήση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των ΧΥΤΑ θα συνδέονται με τις ποσότητες που απορρίπτει κάθε ΟΤΑ, ώστε να ισχύει η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και με αυτό τον τρόπο να δοθούν ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα για να καταστούν υπεύθυνοι και ενεργοί στη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Ακόμα, προβλέπεται και η επιβολή κυρώσεων με τη μορφή ποσοστιαίας προσαύξησης του οφειλόμενου ποσού (τέλους) που καθυστερεί πέραν του εξαμήνου να καταβληθεί από τους ΟΤΑ στον οικείο φορέα διαχείρισης συστήματος ανακύκλωσης.
Όταν όμως τα τέλη και οι εν λόγω προσαυξήσεις δεν καταβληθούν εντός εξαμήνου, τότε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών θα παρακρατούνται από τους κρατικούς πόρους που δικαιούται ο ΟΤΑ.

Αναδημοσίευση από econews.gr

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΕΠΛΗΣΘΗΝ ΩΣΕΙ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

 
ΤΑ ΠΟΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ  ¨Α¨, έκδοση Ι.Μ.Θηβών και Λεβαδείας, 1971

Οικογενειακή ζωή (Alexander Schmemann)

pregnant.jpg
Για την ορθόδοξη αντίληψη, το σπίτι και η οικογένεια αποτελούν την πρώτη και βασικότερη περιοχή της χριστιανικής ζωής ή της εφαρμογής των χριστιανικών αρχών στην καθημερινή ζωή.
Το σπίτι, δηλαδή το στυλ και το πνεύμα της οικογενειακής ζωής και όχι το σχολείο, ακόμα ούτε και η Εκκλησία, είναι εκείνο που σχηματίζει μέσα μας τη θεμελιακή αντίληψη για τον κόσμο· που μορφοποιεί στο εσωτερικό μας το βασικό προσανατολισμό τον οποίο ίσως για αρκετό διάστημα δεν τον καταλαβαίνουμε, αλλά που τελικά θα γίνει ένας αποφασιστικός παράγοντος.
Ο στάρετς Ζωσιμάς του Dοstοyevsky στους Αδελφούς Καραμαζώφ λέει: «εκείνος που μπορεί να έχει καλές αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία είναι σωσμένος για όλη του τη ζωή». Το σημαντικό δε είναι ότι κάνει αυτή την παρατήρηση ύστερα από τη θύμηση της μητέρας του που τον είχε πάρει μαζί της στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων.
Θυμάται την ομορφια της ακολουθίας, τη μοναδική μελωδία του κατανυκτικού «κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου...».
Η υπέροχη προσπάθεια για θρησκευτική αγωγή που γίνεται σήμερα στα κατηχητικά σχολεία δε σημαίνει και πολλά πράγματα, αν δεν βασίζεται στη ζωή της οικογένειας.

Κλιματική Αλλαγή - βιργινία βουρ.

Check out this SlideShare Presentation:

View more presentations from GIA VER.

Κόσοβο: Νέα στοιχεία στην υπόθεση εμπορίας οργάνων

Νέα στοιχεία στην υπόθεση παράνομης εμπορίας οργάνων Σέρβων, που είχαν πέσει θύματα απαγωγής στο Κόσοβο.
Μεγάλο βήμα προόδου σημειώθηκε στην έρευνα των σερβικών αρχών για την υπόθεση της παράνομης εμπορίας οργάνων Σέρβων, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα απαγωγής κατά την περίοδο της κρίσης στο Κόσοβο, σύμφωνα με τον αρμόδιο για τα εγκλήματα πολέμου εισαγγελέα της Σερβίας, Βλαντίμιρ Βούκτσεβιτς.
«Έχουμε βρει τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν πληροφορίες για το 'κίτρινο σπίτι' (σ.σ. το σπίτι στη βόρεια Αλβανία, όπου γινόταν οι παράνομες εγχειρήσεις αφαίρεσης οργάνων από τους απαχθέντες), δηλαδή αυτών που ήταν είτε μέσα είτε γύρω από το μέρος αυτό, κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων», δήλωσε ο κ. Βούκτσεβιτς στο χθεσινό, κυριακάτικο φύλλο, της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.
Σύμφωνα με τον Σέρβο εισαγγελέα, ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν ήδη υποβληθεί σε ανάκριση,

 αλλά ορισμένοι που θα μπορούσαν να καταθέσουν ως μάρτυρες φοβούνται τυχόν αντίποινα.

