Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Τα φάρμακα , ο Χριστός, οι γιατροί (πατήρ Πορφύριος )

pap1.jpg
Τα φάρμακα  δεν τα απέρριπτε  o  γέροντας  Πορφύριος, αλλά και δεν απέδιδε σ'; αυτά απόλυτη αξία ως προς τον θεραπευτικό τους ρόλο. Με ρώτησε μια μέρα: «Τι είναι φάρμακο;» Του απάντησα: Χημικό παρασκεύασμα ,που το παίρνουμε, για να θεραπευθούμε από τις αρρώστιες. Δεν ικανοποιήθηκε από την απάντησή μου και επανήλθε: «Πες μου τι σημαίνει φάρμακο. Δεν σου λέει τίποτα η ίδια η λέξη;». Βρέθηκα σε αμηχανία και σιωπούσα ,κοιτάζοντάς τον . Και ο Γέροντας συνέχισε: «Φάρμακο ,μωρέ, σημαίνει φαρμάκι. Μη νομίζεις ότι τα φάρμακα κάνουν μόνο καλό στον οργανισμό του ανθρώπου. Κάνουν και κακό. Γιατί παίρνουμε τα φάρμακα; Επειδή αρρωσταίνουμε. Και γιατί αρρωσταίνουμε; Επειδή στενοχωριόμαστε. Και γιατί στενοχωριόμαστε; Επειδή αμαρτάνουμε. Αν όμως αφήσουμε τον Χριστό να κατοικήσει σ'; ολόκληρη την ψυχή μας, τότε φεύγει η αμαρτία ,φεύγει η στενοχώρια, φεύγει η αρρώστια και πετάμε και τα φάρμακα».
Η ανάλυση αυτή του Γέροντα μου φάνηκε απολαυστική στην απλότητά της. Ο Γέροντας, σαν πνευματικό γεωτρύπανο, προχωρούσε από την επιφάνεια στο έσχατο βάθος, για την διαδοχική αιτιολόγηση σοβαροτάτων γεγονότων: της λήψης φαρμάκων, της αρρώστιας, της στενοχώριας, της αμαρτίας, της απουσίας του Χριστού από την ψυχή μας. Με την ανάλυση αυτή καταλάβαινα καλύτερα και την διαπίστωση του  Αποστόλου Παύλου, για όσους άφησαν τον Χριστό να κατοικήσει σ'; ολόκληρη την ψυχή τους: «Εν παντί θλιβόμενοι, αλλ'; ου στενοχωρούμενοι».
Σε μια άλλη συνάντησή μας, μου είπε: «Όταν αρρωσταίνουμε , για να μην κάνουμε λάθη, πρέπει  ακολουθούμε και τις οδηγίες της ιατρικής και της λογικής. Πάνω απ' όλα όμως ν' ακολουθούμε το θέλημα του Θεού και να έχουμε εμπιστοσύνη στην αγάπη Του». Ο Γέροντας ήξερε πάντα να εναρμονίζει και να εξισορροπεί τον υψηλό πνευματικό προορισμό του ανθρώπου με τις υλικές ανάγκες του. [ Γ 182π.] 

Μελέτη (πατήρ Παϊσιος )

_MG_7141-1.jpg



Είτε προσευχόμαστε για τον εαυτό μας είτε για τους άλλους η προσευχή πρέπει να είναι καρδιακή.
Το πρόβλημα των άλλων να γίνεται και δικό μας πρόβλημα.
 Πρέπει να κάνετε προετοιμασία για την προσευχή. Να διαβάζετε ένα κομμάτι από το Ευαγγέλιο ή το Γεροντικό και μετά να προσεύχεσθε.
 Χρειάζεται μια προσπάθεια για να μεταφερθεί ο νούς στο θείο χώρο.
Η μελέτη μοιάζει με γλυφιντζούρι που μας δίνει ο Θεός για να μας οδηγήσει στα πνευματικότερα.
 Με τη μελέτη θερμαίνεται η ψυχή.

Ασφαλές διαδίκτυο για παιδιά


Επιμέλεια δρ Δημ. Σταμούλη, Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα της ΑΣΠΕ

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, από τα παιδιά σας, προτείνουμε να ανατρέξετε στις παρακάτω ιστοσελίδες, που περιλαμβάνουν σοβαρή ενημέρωση και συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία των μικρών χρηστών από το διαδίκτυο.

1.  Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο - Υπηρεσία Ελέγχου Περιεχομένου στο Διαδίκτυο . Το φυλλάδιο του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου  για Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου
http://students.sch.gr/students-portlets//important/files/SaferInternet.pdf
2.  Πώς χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο τα παιδιά σας;
σελ. 38-40
3.  Η προστασία των παιδιών στο κυβερνοχώρο.                                                                                                
σελ. 42

4.  Μέτρα προστασίας των παιδιών στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

5.  Ασφαλής χρήση διαδικτύου στο σπίτι.
σελ.87

6.  Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου – Συνδεθείτε.

Αναδημοσίευση από ΑΣΠΕ

«Ούρλιαζα από μέσα μου, μα δεν με άκουγε κανείς» - Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΩΝ "ΝΕΩΝ" ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΑΥΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ "ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟ" ΜΕ ΤΟΝ "ΑΛΗΘΙΝΑ ΝΕΚΡΟ"



Έχει χυθεί πολύ μελάνι γύρω απο το  ζήτημα των μεταμοσχεύσεων των "δωρητών σώματος" ,του "εγκεφαλικού" ή "κλινικού" κατ΄άλλους θανάτου καθώς και  για τα ψευτοδιλήμματα που θέτουν κατά καιρούς οι διάφορες επιτροπές "βιοηθικής".
Δεν θα υπάρξει ούτε ένας που θα διαφωνήσει με το ηθικό μέγεθος  της δωρεάς μοσχεύματος σε έναν ασθενή συνάνθρωπό μας.Αυτό βέβαια υπο την προϋπόθεση ότι δεν θα σκοτώσουμε τον "δότη" για να σώσουμε τον "δέκτη" του μοσχεύματος.Εκεί αρχίζει η διαφωνία μας με όλους εκείνους που θεωρούν νεκρό  οποιονδήποτε έχει έλθει σε κατάσταση "εγκεφαλικού θανάτου" (όπως συνηθίζουν ευσχήμως να λένε όποιον έχει πέσει σε κώμα).Η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία είτε αφορά ένα υγιή και αρτιμελή ,είτε κάποιον που βρίσκεται σε κώμα ,είτε εκείνον που βρίσκεται στην άσχημη θέση του ασθενούς.
Το ανθρώπινο σώμα είναι νεκρό όταν αποχωρισθεί απο την ψυχή  και αυτό συμβαίνει  μόνο όταν σταματήσει να λειτουργεί η καρδιά.Δεν υπάρχουν πολλών ειδών θάνατοι όπως δεν υπάρχουν και πολλές  "ζωές".Αυτό θα πρέπει να γίνει επιτέλους σαφές και να σταματήσει η ύποπτη (αν μη τι άλλο) "φιλολογία" γύρω απο τον "εγκεφαλικό θάνατο" και τον "κλινικά νεκρό".Ο μόνος "θάνατος" που διαχέεται μέσω αυτής της νεο-εποχίτικης προπαγάνδας είναι ο πνευματικός.
Δεν θα πούμε τίποτε άλλο αφού το άρθρο των σημερινών  "Νέων " τα λέει όλα:

Επί 23 χρόνια νόμιζαν ότι ήταν σε κώμα· όμως εκείνος καταλάβαινε τα πάντα 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα
Επί 23 χρόνια ο Ρομ Χούμπεν ήταν παγιδευμένος μέσα στο σώμα του. Όλοι θεωρούσαν ότι βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση έπειτα από αυτοκινητικό δυστύχημα το 1983. Κι όμως, όπως λέει, «ούρλιαζα από μέσα μου, αλλά δεν μπορούσε να με ακούσει κανείς».
O Χούμπεν ήταν ανίκανος να επικοινωνήσει με τους γιατρούς ή την οικογένειά του. «Ήταν σαν να ζούσα επί 23 χρόνια σε ένα όνειρο», λέει ο 46χρονος σήμερα Χούμπεν, η πραγματική κατάσταση του οποίου αποκαλύφθηκε πριν από 3 χρόνια- αλλά μόλις χθες έγινε γνωστή- όταν οι γιατροί τού έκαναν ειδικές εξετάσεις απεικόνισης του εγκεφάλου και διαπίστωσαν ότι λειτουργεί σχεδόν φυσιολογικά. Ο γιατρός που έσωσε τον Χούμπεν, ο οποίος ήταν πρωταθλητής πολεμικών τεχνών, είναι ο νευρολόγος Στέιβιν Λορέις, του βελγικού Πανεπιστημίου της Λιέγης. Χθες δημοσίευσε επιστημονική μελέτη στην οποία αναφέρει ότι ο Χούμπεν μπορεί να είναι μόνο ένας από τους πολλούς που έχουν διαγνωσθεί λανθασμένα σε κωματώδη κατάσταση σε όλο τον κόσμο.
Μέσω υπολογιστή
Ο Χούμπεν, ο οποίος βρίσκεται σε νοσοκομείο κοντά στις Βρυξέλλες, μπορεί να επικοινωνεί πλέον μέσω ενός κομπιούτερ με ειδικό πληκτρολόγιο που χρησιμοποιεί με το δεξί του χέρι, το οποίο κινείται λίγο. Διηγείται ότι το σώμα του ήταν εντελώς παράλυτο όταν συνήλθε μετά το ατύχημα. Παρ΄ ότι μπορούσε να ακούσει κάθε λέξη των γιατρών, δεν μπορούσε να τους μιλήσει ή να κουνήσει τα μάτια του. Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δεν βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση, λέει ο Χούμπεν, ήταν σαν να ξαναγεννήθηκε. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που με ανακάλυψαν, ήταν σαν δεύτερη γέννα». 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα του Λορέις θα πυροδοτήσουν τις συζητήσεις σχετικά με το πότε πρέπει να λαμβάνεται η απόφαση τερματισμού της ζωής όσων βρίσκονται σε κώμα, ανθρώπων δηλαδή που δείχνουν ότι δεν έχουν καμία συνείδηση αλλά ο εγκέφαλός τους μπορεί να λειτουργεί κανονικά. 
Οι Βέλγοι γιατροί χρησιμοποίησαν μια διεθνώς αποδεκτή κλίματα για να παρακολουθήσουν την κατάσταση του Χούμπεν όλα αυτά τα χρόνια. Γνωστή ως Κλίμακα Κώματος της Γλασκώβης, προϋποθέτει αξιολόγηση των ματιών, των λεκτικών και μηχανικών κινήσεων. Όμως οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν την κατάστασή του σωστά και παρέβλεψαν όλα τα σημάδια που έδειχναν ότι ο εγκέφαλός του λειτουργούσε.
Λάθος διαγνώσεις
Ο Λορέις, επικεφαλής του Νευρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Λιέγης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι γίνονται «λάθος διαγνώσεις κωματώδους κατάστασης σε τόσο συχνούς ρυθμούς που προκαλούν ανησυχία». Στο περίπου 40% των ανθρώπων που η διάγνωση θέλει να βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση, μια πιο προσεκτική εξέταση δείχνει ότι είχαν κάποιου είδους συνείδηση. 
Ο Λορέις εξέτασε 44 ασθενείς που θεωρείτο ότι βρίσκονταν σε κώμα και διαπίστωσε ότι 18 εξ αυτών αντιδρούσαν στην επικοινωνία.
«Από τη στιγμή που κάποιος θεωρείται ότι δεν έχει κανέναν βαθμό συνείδησης, είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί η γνώμη αυτή», δήλωσε ο Βέλγος επιστήμονας στο περιοδικό «Spiegel» ζητώντας μια συστηματική επανεξέταση των μεθόδων διάγνωσης, καθώς πολλοί από εκείνους που έχουν κάποια μορφή συνείδησης συχνά μπορεί με την κατάλληλη θεραπεία να σημειώσουν βελτίωση.

Ποσειδωνίες, τα υποθαλάσσια δάση μας


"Φύκια" λένε οι περισσότεροι, εννοώντας τα ταινιόμορφα φυτά που όταν είναι ζωντανά σχηματίζουν πυκνές πράσινες συστάδες σε αμμώδεις βυθούς και που όταν ξεβράζονται (νεκρά) παίρνουν μια γκριζόμαυρη μορφή. Στην πραγματικότητά όμως τα ανώτερα αυτά φυτά λέγονται Ποσειδωνίες, γιατί προέρχοντια από την ξηρά. Οι κοντινότεροι συγγενείς του δημιουργούν παγκοσμίως εκτεταμένα λιβάδια σε όλους σχεδόν τους ρυχούς βυθούς με αμμώδη πυθμένα. Η σημασία της προστασίας τους είναι άκρως σημαντική.
Τα υποθαλάσσια φυτά μας ή Ποσειδωνίες είναι ανθόφυτα με τους κοντινότερους συγγενείς του ευρέως κατανεμημένους σε όλους τους ωκεανούς της γής. Ανθίζουν όπως όλα τα ανθόφυτα της στεριάς καθώς προσαρμόστηκαν στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Τα υποθαλάσσια λιβάδια συναντώνται σε όλες τις παράκτιες ζώνες παγκοσμίως εκτός από την Ανταρκτική και καταλαμβάνουν περίπου το 1/10 της επιφάνειας των μαλακών υποστρωμάτων μέχρι το μέγιστο βάθος στο οποίο φτάνουν και που δεν ξεπερνούν τα 50 μ. Τα υποθαλάσσια λιβάδια είναι, ως επί το πλείστον, ένας από τους βασικούς τύπους παράκτιων οικοσυστημάτων. Κοινό χαρακτηριστικό για τα είδη υποθαλάσσιων φυτών είναι η ικανότητα δημιουργίας εκτεταμένων, συνήθως κάποια χιλιόμετρα ευρέων λιβαδιών.
Τα υποθαλάσσια αυτά λιβάδια ανήκουν στα πλέον πολυποικίλα και για τον λόγο αυτό ζωτικά θαλάσσια οικοσυστήματα στον κόσμο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο τα υποθαλάσσια λιβάδια σήμερα, μαζί με τους κοραλλιογενείς ύφαλους και τις μαγκρόβιες περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, παγκοσμίως ανήκουν στην λεγόμενη “κόκκινη λίστα” της Διεθνής Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης ( IUCN ). Τα υποθαλάσσια λιβάδια έχουν σε πολλες περιοχές μειωθεί ή εξαφανιστεί τελείως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Περιέργως, η μεγαλύτερη παραγωγή οξυγόνου προέρχεται από τα φύκια καθώς η θάλασσα φροντίζει και για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Μέγιστη είναι όμως η σημασία για την διατήρηση της υποθαλάσιας ζωής για τον εξής απλό λόγο: βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ
1. Προστατεύει κατά της διάβρωσης
2. Οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα νερού
3. Αυξάνει την παραγωγή εμπορεύσιμων ειδών
4. Αποτελεί το μαιευτήριο των ψαριών
5. Φιλοξενεί εποχικούς επισκέπτες (ψάρια) για αναπαραγωγή και τροφή
6. Συνδράμει σημαντικά στη βιοποικιλότητα της παράκτιας ζώνης
7. Παράγει οξυγόνο
8. Δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα
 Τα φύλλα των υποθαλάσσιων λιβαδιών μειώνουν την ενέργεια των κυμάτων και οι ρίζες τους δεσμεύουν και σταθεροποιούν το υπόστρωμα. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας λειτουργούν επίσης ως ιζηματοπαγίδες που απομακρύνουν ρυπογόνα οργανικά από το νερό και παρέχουν καθαρότερο νερό. Επίσης, δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύουν στο ίζημα. Παρέχουν υψηλή ποικιλία ειδών με την παροχή τροφής και καταφυγίου καθώς αποτελούν και το "μαιευτήριο" των ψαριών.
Σε πρόσφατη έρευνα του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου – Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που πραγματοποιήθηκε στις παράκτιες περιοχές της Ρόδου 39 είδη ψαριών ανάμεσα τους ο άσπρος και μαύρος γερμανός, το μελανούρι, ο λούτσος, η γόπα, ο σπάρος, το μπαρμπούνι, η κουτσομούρα, το λιθρίνι κ.α. χρησιμοποιούν την Ποσειδωνία για να περάσουν τα πρώτα στάδια της ζωής τους.
Τα υποθαλάσσια λιβάδια χαρακτηρίζονται ως πολυποίκιλες τόσο για ζώα όσο και για φύκη. Για τον λόγο αυτό οι Ποσειδωνίες έχουν μεγάλη σημασία για την τοπική βιοποικιλότητα, κυρίως σε περιοχές που δεν υπάρχουν σκληρά υποστρώματα. Σημειώνεται εδώ πως οι Ποσειδωνίες είναι πολύ ωραίες και συναρπαστικές περιοχές για κατάδυση και υπαίθριας δραστηριότητας καθώς είναι περιοχές με μεγάλη πιθανότητα τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Η παγκόσμια οικονομική αξία όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα υποθαλάσσια λιβάδια (παγκόσμια επικάλυψη 180.000 χλμ²) εκτιμάται σε 2,59 τρισεκατομμύρια ευρώ ανα έτος (σε αντίθεση με τα δάση: 3,2 τρισεκατομμύρια ανα έτος).
Τα υποθαλάσσια λιβάδια βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, υπερφορτωμένα από τη ανθρώπινη δραστηριότητα και τις κλιματικές αλλαγές, καθώς περίπου το 20% των υποθαλάσσιων λιβαδιών παγκοσμίως έχει εξαφανιστεί την τελευταία δεκαετία και που είναι άμεσα συνδεόμενη με την ανθρώπινη δραστηριότητα στην παράκτια ζώνη.
Τα υποθαλάσσια λιβάδια είναι σημαντικό είδος δείκτης για την υγεία παράκτιων οικοσυστημάτων και χρησιμοποιείται τόσο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα όσο και από την Συνθήκη της Βαρκελώνης για την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο. Οι μηχανισμοί απώλειας παγκοσμίως διαφέρουν καθώς διατάξεις και νομοθεσίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Στις κράτη μέλη της Ευρωπαϊκης Ένωσης όπως η Ελλάδα, οι χρήζοντες προστασίας οικότοποι περιγράφονται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Στη Ρόδο, η Ποσειδωνία προστατεύεται κατά των συρόμενων εργαλείων μόνο από το Ευρωπαϊκό δίκτυο ΝATURA 2000 στις περιοχές της Απολακκιάς.
Σήμερα τα λιβάδια Ποσειδωνίας απειλούνται έντονα κυρίως από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία (μηχανότρατες) που ξεριζώνουν μεγάλες εκτάσεις.
Ας μην ξεχνάμε πως η θάλασσα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα καθώς είναι και η μεγαλύτερη πηγή οξυγόνου (60% της παραγωγής οξυγόνου προέρχεται από την θάλασσα). Παράλληλα, αυτό που δεν βλέπουμε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Η καταγραφή της χωρικής διακύμανσης της Ποσειδωνίας στο Νοτιο-Ανατολικό Αιγαίο κρίνεται άκρως απαραίτητη έτσι ώστε να προβλεφθεί τυχόν απώλεια ενός τόσο κοινωνικο-οικονομικά απαραίτητου οικοτόπου.