«Έχουμε βρει ορισμένους αξιόπιστούς ανθρώπους, που είναι πρόθυμοι να συνδράμουν την έρευνά μας. Τα όργανα πωλήθηκαν στη Δύση και τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία», αποκάλυψε.
Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Βούκτσεβιτς, οι νέες αυτές πληροφορίες έχουν ήδη προωθηθεί στον ειδικό εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Σέρβος εισαγγελέας πιστεύει πως οι νέες αυτές αποκαλύψεις θα βοηθήσουν τον ίδιο και το Γραφείο του να ερευνήσουν περισσότερο σε βάθος την υπόθεση.


Αναδημοσίευση από ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ!

Aναμφίβολα ο Ελληνισμός βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της μακραίωνης του ιστορίας.Αυτό της πληθυσμιακής του αλλοίωσης και σε βάθος(;)χρόνου της εξαφανίσεως του ως ξεχωριστής και διακριτής οντότητας και φυλής από τους υπόλοιπους λαούς.Απο τα αρχαία χρόνια οι αλλοεθνείς και συνήθως βάρβαροι, επιδίωκαν να υποτάξουν την Ελλάδα με το να την κατακτήσουν ΔΙΑ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ.Κάποιες φορές τα κατάφεραν και κάποιες όχι. Σήμερα οι ξένοι-καλοί ή κακοί δεν έχει σημασία- κατακλύζουν την πατρίδα μας. Αποτελούν ένα σύγχρονο ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ, γιατί στην πρώτη περίπτωση οι Έλληνες γνώριζαν τον εχθρό και αντιστέκονταν, ενώ σήμερα οι διάφοροι ΛΑΘΡΟ-μετανάστες έρχονται ΣΙΩΠΗΡΑ, και δια μέσου της "φίλης" Τουρκίας. Το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το έθνος σήμερα δεν είναι ούτε το Κυπριακό, ούτε το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ούτε οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ούτε η ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Θράκη αλλά η ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ της ελληνικής κοινωνίας.Για να υπάρχει Ελλάς η οποία θα διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα σε κάποιες περιοχές, πρέπει πρώτα να υπάρχουν και Έλληνες!Θα έρθει ο Πακιστανός, ο Νιγηριανός ή ο Κινέζος(που θα πάρει την ελληνική ιθαγένεια...) να αγωνιστεί για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και της Κύπρου;Πρέπει να το αντιληφθούν επιτέλους ότι "Έλληνας δεν γίνεσαι αλλά γεννιέσαι" και το έχεις μέσα σου.Αν πάω εγώ στην Ιαπωνία και πάρω την ιθαγένεια της χώρας θα γίνω και αυτόματα Ιάπωνας;Το ανθελληνικό ελληνικό κράτος πρέπει να αναθεωρήσει την στάση του.Αν δεν το πράξει υπάρχουν και οι αγνοί πατριώτες που θα αντισταθούμε.

Υ.Γ
Έχει δημιουργηθεί μια σελίδα με όλα τα ιστολόγια που υποστηρίζουν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό πρόβλημα.
http://dhmopshfisma.blogspot.com/
Επισήμανση: Δεν έχουμε πρόβλημα με κανένα(νόμιμο μετανάστη) αλλά με την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πατρίδα μας από τους παράνομους.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το «σχέδιο 2023».

Η ΤΟΥΡΚΙΑ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το «σχέδιο 2023»
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Άρθρο του Sedat Gulmez


Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 777 του τουρκικού περιοδικού «Aksiyon», στις 26-10-2009, ο Sedat Gulmez αναλύει το όραμα και τη στρατηγική αποστολή της Τουρκίας για το 2023, έτος συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας.
Γύρω στο 6,7% θα κινηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της Τουρκίας μέχρι το 2023.
Γύρω στο 6,7% θα κινηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της Τουρκίας μέχρι το 2023.
   Η Τουρκία, που στις 29 Οκτωβρίου 1923 ίδρυσε τη δημοκρατία, έχει μεγάλα όνειρα για το 2023, που θα γιορτάσει τα 100 της χρόνια. Για μία ισχυρότερη Τουρκία πρέπει να αξιοποιήσουμε τα επόμενα 14 χρόνια με συνεργασία και χωρίς καβγάδες. Πολλοί είχαν κοροϊδέψει τον μακαρίτη πρόεδρο Τουργκούτ Οζάλ όταν είχε ανακηρύξει τον 21ο αιώνα «Αιώνα Τουρκίας». Και αυτό γιατί στα τέλη του ‘80 και στις αρχές του ‘90 φαινόταν πολύ και ήταν στο προσκήνιο οι σοβαρές ελλείψεις της Τουρκίας.
   Ενώ ο Οζάλ αντί για το παρόν μιλούσε για τις ισορροπίες του μέλλοντος. Μπορεί ο χρόνος αρχικά να δικαίωσε εκείνους που μειδίασαν κοροϊδευτικά, στη συνέχεια όμως αυτός που δικαιώθηκε ήταν ο Οζάλ.
   Μέχρι το 2000, η Τουρκία, για πολλούς λόγους, όπως η τρομοκρατία, οι οικονομικές κρίσεις, τα πολιτικά αδιέξοδα, η αδυναμία ορθής εκτίμησης των παγκόσμιων ισορροπιών κ.λπ., προσπάθησε να προστατεύσει μόνο τα κεκτημένα. Όμως, ιδίως τα τελευταία πέντε χρόνια, η Τουρκία, και με την επίδραση του διεθνούς συστήματος, ξεκίνησε μία διαδικασία αλλαγών σε πολλούς τομείς. Αυτό κατ’ άλλους ήταν η κινητοποίηση των εσωτερικών δυναμικών και κατ’ άλλους η καλή απόδοση του ρόλου που της δόθηκε από τις παγκόσμιες δυνάμεις. Όποιο κι αν θεωρήσετε σωστό, το θέμα είναι πως διαδόθηκε στην κοινωνία η θετική θεώρηση του μέλλοντος. Ακόμη οι άνθρωποι ξεκίνησαν να συζητάνε περισσότερο, να παράγουν ιδέες και να μιλάνε για την κατάσταση στην οποία θα έχει περιέλθει η Τουρκία στα 100 χρόνια της δημοκρατίας.
   Η ερώτηση είναι ξεκάθαρη: Τι στάτους θα έχει η Τουρκία το 2023 μέσα στο διεθνές σύστημα, στην περιοχή της και στο εσωτερικό της; Η απάντηση, όμως, δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη. Το στρατηγικό σχέδιο «Στρατηγικό Όραμα Τουρκίας 2023» που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και 2,5 χρόνια, είναι από τους προβολείς που φωτίζουν τα επόμενα 14 χρόνια της πορείας της χώρας μας. Οι εργασίες για το θέμα αυτό συνεχίζονται από το Κέντρο Τουρκο-Ασιατικών Στρατηγικών Ερευνών και είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το κέντρο αυτό, που ελέγχει την πρόοδο του σχεδίου, παρέχει ενημέρωση αρμοδίως στους δημόσιους οργανισμούς και τις ΜΚΟ σε κάθε νομό και ζητείται η συμβολή τους για την εφαρμογή του. Επίσης προβλέπεται ανά πενταετία ο απολογισμός και η τροποποίησή του, ανάλογα με τις αλλαγές και τις συνθήκες που επικρατούν στο παγκόσμιο σύστημα. Βασικός σκοπός είναι η θεσμοθέτηση της ανησυχίας για το μέλλον.
   Ακόμη η προετοιμασία πρότζεκτ 2023 από κάθε φορέα και οργανισμό για τον εαυτό του. Αν ο στόχος αυτός που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κέντρου, Σουλεϊμάν Σένσοϊ, πετύχει, τότε ο στόχος να αποκτήσει η Τουρκία την ταυτότητα της περιφερειακής δύναμης και του παγκόσμιου παίκτη, που τώρα φαίνονται μόνο ως σημάδια στον ορίζοντα, το 2023 είναι δυνατόν να γίνουν πραγματικότητα. Σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα λάβει το μερίδιό της από την ανερχόμενο μικροεθνικισμό. Η διατήρηση της παρούσας κατάστασης είναι απίθανη, αφού μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ο κόσμος μπήκε σε μία νέα φάση. Αυτό που μένει είναι όλοι να δουλέψουν σοβαρά για αυτό το σκοπό.
   Μόνον έτσι η Τουρκία θα επικυρώσει τον τίτλο του ισχυρού κράτους και θα εξασφαλίσει την επιτυχία των επτά παραμέτρων. Οι παράμετροι αυτοί είναι:
•Προϋπολογισμός χωρίς ελλείμματα,
•Ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου, με θετικό αν γίνεται πρόσημο,
•Μείωση του εξωτερικού χρέους σε λογικά επίπεδα (κάτω του 25%),
•Απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς,
•Ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια ή και να είναι σε θέση η Τουρκία να κάνει εξαγωγές,
•Απόκτηση ικανότητας παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας
•Αύξηση του ΑΕΠ στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών καθώς και δίκαιη διανομή του.