Νοέμβριος 2009
Σύνταξη : Στέφανος Καλογήρου, Dr . Σιούλας Ανδρέας, Μαρία Corsini -Φωκά
Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ( E Λ. ΚΕ.Θ.Ε.) – Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου

Αναδημοσίευση από  Ο Ι Κ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η    Ε Π Ι Θ Ε Ω Ρ Η Σ Η

Ύποπτη οικονομική τρομοκρατία



του Γ. Δελαστίκ
Εντελώς αβάσιμη η ενορχηστρωμένη εκστρατεία περί της απειλούμενης δήθεν χρεοκοπίας της οικονομίας

Έχει υπερβεί πλέον κάθε όριο ανεκτής υπερβολής, ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα, αυτός ο ενορχηστρωμένος θόρυβος περί δήθεν κινδύνων χρεοκοπίας της χώρας. Αντιλαμβανόμαστε την εξόφθαλμη άλλωστε πολιτική σκοπιμότητα αυτής της «οικονομικής τρομοκρατίας».
Στόχο έχει να καλλιεργήσει μια ψυχολογία δέους και κατάρρευσης, ώστε να παραλύσουν εκ των προτέρων οι όποιες διαθέσεις αντίστασης του κόσμου σε σοβαρότατα αντιλαϊκά μέτρα που ίσως σχεδιάζει να περάσει η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο ψυχολογικός πόλεμος εναντίον του πληθυσμού αποσκοπεί επίσης στο να συγκαλύψει ότι, ενώ οι χρυσοκάνθαροι του χρηματοπιστωτικού συστήματος βούλιαξαν στην κρίση την παγκόσμια οικονομία με τον προκλητικό τζόγο τους πέρα από κάθε όριο λογικής, ο κοσμάκης πρέπει τώρα να πληρώσει τα τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ που έθεσαν στη διάθεσή τους οι κυβερνήσεις.

Οι πολίτες αποτελούν επίσης στόχο τρομοκράτησης για να ανεχθούν αδιαμαρτύρητα το γεγονός ότι αυτό που οι κυβερνήσεις ονομάζουν «έξοδο από την κρίση» σημαίνει θεαματική αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών και των τιμών των μετοχών των εταιρειών και ταυτόχρονα δραματική επιδείνωση της ανεργίας και μείωση των εξόδων των κυβερνήσεων για την παιδεία, την υγεία, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές, παράλληλα με επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Οπως ήταν βέβαιο από την αρχή, από τη στιγμή που δεν σημειώθηκαν πουθενά πολιτικές αναστατώσεις και ανατροπές, η κρίση χρησιμοποιείται ως μοχλός ανακατανομής του κοινωνικού πλούτου υπέρ των πλουσίων και εις βάρος των ασθενέστερων οικονομικά, των μισθωτών και των συνταξιούχων σε πρώτη γραμμή. Πάνω από 50%... αυξημένα (!) θα είναι φέτος τα μπόνους που θα πάρουν τα παρασιτικά «γκόλντεν μπόις» της Γουόλ Στριτ ως ανταμοιβή γιατί κατέστρεψαν την παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση π.χ. της Ιρλανδίας ανέστειλε μονομερώς τη μηδαμινή αύξηση ύψους μόλις 2,5% που έπρεπε να δώσει στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα τον Οκτώβριο, προκαλώντας προχθές τη μεγαλύτερη εργασιακή κινητοποίηση εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια! Πάνω από 250.000 Ιρλανδοί εγκατέλειψαν τις εργασίες τους και η ζωή της χώρας παρέλυσε, από τα σχολεία και τα νοσοκομεία ως τους σταθμούς της πυροσβεστικής.

Κανέναν απολύτως λόγο δεν είχε π.χ. η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει το ασφαλιστικό τόσο εσπευσμένα μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες, αν στο μυαλό κάποιων κυβερνητικών στελεχών δεν υπήρχε ίσως η σκέψη να κάνουν κάποια «αρπαχτή» κατά το ιρλανδικό παράδειγμα, όπου τον Φεβρουάριο η δεξιά κυβέρνηση περιέκοψε κατά 7,5% τους μισθούς όλων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, εισάγοντας μονομερώς αύξηση κατά 7,5% των κρατήσεων από τους μισθούς τους για τις συντάξεις τους!

Ας είμαστε σοβαροί. Στη Βρετανία ή στην Ισπανία, που βρίσκονται σε χειρότερα χάλια από εμάς (δεν συζητάμε για τις Βαλτικές Χώρες ή την Ιρλανδία), δεν γίνεται ούτε το ένα... εκατοστό της πανικόβλητης τρομο- οικονομικής συζήτησης που γίνεται στην Ελλάδα.

Είναι εξωφρενικό να εμφανίζεται ως στοιχείο δήθεν επικείμενης χρεοκοπίας ότι δανειζόμαστε με επιτόκιο 1,5% έως ίσως και 2% ακριβότερα από όσο δανείζεται η Γερμανία ή 0,5% ακριβότερα από όσο δανείζεται η Ιταλία. Καλά, δεν υπήρχε καν υπόνοια χρεοκοπίας π.χ. το 1990 όταν η Ελλάδα δανειζόταν με επιτόκια 10% στη διεθνή και μέχρι και... 25% στην εσωτερική αγορά, θα χρεοκοπήσουμε τώρα;

Οι ξένοι κερδοσκόποι οι οποίοι βρέθηκαν πάλι με τρισεκατομμύρια δολάρια στα χέρια τους με τα λεφτά που τους έδωσαν οι κυβερνήσεις, έχουν κάθε λόγο να χειραγωγούν τις τιμές των μετοχών ή να τζογάρουν στα άκρως τυχοδιωκτικά CDS για να αγοράσουν και να πουλήσουν την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ανάγκη να τους διευκολύνει καλλιεργώντας αυτό το κλίμα πανικού; Ας το σκεφθεί καλύτερα.


Ετσι μας θέλουν
Ονειρο της ΕΕ η... Βουλγαρία!
Οι μακροοικονομικοί δείκτες έχουν πραγματικό νόημα μόνο στον βαθμό που εξετάζονται σε συνάρτηση με το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού.
Το 2010 π.χ. οι 26 χώρες της ΕΕ θα έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% που ορίζει το Μάαστριχτ. Θα έχουν μέσο έλλειμμα 7,5%.
Μία και μοναδική θα έχει έλλειμμα κάτω από 3%: η πιο εξαθλιωμένη από όλες, η έσχατη στους 27, η Βουλγαρία! Μια χώρα με μισθούς 150 ευρώ τον μήνα και συντάξεις κάτω από 100 ευρώ! Φτώχεια και δυστυχία. Πείνα. Αυτή η χώρα όμως θα είναι του χρόνου το... υπόδειγμα του Αλμούνια!
Η δεξιά βουλγαρική κυβέρνηση λιώνει τους Βούλγαρους στη λιτότητα για να πιάσει το νούμερο του ελλείμματος. Αυτοί της ΕΕ έτσι θέλουν να μας κάνουν. Εμείς όμως θέλουμε να γίνουμε έτσι; Προφανώς όχι.

ethnos.gr

Βρήκαν τρεις «Γκρίζους Λύκους» ανάμεσα σε λαθρομετανάστες


Τρία μέλη της ακραίας εθνικιστικής και παρακρατικής τουρκικής οργάνωσης, «Γκρίζοι Λύκοι», ανακάλυψαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αρχές της χώρας μας, όταν τέσσερις ημέρες πριν σταμάτησαν ένα ιστιοπλοϊκό γεμάτο λαθρομετανάστες.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, και οι τρεις παραδέχθηκαν «ατύπως» ότι είναι μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης, η οποία, ως γνωστόν συνδέεται τόσο με το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας και τις μυστικές υπηρεσίες της, όσο και με το οργανωμένο έγκλημα.

Το ιστιοπλοϊκό που πιάστηκε από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων, είχε ξεκινήσει από σημείο κοντά στη Σμύρνη και είχε τελικό προορισμό την Ιταλία. Το γεγονός ότι διακινητές-δουλέμποροι ήταν «Γκρίζοι Λύκοι» και εκτελούσαν αυτό το δρομολόγιο, δείχνει ότι το κύκλωμά τους έχει αναβαθμίσει ποιοτικά τις αποστολές του. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών διωκτικών αρχών, οι «Γκρίζοι Λύκοι» περιορίζονταν, ως επί το πλείστον, σε μεταφορές λαθρομεταναστών σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Το ιστιοπλοϊκό «Μπέρμπιχαμ», αγγλικής σημαίας, στο οποίο ανακαλύφθηκαν 41 λαθρομετανάστες από το Ιράν και το Ιράκ (34 άνδρες, 2 γυναίκες, 5 παιδιά), φαίνεται ότι παρουσίασε πρόβλημα στη θαλάσσια περιοχή Αυλέμωνας, στα Κύθηρα. Άγνωστος τηλεφώνησε στις ελληνικές αρχές, οι οποίες έσπευσαν επι τόπου. Να σημειωθεί πως το «ταξίδι» απευθείας από Τουρκία προς Ιταλία θεωρείται εξαιρετικά ακριβό, σε αντίθεση με την πολύ φθηνότερη μεταφορά από Τουρκία σε ελληνικά νησιά.

“Απο τον σημερινό «Ελεύθερο Τύπο”

Ερώτηση antinews: Μόνο Γκρίζοι Λύκοι εντοπίστηκαν; Μήπως ήταν και κανένας της ΜΙΤ;

Xορεύοντας με τους Γκρίζους Λύκους και λοιπούς πράκτορες στο Αιγαίο

Υπόθεση Serkan Kaya
Στις 24 Απριλίου 2008 συνελήφθη ο 38χρονος Serkan Kaya, αρχιλοχίας της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφoριών (GID) ενώ μετέφερε με φουσκωτό σκάφος 15 Αφγανούς λαθρομετανάστες στη Μυτιλήνη. Μόλις μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, δέχθηκε επίσκεψη από ανώτατο στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι έφερε την υπηρεσιακή ταυτότητα του στην οποία αναγράφονταν τα στοιχεία του, όπως επίσης ο τύπος και ο αριθμός του όπλου που φέρεται να κατείχε στον τουρκικό στρατό (τύπου ΤKB ανατολικής προέλευσης) αποκαλύπτοντας ότι είχε συμμετάσχει σε πλήθος κεκαλυμμένων επιχειρήσεων. Το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι ο Kaya είχε ξανασυλληφθεί στην Ελλάδα οπότε και απελάθηκε.

Υπόθεση Kazim Inal
Στα τέλη Οκτωβρίου 2007, σε μια ταυτόχρονη επιχείρηση σε Ελλάδα και Γερμανία οι διωκτικές αρχές των δύο χωρών εξάρθρωσαν ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης με διασυνδέσεις στη Δυτική Ευρώπη και στη χώρα μας. Eγκέφαλος ο Τούρκος μεγαλέμπορας ναρκωτικών και υιός στρατηγού Kazim Inal που διέμενε για μεγάλο διάστημα στην υπερπολυτελή κατοικία στη Βούλα μαζί με τη Σουηδή γυναίκα του. Στην Αθήνα συνελήφθησαν οι τρεις συνεργοί του, ένας Ελληνοαμερικανός, επίσης κάτοικος Βούλας, ένας Ελληνας κάτοικος Π. Φαλήρου και ένας πρώην εκτελωνιστής.

H ταυτότητα των Γκρίζων Λύκων (Βozkurt) Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) ιδρύθηκε από τον συνταγματάρχη Αlparslan Turkes, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ηγέτης του παντουρκικού κινήματος και υποστήριζε τη χιτλερική Γερμανία, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια από το Βερολίνο. Οι παντουρκιστές έτρεφαν την ελπίδα πως μια νίκη των ναζί θα επέτρεπε στην Τουρκία να προσαρτήσει τις περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης που είχαν τουρκογενή πληθυσμό. Αντιγράφοντας τις πρακτικές των ναζί, η CIA χρησιμοποιούσε τις παντουρκικές οργανώσεις, για να υποδαυλίζει τα αντισοβιετικά αισθήματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων στο εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης.
Η παραστρατιωτική οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι", που αποτελούσε την ένοπλη πτέρυγα του ΜΗP, είναι ουσιαστικά παρακλάδι της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου (ΟΗD) το οποίο ιδρύθηκε από το ΝΑΤΟ για να διεξάγει ανταρτοπόλεμο στα μετόπισθεν σε περίπτωση σοβιετικής επίθεσης (παρόμοιο με το γνωστό ιταλικό δίκτυο GLADIO). Στα τέλη της δεκαετίας του '60 λειτουργούσαν 34 στρατόπεδα με 100.000 εκπαιδευόμενους Γκρίζους Λύκους ενώ παράλληλα εισχώρησαν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και κατέλαβουν καίριες θέσεις απ' όπου πλέκουν μέχρι σήμερα τον γνωστό ιστό ανάμεσα στην πολιτική, το παρακράτος και το οργανωμένο έγκλημα.
Οι Γκρίζοι Λύκοι θεωρούνται υπεύθυνοι για βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες εκατοντάδων πολιτών στην Τουρκία, περιλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων, φοιτητών συνδικαλιστών και Κούρδων.
Απόρρητο έγγραφο του OHD υπ΄αρ. 1979.597 ημερομηνίας 28/8/1996 γράφει χαρακτηριστικά:

"...Οσοι απόφοιτοι των Σχολών της Αστυνομίας χαρακτηρίζονται για την τόλμη και τη γεναιότητά τους και το επιθυμούν μπορεί να μετατεθούν στη ΝΑ Τουρκία. Τα άτομα που θα επιλεγούν θα αμοίβονται από τα ειδικά ταμεία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Επιπλέον θα τους δίνεται επίδομα από τα μυστικά κονδύλια του κράτους. Προυποθέσεις για ανάθεση καθηκόντων είναι δύο: Να είναι εθνικιστές και συντηρητικοί".
Σημαίνοντα στελέχη Γκρίζων Λύκων ήταν ο Abdullah Catli (συνεργάτης της ΜΙΤ, καταζητούμενος από την Ιnterpol για διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης σε χώρες της δυτικής Ευρώπης), στην κηδεία του οποίου η Τ. Ciller φέρεται να δήλωσε ότι "εμείς τιμούμε με σεβασμό αυτούς που πυροβολούν εν ονόματι του κράτους(!)", και ο φίλος του Mehmet Ali Ağca, εκτελεστής συμβολαίων θανάτου και παρ΄ολίγον δολοφόνος του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό το 1981. Ο Ağca είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για το φόνο του δημοσιογράφου της Μilliyet Abdi Ipekci αλλά απέδρασε το 1979 με τη βοήθεια του Catli.
Η οργάνωση είναι αποδεδειγμένα υπεύθυνη για τη πρόκληση δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Μετά τη κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών της Ρόδου το 1993, στη πόρτα του γραφείου των δασοκομμάντος στην Αθήνα βρέθηκε κολλημένο το εξής: Σας γνωρίσαμε στη Κύπρο όπου πολεμήσαμε ο ένας τον άλλο, βρεθήκαμε στη Ρόδο και θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Υπογραφή "Γκρίζοι Λύκοι"
http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_7021.html

Η Άγκυρα, η Ισλαμική Διάσκεψη και τα εθνικά μας ζητήματα


Τις χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης φιλοξένησε η Τουρκία, για να συζητήσουν θέματα οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας των μουσουλμανικών χωρών. Η ώθηση που επιδιώκεται να δώσει στον εν λόγω τομέα η Άγκυρα συνδέεται άμεσα με τις επιδιώξεις της στην περιοχή μας.