   Σε περίπτωση που φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν χρειάζεται να φωνάζει κανείς πια για περιφερειακές ηγεσίες. Ποιές στρατηγικές πρέπει να χαράξουμε όμως και σε πεδία πρέπει να προγραμματιστούν ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;

Οι βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου 2023
   Το «Στρατηγικό Σχέδιο 2023» κινείται στους εξής έξι βασικούς άξονες:
•Διεθνείς σχέσεις
•Διεθνής ασφάλεια
•Εσωτερική πολιτική
•Οικονομία
•Εκπαίδευση-Επιστήμες-Τεχνολογία
•Πολιτισμός

Οι αναμενόμενες αλλαγές-εξελίξεις στο παγκόσμιο σύστημα
   Λαμβανομένων υπ' όψιν των αλλαγών στο παγκόσμιο σύστημα, επικεντρώνεται στο σχέδιο στις διεθνείς ισορροπίες, όπως αναμένεται να διαμορφωθούν αυτές το 2023. Η βασική διαπίστωση είναι το γεγονός ότι ο κόσμος, μετά 14 χρόνια, θα είναι πολυπολικός. Εκτός από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., μεγάλες δυνάμεις θα είναι και η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία. Το γεγονός αυτό θα επιταχύνει τους ρυθμούς ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. Με βάση τις εκτιμήσεις του Σενσόι, η τουρκική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να αντιληφθεί την κατάσταση το ταχύτερο δυνατόν:
   «Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πολλοί θεώρησαν ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η μοναδική ηγέτιδα δύναμη του κόσμου. Την 11η Σεπτεμβρίου αποκαλύφθηκε η σκληρή πραγματικότητα. Η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, αντιλήφθηκαν ότι ο μονοπολικός κόσμος δεν έχει μέλλον και προσάρμοσαν τις αγορές τους με βάση τις αναμενόμενες εξελίξεις».
   Ενώ το ίδιο διάστημα, η Τουρκία έμεινε προσαρμοσμένη και πιστή στο μονοπολικό σύστημα και δεν κατόρθωσε να εκμεταλλευθεί το μεσοδιάστημα 1990-2000. Για παράδειγμα, το διάστημα εκείνο δεν εφάρμοσε αξιόπιστες πολιτικές για την Κεντρική Ασία, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η επιστροφή της Ρωσίας μετά την άνοδο του Πούτιν και η Τουρκία να παραμεριστεί και να περιθωριοποιηθεί σε αυτόν τον τεράστιας σημασίας χώρο.
   Μια από τις προβλέψεις για το μέλλον είναι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας περιφερειακών ενώσεων, γεγονός που θα αυξήσει τους σχετικούς ανταγωνισμούς. Τα μικρά κράτη, που θα αντιληφθούν ότι δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν τους μεγάλους και ισχυρούς παίκτες, θα συνασπιστούν σε τέτοιους περιφερειακούς σχηματισμούς και ενώσεις. Από την άλλη πλευρά, θα επεκταθεί η άποψη σύμφωνα με την οποία οι παρεμβάσεις των κρατών στο σύστημα και τα κράτη θα πρέπει να παίξουν έναν πιο εξισορροπητικό ρόλο, στον αντίποδα της πολιτικής του οικονομικού φιλελευθερισμού.
   Όσο για τα άλλα θέματα που αφορούν το μέλλον, οι ρόλοι στην ευρωπαϊκή περιπέτεια της Τουρκίας θα αλλάξουν. Από κάποιο σημείο και μετά, η Ε.Ε. θα είναι αυτή που θα επιμένει για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Τα «κράτη-έθνη», σε αντίθεση με όσα λέγονται, δεν θα χάσουν τη δύναμή τους. Οι εθνοτικές συγκρούσεις τον κόσμο θα αυξηθούν και θα ιδρυθούν νέα μικρά κράτη-έθνη.