Η 25η σύνοδος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας (COMCEC) συνήλθε την εβδομάδα που κύλησε στην Κωνσταντινούπολη. Οι ισλαμικές χώρες, και κυρίως οι όμορες χώρες της Τουρκίας, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στο γεγονός, όπως προκύπτει και από τη συμμετοχή 54 χωρών. Αρκετές από τις χώρες αυτές μάλιστα εκπροσωπήθηκαν σε πολύ υψηλό επίπεδο: 11 αρχηγοί κρατών, 6 πρωθυπουργοί και 18 υπουργοί.
Στη σύνοδο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη σύσφιγξη της οικονομικής συνεργασίας και την ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών του ισλαμικού κόσμου.
Στο τέλος των εργασιών υιοθετήθηκε κείμενο με γενικές αρχές. Η «Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης», όπως αποκαλείται, παροτρύνει τα κράτη μέλη της Διάσκεψης να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας, να αναπτύξουν επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ τους, να αυξήσουν το επίπεδο των συναλλαγών τους κατά 20% μετά το 2015, να βελτιώσουν την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους, να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντολογικών ζητημάτων και να δημιουργήσουν κοινά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
Ο ρόλος του Εβρέν
Ο ρόλος της Άγκυρας στην COMCEC ανάγεται στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν η Τουρκία, με τον τότε Πρόεδρό της Κενάν Εβρέν, είχε αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής. Έκτοτε, ωστόσο, ο θεσμός αυτός διέγραψε μηδαμινή πορεία παραμένοντας σχεδόν στην αφάνεια. Το ενδιαφέρον της Άγκυρας να δραστηριοποιήσει την Επιτροπή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είναι τυχαίο γεγονός. Εντάσσεται στα ευρύτερα στρατηγικά της σχέδια για την ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής της ανεξαρτησίας.
Με άλλα λόγια, η Άγκυρα βρίσκεται σε τροχιά γενικότερης απεξάρτησης από τη Δύση, σχέδιο όμως που απαιτεί αφενός την ανεύρεση τεράστιων οικονομικών πόρων, γεγονός που δυσχεραίνει το εγχείρημα, ιδίως τη στιγμή αυτήν που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, και αφετέρου ισχυρούς φίλους στον υπόλοιπο κόσμο. Συνεπώς η νέα φιλοσοφία της πάση θυσία αναβάθμισης της διεθνούς θέσης της χώρας, την οποία προωθεί ο ιθύνων νους της τουρκικής διπλωματίας, απαιτεί σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων με τις ισλαμικές χώρες, κυρίως τις όμορες, όπως το Ιράν, η Συρία και το Ιράκ, ούτως ώστε τα αμοιβαία οφέλη που θα προκύψουν να εκμηδενίσουν κάθε πιθανότητα εμφάνισης πολιτικών διαφορών.
Το κατάλληλο ιδεολογικό πλαίσιο εντός του οποίου θα επιδιωχθεί το εγχείρημα προσφέρεται από τον ισλαμικό θεσμό (Ισλαμική Διάσκεψη). Να γιατί η Άγκυρα δεν άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία, όταν παρουσιάστηκαν οι κατάλληλες συγκυρίες, να διεκδικήσει τη θέση του γενικού γραμματέα της Διάσκεψης.
Το θέμα ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας, καθώς η Άγκυρα χρησιμοποιεί το βήμα της Διάσκεψης όλο και πιο συχνά και επίμονα για να προωθήσει τα συμφέροντά της στο Κυπριακό. Έτσι, η σύνοδος της COMCEC προσφέρθηκε για μία ακόμη διπλωματική εκστρατεία της Άγκυρας.
Ο Πρόεδρος Γκιουλ είχε την ευκαιρία να απευθύνει έκκληση στα κράτη-μέλη της Διάσκεψης «να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στους τουρκοκύπριους αδελφούς τους για να αρθούν οι άδικες πιέσεις και αποκλεισμοί».
Τα ίδια περίπου είπε και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος βρέθηκε παρών εκπροσωπώντας το ψευδοκράτος, που συμμετέχει στις εργασίες της Διάσκεψης με το καθεστώς του παρατηρητή. Προφανής στόχος της Άγκυρας είναι να ενθαρρυνθούν οι μουσουλμανικές χώρες να εγκαινιάσουν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τα κατεχόμενα, γεγονός που θα σήμαινε παγιοποίηση της κατάστασης και de facto αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος. Το θέμα, όμως, δεν σταματά εκεί. Ο Γκιουλ επέστησε την προσοχή της Διάσκεψης στη σημασία της ένταξης, στο πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης που επιδιώκεται να διαμορφωθεί μεταξύ των μελών της Διάσκεψης, και των μουσουλμανικών κοινοτήτων, με ρητή αναφορά σ’ εκείνες των Βαλκανίων!
Το παραπάνω θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των όσων αποκαλυπτικών σημείωσε σε άρθρο του ο έγκριτος τούρκος δημοσιογράφος Σαμί Κοέν στην ημερήσια «Μιλιέτ» (11/11/2009) αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής που απηύθυνε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον έλληνα ομόλογό του.
Κατ’ αυτόν, τέσσερα είναι τα επίμαχα σημεία της επιστολής: το Κυπριακό, το Αιγαίο, τα μειονοτικά και η παράνομη μετανάστευση. Είναι πασιφανές πλέον ότι η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει στη μειονότητα της Θράκης το καθεστώς του παρατηρητή στη Διάσκεψη, δρομολογώντας έτσι μια νέα κυπριακή τραγωδία, που θα την υλοποιήσει μόλις θα της προσφερθεί η κατάλληλη ευκαιρία.
«Όχημα» της Άγκυρας
Η Ισλαμική Διάσκεψη έχει εξελιχθεί σε όχημα της Άγκυρας, μιας κατά τα άλλα «σεκουλαριστικής» και «δυτικόστροφης» χώρας, για την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων.
Ουδεμία αντίδραση έχει σημειωθεί, ωστόσο, για το σουρεαλιστικό αυτό πάρε δώσε που παρατηρείται μεταξύ της Τουρκίας και του ισλαμικού κόσμου.
Να είναι, άραγε, προνόμιο μόνο της Τουρκίας και των ισλαμικών χωρών να συστήνουν, να συμμετέχουν και να ηγούνται περιφερειακών οργανισμών θρησκευτικού χαρακτήρα;
Αν όχι, ίσως τελικά να μην ήταν και τόσο παράλογη ιδέα να συσταθεί κάποτε ένας ανάλογος με τη Διάσκεψη θεσμός από τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, που θα έδινε στην Αθήνα την ευκαιρία να ξαναμπεί δυναμικά στη διεθνή πολιτική σκηνή. Αυτό που χρειάζεται είναι υπεύθυνη και σοβαρή δουλειά που θα έχει διάρκεια.
Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=47392&colid=&catid=40&dt=2009-11-15%200:0:0&page=2&mode=1

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ο Θεός δεν μας εγκαταλείπει (πατήρ Παϊσιος)

cache_cache.jpg
Στην κατάσταση πού είναι σήμερα οι άνθρωποι, ό,τι τους λέει ο λογισμός κάνουν. Άλλοι είναι με χάπια, άλλοι παίρνουν ναρκωτικά ...; Κάθε τόσο τρεις - τέσσερις ξεκινούν να κάνουν μια καινούρια θρησκεία. Ανάλογα, λίγα γίνονται, εγκλήματα, δυστυχήματα κ.λ.π. Βοηθάει ο Θεός. Ήρθε ένας στο Καλύβι και μου λέει: "Έχεις καμμιά κιθάρα;";
Πίνει χασίς, έχει όρεξη να μιλάη - δεν σε ρωτάει αν έχης εσύ όρεξη - θέλει και μια κιθάρα!! Άλλοι βαρέθηκαν την ζωή τους και θέλουν να αυτοκτονήσουν ή να κάνουν κανένα κακό, για να γίνει σαματάς. Δεν είναι ότι τους περνάει αυτό σαν βλάσφημος λογισμός και τον διώχνουν. Βαρέθηκαν την ζωή τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Μου είπε ένας: ";Θέλω να με γράψουν οι εφημερίδες ότι είμαι ήρωας";. Οι άλλοι χρησιμοποιούν μερικούς τέτοιους και κάνουν την δουλειά τους. Πάλι καλά, ανάλογα, λίγα γίνονται.
Το καλό είναι πού δεν μας εγκαταλείπει ο Θεός. Ο Καλός Θεός τον σημερινό κόσμο τον φυλάει με τα δυό Του χέρια, παλιότερα μόνο με το ένα. Σήμερα, μέσα στους τόσους κινδύνουν πού ζη ο άνθρωπος, ο Θεός τον φυλάει όπως η μάνα το μικρό παιδί, όταν αρχίζη να περπατάη. Τώρα μας βοηθούν πιο πολύ ο Χριστός, η Παναγία, οι Άγιοι, αλλά δεν το καταλαβαίνουμε.
Πού θα ήταν ο κόσμος, αν δεν βοηθούσαν! ...; Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων παίρνει χάπια και είναι σε μια κατάσταση ...; Άλλος μεθυσμένος, άλλος απογοητευμένος, άλλος ζαλισμένος, άλλος από τους πόνους ξενυχτισμένος. Όλοι αυτοί βλέπεις να οδηγούν αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, να κάνουν επικίνδυνες δουλειές, να χειρίζωνται επικίνδυνα μηχανήματα. Είναι όλοι αυτοί σε κατάσταση να οδηγούν; Μπορούσε να είχε σακατευθή ο κόσμος. Πώς μας φυλάει ο Θεός και δεν το καταλαβαίνουμε!
Παλιά, θυμάμαι, πήγαιναν οι γονείς στα χωράφια και πολλές φορές μας άφηναν στην γειτόνισσα να μας προσέχη μαζί με τα παιδιά τα δικά της. Αλλά τότε ήταν ισορροπημένα τα παιδιά. Μια ματιά έριχνε η γειτόνισσα και έκανε τις δουλειές της και εμείς παίζαμε ήσυχα. Έτσι και ο Χριστός, η Παναγία, οι Άγιοι παλιά με μια ματιά παρακολουθούσαν τον κόσμο. Σήμερα και ο Χριστός και η Παναγία και οι Άγιοι τον έναν πιάνουν από ΄δω, τον άλλον από ΄κει, γιατί οι άνθρωποι δεν είναι ισορροπημένοι.
Τώρα είναι μια κατάσταση ...; Θεός φυλάξοι! Σαν μια μητέρα να έχη δυό-τρία προβληματικά παιδιά, το ένα λίγο χαζούλικο, το άλλο λίγο αλλοίθωρο, το άλλο λίγο ανάποδο, να έχη και κανά-δυό της γειτόνισσας να τα προσέχη, και το ένα να ανεβαίνη ψηλά και να κινδυνεύη να πέση κάτω, το άλλο να παίρνη το μαχαίρι να κόψη τον λαιμό του, το άλλο να παή να κάνη κακό στο άλλο, και αυτή συνέχεια να βρίσκεται σε εγρήγορση, να τα παρακολουθή, και εκείνα να μην καταλαβαίνουν την αγωνία της.
Έτσι και ο κόσμος δεν καταλαβαίνη την βοήθεια του Θεού. Με τόσα επικίνδυνα μέσα πού υπάρχουν σήμερα θα είχε σακατευθή, αν δεν βοηθούσε ο Θεός. Αλλά έχουμε και Πατέρα τον Θεό και Μάνα την Παναγία και αδέλφια τους Αγίους και τους Αγγέλους, πού μας προστατεύουν.
Πόσο μισεί ο διάβολος το ανθρώπινο γένος και θέλει να το εξαφανίση! Και εμείς ξεχνούμε με ποιόν παλεύουμε. Να ξέρατε πόσες φορές ο διάβολος τύλιξε την γη με την ουρά του, για να την καταστρέψη! Δεν τον αφήνει όμως ο Θεός, του χαλάει τα σχέδια. Και το κακό που πάει να κάνη το ταγκαλάκι, ο Θεός το αξιοποιεί και βγάζει μεγάλο καλό. Ο διάβολος τώρα οργώνει, ο Χριστός όμως θα σπείρη τελικά";.

Το «άβατον» των ορθόδοξων μοναστηριών

206560.jpg
Το άβατον των μοναστηριών λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο αυτής της χαρισματικής υπαρξικής κατάστασης των μοναχών. Το άβατον των ορθόδοξων μοναστηριών και όταν αποκλείει την επίσκεψη ετερόφυλων προσώπων και όταν επιτρέπει την επίσκεψη ομόφυλων προσώπων, δίνει ένα θετικό μήνυμα και μια σημαντική μαρτυρία: τη μαρτυρία της χαρισματικής υπέρβασης της διαφυλικής διάκρισης της ανθρώπινης φύσης και της εσχατολογικής και οριστικής κατάργησής της. Το άβατον του ορθόδοξου ανδρικού μοναστηρίου δίνει τη μαρτυρία της υπέρβασης της διαφυλικής φύσης τόσο στους άνδρες που δέχεται όσο και στις γυναίκες που αποκλείει. Την ίδια μαρτυρία δίνει και το ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι τόσο στις γυναίκες που δέχεται όσο και στους άνδρες που αποκλείει. Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι άνδρες επισκέπτες μοναστηριών, όπου μονάζουν άνδρες, όσο και οι γυναίκες επισκέπτριες, όπου μονάζουν γυναίκες, στα πρόσωπα των μοναχών, που βιώνουν χαρισματικά την υπέρβαση της βιολογικής φύσης τους, παίρνουν το μήνυμα της εσχατολογικής κατάργησης της βιολογικής διάκρισης της ανθρώπινης φύσης.
Από το άλλο μέρος, το άβατον δίνει την ευκαιρία στο σύγχρονο εκκοσμικευμένο άνθρωπο, που έχει απολυτοποιήσει και θεοποιήσει τη διαφυλική διάκριση και ειδικότερα τη σεξουαλικότητα, να συνειδητοποιήσει τη σχετικότητα και προσωρινότητα της βιολογικής κατάστασης της φύσης του. Το σεξ δεν είναι το παν και το μήνυμα αυτό αν δεν το δώσουν τα ορθόδοξα μοναστήρια, τότε ποιος θα το δώσει, όταν μάλιστα στην εποχή μας βιώνουμε μια παγκόσμια πανσεξουαλική τυραννία;
Πρέπει επίσης να τονισθεί η μεγάλη σημασία που έχει και η απαγορευτική λειτουργία του άβατου, πάντοτε, ιδιαίτερα δε στη σύγχρονη εποχή, κατά την οποία ο άνθρωπος κάνει ό,τι θέλει και ό,τι του αρέσει και κανένας και τίποτε δεν τον σταματά. Το άβατον είναι ένα ισχυρό φρενάρισμα που ταπεινώνει το σύγχρονο άνθρωπο, άνδρα και γυναίκα, που εν ονόματι των «δικαιωμάτων» θεωρούν ότι τα πάντα, ακόμη και τα «δικαιώματα» του Θεού, είναι στο χέρι τους. Ας θυμηθούμε τη Μαρία, την Αιγύπτια εκείνη πόρνη του 6ου μ.Χ. που θέλησε να μπει στον Πανάγιο Τάφο και εμποδίστηκε (απωθήθηκε) από τη θεία Χάρη. Αυτή και μόνη η συγκλονιστική εμπειρία του άβατου ήταν αρκετή για να αλλάξει το βίο και την πολιτεία της, να υπερβεί αγωνιστικά και χαρισματικά τη βιολογική κατάσταση της φύσης της, ζώντας 40 χρόνια στην έρημο...
Ως συμπέρασμα της θεολογικής αυτής θεώρησης, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το άβατον αποτελεί ουσιώδες στοιχείο των ορθόδοξων ασκητικών μονών και ως εκ τούτου θα έπρεπε να ισχύει σε όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια, ανδρικά και γυναικεία. Διότι όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια θα έπρεπε να δίνουν τη συγκλονιστική αυτή εμπειρία του άβατου. Αυτό βέβαια δεν επικράτησε στα περισσότερα μοναστήρια τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων ορθόδοξων χωρών, προφανώς για λόγους ανθρώπινης αδυναμίας και εκκλησιαστικής συγκατάβασης. Στο Άγιον Όρος όμως, το οποίο αποτελεί το υπόδειγμα του ορθόδοξου ασκητικού μοναχισμού, το άβατον πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί.
Το άβατον του Αγίου Όρους δεν προσβάλλει κανένα ανθρώπινο δικαίωμα. Αντίθετα με το πλούσιο ανθρωπολογικό και εσχατολογικό περιεχόμενο του, καταθέτει διαμέσου των αιώνων σε ολόκληρη την ανθρωπότητα το μήνυμα του εσχατολογικού προορισμού της ανθρώπινης φύσης, καθώς και του μεγάλου εγχειρήματος που κάθε άνθρωπος καλείται να κάνει στην πορεία του προς τη χαρισματική τελείωση και ολοκλήρωση της προσωπικής ύπαρξής του.

Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία στον 21ο αιώνα (Κωνσταντίνος Χολέβας)

Ο δάσκαλος κ. Δημήτριος Νατσιός συζητά με τον πολιτικό επιστήμονα κ. Κωνσταντίνο Χολέβα για την Ελληνορθόδοξη Παιδεία στον 21ο αιώνα. (30 Ιουν 2009)

Ο Έλληνας μαχητής του μέλλοντος

Tα τελευταία χρόνια τόσο οι Ελληνικές όσο και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να παρακολούθησουν τις διεθνείς εξελίξεις στο ζήτημα του ατομικού εξοπλισμού των στρατιωτών, οι οποίες είναι ραγδαίες τόσο λόγω της αποκόμισης πολύτιμων εμπειριών από το σύγχρονο πεδίο της μάχης όσο και της τεχνολογικής εξέλιξης. Ο μαχητής του μέλλοντος θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα πρέπει να πλαισιωθεί από μια σειρά αισθητήρων και μέσων για να διεξαγάγει καλύτερα την αποστολή του. Πολλές χώρες αναπτύσσουν ειδικές συλλογές εξοπλισμού στρατιωτών που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα, τη διασυνδεσιμότητα με συστήματα μάχης και την επιβιωσιμότητα, με το βάρος του συνολικού φόρτου μάχης να αποτελεί τον κυριότερο ανελαστικό παράγοντα. Αρκετές έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσουν πιο προηγμένες συλλογές εξοπλισμού, με πρωτοπόρους τις ΗΠΑ (Future Force Warrior/FFW), τη Γερμανία (Infanterist der Zukunft/IdZ) και τη Γαλλία (Fantassin à équipement et liaisons integrées/FÉLIN).
Η εισαγωγή ανάλογων υποσυστημάτων έχει πραγματοποιηθεί ήδη στις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων που επανδρώνονται αποκλειστικά από στελέχη (Ζ΄ΜΑΚ, ΕΤΑ, ΔΥΚ, 31 ΜΕΕΔ) καθώς το υψηλό κόστος των υλικών είναι απαγορευτικό για το καθολικό εξοπλισμό των Καταδρομών, Αλεξιπτωτιστών και Πεζοναυτών.
Πιο αναλυτικά, οι μελλοντικές εφαρμογές θα αφορούν:
- Στο τομέα του ιματισμού, ελαφρύτερη "ψηφιακή" παραλλαγή για μείωση του χρόνου εντοπισμού που θα παρέχει επιπλέον αντιπυρική προστασία ενώ μέσω κατάλληλων οπών θα επιτρέπουν στο σώμα του μαχητή να "αναπνέει" ελεύθερα, εξάρτηση μάχης νέου τύπου με ενσωματωμένη αλεξίσφαιρη προστασία, ακόμα πιο ελαφρά κράνη kevlar που θα επιτρέπουν την ενσωμάτωση διόπτρων και αντιβαλλιστικών γυαλιών μάχης, προστατευτικός εξοπλισμός των άκρων.
- Στο κρίσιμο τομέα του οπλισμού θα γίνεται χρήση νέου τύπου τυφεκίου ενώ όλοι θα φέρουν ατομικό πιστόλι με παρελκόμενα όπως ολογραφικά σκοπευτικά, καταδείκτες λέιζερ, σιγαστήρες και θερμικές διόπτρες. Επιπλέον οπλισμός (πολυβόλα, λειόκανα, ελεύθερου σκοπευτή) και εκρηκτικές ύλες ανάλογα με την ειδικότητα του κάθε μαχητή.
- Στο ζήτημα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού σίγουρα θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την αποστολή, ωστόσο ατομικοί σταθμοί ασυρμάτων με ενδοεπικοινωνία, υπολογιστές χειρός, κρυπτοσυσκευές, συσκευές εντοπισμού θέσης (GPS) πρέπει να θεωρούνται βασικός εξοπλισμός του μαχητή.

Αναδημοσίευση από  strategy-geopolitics

Διαφηµιστικός ή "µυστικός", τον πράκτορα δεν τον γλιτώνουµε!



Μετά την παρακολούθηση των email µας και των online δραστηριοτήτων µας για εµπορικούς σκοπούς, η είδηση που πρώτο έβγαλε στον αέρα το Wired στο website του, απλώς επιβεβαιώνει ό,τι οι περισσότεροι φανταζόµασταν, ή και... στοιχηµατίζαµε ότι "είναι εδώ"!
Η έντονη διείσδυση των µέσων κοινωνικής δικτύωσης και η έκρηξη των blogs σε διεθνές επίπεδο όχι µόνο έχει... ανοίξει την όρεξη, εκτός από τη διαφηµιστική αγορά και στις πανίσχυρες µυστικές υπηρεσίες [τουλάχιστον] των ΗΠΑ, αλλά ήδη έχουν αναλάβει δράση!

Για την ακρίβεια, έφτασαν σε σηµείο να έχουν αποτελέσµατα από µεθόδους µε τις οποίες µπορούν να διαβάζουν posts από blogs, να παρακολουθούν "στενά" τις ανανεώσεις στο Twitter, ακόµη και να "ελέγχουν" τις ποικίλες παραγγελίες ή τα reviews χρηστών στο Amazon, σχετικά µε το τάδε βιβλίο ή τη δείνα ταινία...

Δε γίνονται αυτά! Κι όµως γίνονται... Η εταιρεία In-Q-Tel αποτελεί επενδυτικό "βραχίονα" της CIA [...]και προχώρησε πρόσφατα στην επένδυση άγνωστου [!] χρηµατικού ποσού στη Visible Technologies, µια εταιρεία ανάπτυξης λογισµικού που επικεντρώνεται στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των social media.

Απώτερος σκοπός; Η περισσότερο αποδοτική χρήση και αξιοποίηση του πλήθους των πληροφοριών που κάνουν την εµφάνισή τους σε... κοινή θέα και, φυσικά, µε τη σύµφωνη γνώµη των χρηστών.

Η Visible Technologies "παρακολουθεί" κάτι παραπάνω από 500.000 sites σε καθηµερινή βάση, ελέγχοντας τουλάχιστον ένα εκατοµµύριο posts και συζητήσεις που λαµβάνουν χώρα σε blogs και σε πλήθος ανοικτών µέσων κοινωνικής δικτύωσης. Α, σε αυτά -προς το παρόν- δε συµπεριλαµβάνεται το Facebook, αφού έχει κλειστό χαρακτήρα.

Οι πελάτες της εταιρείας λαµβάνουν αναφορές µε real-time feeds σχετικά µε το τι συζητιέται -και όχι µόνο- σε αυτά τα sites. Στη συνέχεια, η Visible "βαθµολογεί" κάθε post, χαρακτηρίζοντάς το ως θετικό ή αρνητικό, µεικτό ή ουδέτερο. Παράλληλα, εξετάζει και το βαθµό επιρροής του συγγραφέα του!

Τι θέλει η In-Q-Tel από τη Visible; Να παρακολουθεί τα ξένα social media, ενώ την ίδια στιγµή να επεκτείνει τις δυνατότητες µετάφρασης από χώρες "θερµού" ενδιαφέροντος.
Τα ελληνικά, για την ώρα, µάλλον δεν είναι προτεραιότητα...

Γιάννης Τζώρτζος

Editorial PC Magazine Nοέμβριος 2009

Οι δυσοίωνες επιπτώσεις της κτηνοτροφίας και της αλιείας Νο 1

Κτηνοτροφία και η αλιεία σπαταλούν πόρους και αυξάνουν την υπερθέρμανση, τη ρύπανση και τη φτώχεια!

(μέρος 1ο)

Επιστολή προς τον Προεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος έστειλαν οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ με θέμα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας και της αλιείας.
Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2009 Αξιότιμοι Κύριοι,
Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη που θα λάβει χώρα σε λίγες μέρες, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας και της αλιείας, που σύμφωνα με έρευνες, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές.

Κτηνοτροφία

Απελευθέρωση αερίων θερμοκηπίου

Όπως ίσως θα γνωρίζετε ήδη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ( FAO ) αναφέρει στην από 29.11.2006 σχετική έκθεσή του, ότι τα εκτρεφόμενα ζώα παράγουν το 18% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, περισσότερο δηλαδή από όλες τις μεταφορές μαζί. Συγκεκριμένα, η κτηνοτροφία ευθύνεται για: 1) το 37% του συνολικού μεθανίου ( 23 φορές περισσότερο από το CO 2 ) που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από ανθρώπινες δραστηριοτήτες και που παράγεται κυρίως από το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών, 2) το 64% της αμμωνίας που συμβάλλει στην όξινη βροχή και που προκαλείται από την εξάτμιση των ούρων των ζώων και την υγρασία της κοπριάς τους, 3) το 65% του νιτρικού οξέος (296 φορές πιο ισχυρό από το CO 2) το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από τη κοπριά. Συνολικά, η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για τα 2/3 όλων των εκπομπών νιτρικού οξέως εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων, και 4) τεράστιες ποσότητες αζώτου που απελευθερώνονται από τα λιπάσματα για την παραγωγή ζωοτροφών, καθώς και από τα ούρα, τα περιττώματα των ζώων και την κοπριά που αποθηκεύεται.

Σπατάλη φυσικών πόρων και ενέργειας

Νερό: Για την παραγωγή ενός μόνο κιλού βοείου κρέατος απαιτείται υπερβολικός αριθμός σπατάλης φυσικών πόρων και ενέργειας. Στη Δύση, το μισό από το νερό που καταναλώνεται, πηγαίνει στην κτηνοτροφία. Παραθέτουμε ενδεικτικά τον παρακάτω πίνακα:
Παραγωγή κρέατος ανά κιλό
Λίτρα νερού που απαιτούνται
1 κ. μοσχαρίσιου κρέατος
22.000 lt
1 κ. βοδινού κρέατος
15.000 lt
1 κ. κρέας κοτόπουλου
3.500–6.000 lt
Παραγωγή γάλατος ανά λίτρο
Λίτρα νερού που απαιτούνται
1 lt γάλατος
990 lt
Παραγωγή φυτικής τροφής ανά κιλό
Λίτρα νερού που απαιτούνται
1 κ. καλαμποκιού
450 lt
Γη: Το 78% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης και των βοσκοτόπων χρησιμοποιείται για την εκτροφή ζώων, ενώ πολλά δάση έχουν αποψιλωθεί για να γίνουν βοσκοτόπια.
Ενέργεια: Σύμφωνα με μια έκθεση του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών ( Lantb ruksuniversitet ), η ενέργεια που καταναλώνεται για την παραγωγή ενός κιλού χοιρινού και ενός κιλού βοδινού, είναι 8.3 και 12.8 kWh αντίστοιχα. Συγκριτικά, η παραγωγή ενός κιλού φασολιών απαιτεί μόνο 0.86 kWh και ενός κιλού πατατών μόνο 0.44 kWh . Δηλαδή, απαιτείται 10-20 φορές περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή ζωικών προϊόντων, απ’ότι για την παραγωγή φυτικής τροφής. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί τα ζώα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, είτε βοσκώντας, είτε τρώγοντας σπόρους από καλλιέργειες, πριν σφαχθούν για το κρέας τους.
Η σφαγή, η μεταφορά, η επεξεργασία και το μαγείρεμα θεωρούνται επίσης σημαντικό μέρος κατανάλωσης ενέργειας.
Σπατάλη φυτικών πρωτεϊνούχων τροφών
Εκτός από πολύ λίγες περιπτώσεις όπου οι αγελάδες είναι ελεύθερες να βοσκήσουν ή εκείνες που ταΐζονται με υπόλοιπα φαγητού στις παραδοσιακές φάρμες, τα ζώα καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη τρώγοντας φυτά, από την πρωτεΐνη που μπορούν να παράγουν με τη μορφή κρέατος, γάλακτος και αυγών. Για παράδειγμα, 7 κιλά σιτηρών χρειάζονται για να παραχθεί ένα κιλό κρέας. Σαν «μηχανές» για τη μετατροπή της φυτικής πρωτεΐνης σε ζωική πρωτεΐνη, είναι εντελώς αναποτελεσματικά. Ο βαθμός μετατροπής από ζωοτροφή σε τροφή για τον άνθρωπο, κυμαίνεται από 1:30 έως 1:4 ανάλογα με το είδος του ζώου. Παρόλα αυτά τα ζώα τρέφονται με μεγάλες ποσότητες ζωοτροφής υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, τη στιγμή που «Είναι πιο αποδοτικό να τρώμε απευθείας ό,τι καλλιεργούμε, αντί να το αφήσουμε να περάσει πρώτα μέσα από ένα ζώο».
Υποβάθμιση εδάφους και μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα
Η εκτροφή ζώων υποβαθμίζει το έδαφος και μολύνει τα φυσικά αποθέματα νερού. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την εκχέρσωση για δημιουργία βοσκοτόπων, την υπερβόσκηση, τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και τη διάβρωση του εδάφους από τα περιττώματα όλων αυτών των ζώων, είναι ραγδαία. Οι δισεκατομμύρια τόνοι περιττωμάτων που μολύνουν το νερό και τον αέρα δημιουργούν μικρά «αγροτικά» Τσερνομπίλ με πιθανότητα να συμβεί μια ακόμη πιο εκτεταμένη καταστροφή. Επιπλέον, τα ζωικά απόβλητα των εκτρεφόμενων ζώων προκαλούν ευτροφισμό στα υδάτινα και θαλάσσια οικοσυστήματα.
 Αφανισμός της θαλάσσιας ζωής
Η μαζική εκτροφή των εκατομμυρίων ζώων αφανίζει τη ζωή και από τις θάλασσες αφού περίπου το 50% των ψαριών που αλιεύονται χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα γουρούνια, τις αγελάδες, τα πρόβατα, τα κοτόπουλα κλπ. Αυτά τα ζώα καταναλώνουν περισσότερους τόνους ψαριών από ότι όλοι οι καρχαρίες, τα δελφίνια και οι φώκιες ολόκληρου του πλανήτη. Έτσι οι πληθυσμοί των ψαριών σταδιακά εξαφανίζονται ενώ οι φάλαινες, οι φώκιες, τα δελφίνια και τα θαλασσοπούλια πεθαίνουν από πείνα.
Συμβολή στην παγκόσμια πείνα
Αν οι «αναπτυγμένες» χώρες μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, θα μπορούσαμε επιπλέον να αντιμετωπίσουμε σε σημαντικό βαθμό την παγκόσμια πείνα, η οποία σκοτώνει περίπου 6 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο. Το 25% του πληθυσμού της γης υποσιτίζεται λόγω κυρίως της χρησιμοποίησης της γης για την παραγωγή ζωοτροφών και της διατροφής των ζώων με δημητριακά και σόγια, όταν αυτά θα μπορούσαν να θρέψουν τον υποσιτιζόμενο κόσμο. Για 1 κιλό κρέατος απαιτείται γη που θα μπορούσε να παράξει:
Φυτική τροφή
Κιλά
Δημητριακά
6
Ρύζι
9
Όσπρια
12
Αντίθετα, κάθε φυτοφάγος «απελευθερώνει» κατά μέσο όρο γη που θα μπορούσε να θρέψει 19-20 ανθρώπους. Ενδεικτικά, ο αριθμός των ανθρώπων που σιτίζονται για ένα χρόνο ανά εκτάριο είναι:
 
Αριθμός ατόμων
Τροφές παραγόμενες ανά εκτάριο
22
Πατάτες
19
Ρύζι
1
Μοσχάρι
2
Αρνί
Επιβάρυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις εκπομπές C 02 λόγω των μεταφορών
Οι ζωοτροφές και τα προς σφαγή ζώα μεταφέρονται τις περισσότερες φορές σε μεγάλες αποστάσεις οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη χρήση ορυκτών καυσίμων και αυξάνοντας επιπλέον τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Αλόγιστη σπατάλη χρημάτων για φάρμακα, χημικά σκευάσματα και ιατρική «φροντίδα»
Λόγω των άθλιων και ανθυγιεινών συνθηκών εκτροφής των ζώων, καθώς και των ορμονών ανάπτυξης και πάχυνσης που τους χορηγούνται για την επιτάχυνση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος, ένα σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής αντιβιοτικών (περίπου το 50%) χορηγείται στα εκτρεφόμενα ζώα. Όμως παρά την τόσο απλόχερη ιατρική «φροντίδα», ασθένειες και επιδημίες όπως η νόσος των τρελών αγελάδων και των πτηνών, η γρίπη των χοίρων, ο μελιταίος πυρετός, κλπ. ξέσπασαν σκορπώντας τον πανικό.
Ανθρώπινες σθένειες
Η αφύσικη τροφή που τρώνε τα εκτρεφόμενα ζώα (ιχθυάλευρα, αλεσμένα κόκκαλα, νύχια, τρίχες κλπ), οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους και η υπερβολική χορήγηση αντιβιοτικών και ορμονών, καθιστούν την κατανάλωση κρέατος εντελώς επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Τα νοσοκομεία βρίθουν από ασθενείς με καρκίνο, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά όταν αντί