   Τα περιβαλλοντικά προβλήματα θα αυξηθούν και θα αποτελέσουν αιτίας πολιτικών συγκρούσεων. Η έλλειψη νερού θα αποτελέσει ένα από τα προβλήματα της Τουρκίας. Τα υπάρχοντα ύδατα το 2025-2030 θα επαρκούν μόνο για τα 2/3 του πληθυσμού της Μέσης Ανατολής. Η παγκόσμια υπερθέρμανση θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ θα αυξηθεί το πρόβλημα της εξασφάλισης τροφίμων. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξαντληθούν και θα αυξηθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ενέργεια. Για τον λόγο αυτόν, η Τουρκία, χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία, θα πρέπει να αποκτήσει και να υλοποιήσει εθνικό πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
   Η κεντρική δύναμη των εξουσιών θα μειωθεί. Δεν θα υπάρχουν πλέον σταθερές συμμαχίες, όπως την περίοδο του διπολισμού. Η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., η Βραζιλία και η Ινδία, θα διευρύνουν την επιρροή τους στον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να μεταφέρει την επιρροή που έχει στον Καύκασο και τον Εύξεινο Πόντο στη Μέση Ανατολή. Η Κίνα θα εντείνει το ενδιαφέρον που δείχνει για την Αφρική. Η Τουρκία θα πρέπει να αναλύσει καλά τη διεθνή εικόνα, για να αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στον Εύξεινο Πόντο, στην Ασία, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.
   Συμπερασματικά, βρισκόμαστε στο κέντρο μια περιοχής που χαρακτηρίζεται από κινητικότητα, ασάφεια και ανασφάλεια, κάτι που είναι δύσκολο να αλλάξει μέχρι το 2023. Τα βήματα που θα κάνουμε, μπορούν να φέρουν την Τουρκία σε θέση να ορίζει ακόμα και την ίδια την ατμόσφαιρα ή να την βγάλουν από το παιχνίδι και να τη σύρουν στο αρνητικό πεδίο των μικροεθνικισμών και της αστάθειας.

Η εποχή του Ψυχρού Πολέμου αποτελεί παρελθόν
   Το ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας αποτελούσαν για Δύση και Ανατολή αντίστοιχα τους πιο σημαντικούς σχηματισμούς του Ψυχρού Πολέμου. Η Τουρκία ήταν από τις χώρες που επέλεξαν το ΝΑΤΟ. Μετά το 1990, η παγκόσμια ασφάλεια υπερακόντισε τις απειλές του καπιταλισμού και του κομμουνισμού. Από τότε και στο εξής ήλθαν στο επίκεντρο η τρομοκρατία, οι περιφερειακές συγκρούσεις, το οργανωμένο έγκλημα, τα όπλα μαζικής καταστροφής. Επίσης, άρχισαν να δημιουργούνται περιφερειακοί οργανισμοί ασφάλειας, όπως η Πεντάδα Συνεργασίας της Σαγκάης. Αυτή η κατάσταση θα καθορίσει τη νέα προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα της εθνικής ασφάλειας. Και μιλάμε για την εσωτερική και την εξωτερική ασφάλεια.

Θέματα που θα επηρεάσουν την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Τουρκίας
   Τα θέματα που θα επηρεάσουν την εσωτερική ασφάλεια σε γενικές γραμμές είναι τα εξής:
•οι διαμελιστικές και οι ανατρεπτικές ενέργειες,
•τα δομικά προβλήματα της οικονομίας,
•η αδυναμία οροθέτησης και περιορισμού του εσωτερικού και του εξωτερικού χρέους,
•η στασιμότητα και η μείωση της παραγωγής,
•η διαφθορά και η φτώχεια.

   Τα θέματα που θα επηρεάσουν την εξωτερική ασφάλεια σε γενικές γραμμές είναι τα εξής:
•οι προκλήσεις και οι προβοκάτσιες κατά εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων,
•οι λανθασμένες πληροφορίες που παράγονται με στόχο την πρόκληση και τη συνέχιση πολιτισμικών συγκρούσεων,
•η παραγωγή και κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από τις γειτονικές χώρες,
•η εξάρτηση από ένα και μόνο κράτος στην προμήθεια φυσικού αερίου
•οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από την επανασύσταση του κράτους του Ιράκ.

Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία
   Η Τουρκία, την επόμενη χρονική περίοδο, πέραν της πολιτικής τήρησης των ισορροπιών, θα πρέπει να ακολουθήσει πολιτικές που θα αυξήσουν την δυνατότητά της να καθορίζει η ίδια τις εξελίξεις στην περιοχή. Θα πρέπει επίσης να παρεμβαίνει στις περιφερειακές και τις παγκόσμιες κρίσεις, για να κατοχυρώσει τον ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη και ως παγκόσμιος παίκτης. Τον ρόλο του διαμεσολαβητή και του κατευναστή σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να τον υποστηρίζει και με ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ανάμεσα στα θέματα που θα πρέπει να προσέξει σε αυτή τη νέα αντίληψη για την ασφάλεια η Τουρκία είναι το ζήτημα της κοινωνικής ολοκλήρωσης, η μεταφορά του ζητήματος της τρομοκρατίας στο διεθνές σκηνικό, ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τη νέα πολιτική δομή και τη νέα δομή ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς και η απόρριψη της περιφερειακής επιρροής της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία.

Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία
   Όσον αφορά την πολιτική κατάσταση, όπως αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί το 2023, το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου του καθενός είναι αν θα συνεχιστεί η διαμάχη γύρω από το θέμα της κοσμικότητας του τουρκικού κράτους και της τουρκικής κοινωνίας.
   Όσον αφορά τη γενική κατάσταση, υπάρχουν τα θέματα που αφορούν τη σύγκρουση κέντρου-περιφέρειας, η εξυγίανση της πολιτικής, η αλλαγή της μονοσήμαντης δομής (του κράτους), η προστασία της ατομικής ελευθερίας απέναντι στις κρατικές δομές, οι εξωγενείς (μη πολιτικές) παρεμβάσεις στη δημοκρατία και η κρίση νομιμότητας. Ποια είναι η λύση σε όλα αυτά; Με βάση την πρόταση του Κέντρου, οι λύσεις είναι οι εξής:
•Η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική
•Η διαφύλαξη-προστασία και η τόνωση των πολιτιστικών και κοινωνικών-κοινωνιολογικών διαφορών
•Η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας της Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της έννοιας του κράτους δικαίου
•Η αναδόμηση και ο ανασχηματισμός του συστήματος λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων
•Η απάλειψη όλων των απαγορεύσεων από τον νόμο περί λειτουργίας κομμάτων
•Η εξασφάλιση της ισότητας ανάμεσα στα μέλη των κομμάτων
•Η εξάλειψη όλων τον εμποδίων και των απαγορεύσεων που αφορούν τις ατομικές ελευθερίες
•Η επιλογή και υιοθέτηση ενός δίκαιου εκλογικού συστήματος
•Η εμπέδωση της κοινωνικής συναίνεσης και συνεννόησης

Σε περίπτωση που γίνουν τα παραπάνω, τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες θα εξαφανιστούν από μόνες τους.

Τα προβλήματα του πολιτικού συστήματος
   Όταν αναφερόμαστε στα κενά και στα προβλήματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, το πιο σημαντικό πράγμα που έρχεται στον νου είναι το σύνταγμα. Επιτέλους, η πλειοψηφία της κοινωνίας πιστεύει ότι το Σύνταγμα του 1982 πρέπει να αλλάξει. Με ένα Σύνταγμα που δεν είναι σε θέση να απαντήσει στις προκλήσεις του σήμερα, πώς είναι δυνατόν να προετοιμάσουμε την ισχυρή Τουρκία του 2023! Πρώτα απ' όλα πρέπει να απαλειφθούν τα σημάδια της φιλοσοφίας του ολοκληρωτισμού. Η φράση στο άρθρο 2 «να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρέπει να αλλαχθεί με τη φράση «να στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως ήταν στο Σύνταγμα του 1961. Θα πρέπει να τεθούν κριτήρια τα οποία θα καθιστούν πιο δυσχερή την απαγόρευση λειτουργίας κομμάτων και ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων θα πρέπει να ανατεθεί στον Άρειο Πάγο, αντί στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το δικαίωμα της ενημέρωσης του πολίτη θα πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά, ενώ θα πρέπει να οροθετηθεί-περιοριστεί η ασυλία των οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας. Οι αρμοδιότητες του προέδρου της δημοκρατίας θα πρέπει να αναθεωρηθούν με βάση το κοινοβουλευτικό σύστημα και οι πράξεις του θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της Δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις της Ανώτατης Στρατιωτικής Συνόδου (Yuksek Askeri Sura, YAS) και του Ύπατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (Hakimler ve Savcilar Yuksek Kurulu, HSYK) θα πρέπει να τεθούν υπό την κρίση των δικαστηρίων. Θα πρέπει να διαλυθεί το Συμβούλιο Επιθεώρησης του Κράτους (Devlet Denetleme Kurulu) και στη θέση του θα πρέπει να ιδρυθεί μηχανισμός ελέγχου του δημοσίου και της κρατικής μηχανής. Η δομή και η λειτουργία του Ύπατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων θα πρέπει να επανεξεταστούν, για να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η προσήλωσή του στη δημοκρατία. Θα πρέπει να αυξηθούν τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου και θα πρέπει να αλλάξει η δομή και οι όροι της κλήρωσής τους. Θα πρέπει να καθοριστούν αντικειμενικοί όροι για την εκλογή μελών, η θητεία των οποίων θα πρέπει να οροθετηθεί. Ο Άρειος Πάγος θα πρέπει να αναγνωριστεί ως το ανώτατο δικαστήριο και δεν θα πρέπει να υπάρχει υπηρεσία ή φορέας του δημοσίου που είναι εκτός της αρμοδιότητάς του.

Οικονομικοί στόχοι
   Για το 2023 υπάρχουν σημαντικοί στόχοι και για την οικονομία.
•Είναι δυνατόν να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης ανάλογος με τα εξωτερικά κεφάλαια που θα καταστεί δυνατόν να εξασφαλιστούν.
•Θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων, απέναντι στις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και τα μετακινούμενα ξένα κεφάλαια.
•Με βάση την πρόβλεψη ότι το ποσοστό των ιδιωτικών κεφαλαίων στην παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί, η τουρκική οικονομία θα πρέπει να φιλελευθεροποιηθεί και να προσαρμοστεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
•Η Τουρκία θα πρέπει να χαράξει και να εφαρμόσει σταθερές και αξιόπιστες πολιτικές εκβιομηχάνισης, για να μετατραπεί από χώρα συναρμολόγησης σε χώρα παραγωγής και εξαγωγός.
•Για να καταστεί δυνατή η μείωση της ανεργίας, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε εξειδικευμένο προσωπικό και να δώσουμε βαρύτητα στα επαγγελματικά σχολεία.
•Θα πρέπει να παρακολουθείται στενά το θέμα της απασχόλησης παράνομων ξένων εργατών.
•Θα πρέπει να συνεχιστεί η εξέλιξη και η βελτίωση του τουριστικού και του τραπεζικού τομέα, καθώς και των τομέων ευρείας απασχόλησης.
•Θα πρέπει να χαραχτούν πολιτικές που θα μετατρέψουν τη γεωργία σε στρατηγικό τομέα, με την παραγωγή και τυποποίηση προϊόντων υψηλής αξίας.
•Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα πρέπει να γίνουν με ένα απλοϊκό πνεύμα παραχώρησης εταιρειών και βιομηχανιών σε ξένους και εκτός από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, θα πρέπει να υπολογιστούν με προσοχή και τα προβλήματα που είναι δυνατόν να προκύψουν μακροπρόθεσμα.

Διακόσια χρόνια πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού
   Το να κάνεις και να εξετάζεις μεγάλα σχέδια που κρίνουν το μέλλον είναι κάτι που τονώνει την αυτοπεποίθηση. Όμως το πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού, που δεν κατορθώσαμε να επιλύσουμε τα τελευταία 200 χρόνια, μέχρι το 2023 πρέπει να επιλυθεί.
   Η αναπτυξιακή πολιτική που μέχρι σήμερα στηρίζεται κατά 80% στη χρηματοδότηση και κατά 20% στο ανθρώπινο δυναμικό, θα πρέπει να αλλάξει ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για να εκπαιδευτούν και να καταρτιστούν οι γενιές που θα είναι σε θέση να αναλύσουν και να καταλάβουν τη δομή και την πορεία του νέου κόσμου, θα πρέπει να κάνουμε σοβαρά, θαρραλέα και αποφασιστικά βήματα στον τομέα της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας.
   Η υποχρεωτική εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει 12ετής και η ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να αποκτήσει οικονομική και ακαδημαϊκή αυτοτέλεια. Τα συστήματα εξετάσεων θα πρέπει να συνταχθούν με βάση την επάρκεια της αναλυτικής σκέψης. Θα πρέπει να σταματήσει η φυγή προικισμένων φοιτητών στο εξωτερικό.

Πολιτισμός
   Θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα καταγραφές που σχετίζονται με τον πολιτισμό, ενώ θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο συντονισμός και η κοινή κατεύθυνση του δημοσίου, των τοπικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα.
   Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπ' όψιν οι πολιτισμικές διαστάσεις των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο τουρισμός θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, εκτός από τα παράλια της Ανατολής. Θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα υποδομών. Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες για τη δημιουργία περιοχών τουριστικής ανάπτυξης, περιοχών οικοτουρισμού, πόλεις πολιτιστικού τουρισμού κ.λπ.

Αυτοκινητόδρομοι
   Οι αυτοκινητόδρομοι θα πρέπει να καλύψουν το σύνολο της χώρας. Θα κατασκευαστούν δώδεκα καινούργιοι αυτοκινητόδρομοι, συνολικού μήκους 4.773 χιλιομέτρων. Οι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι θα πρέπει να διατρέχουν την Τουρκία οριζοντίως και καθέτως.

ΑΕΠ
   Το 2023 το ΑΕΠ της Τουρκίας θα ανέλθει στο 1,9 τρισ. δολάρια και το κατά κεφαλήν εισόδημα στα 22 χιλιάδες δολάρια.

Η Τουρκία στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου
   Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Τουρκίας μέχρι το 2023 θα κινηθούν γύρω στο 6,7% και η Τουρκία θα ενταχθεί στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Δημογραφικό
   Ο πληθυσμός της Τουρκία το 2023 θα φθάσει τα 84 εκατομμύρια. Η ηλικία 0-14 που αποτελεί σήμερα το 31% του συνόλου του πληθυσμού, θα πέσει στο 23% και η ηλικία 15-64, που αποτελεί σήμερα το 64% του συνόλου του πληθυσμού, το 2023 θα φθάσει το 69%. Οι ηλικίες άνω των 65, από το 5% θα φθάσει στα 9%.

Αστικοποίηση
   Ο πληθυσμός της υπαίθρου στην Τουρκία θα μειωθεί από το 40% στο 10%.
   Τα 26 εκατομμύρια των ανθρώπων που κατοικούν σήμερα στην ύπαιθρο, το 2023 θα γίνουν μόλις 8 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός των πόλεων θα αυξηθεί από το 60% που είναι σήμερα στο 90%

Γρήγορα τρένα
   Με την ολοκλήρωση των έργων για τα γρήγορα τρένα, η γραμμή Άγκυρα - Κωνσταντινούπολη θα κατεβεί στις τρεις ώρες και η γραμμή Άγκυρα - Σμύρνη στις 3,5 ώρες.

*Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Αναδημοσίευση από:  http://www.diplomatia.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης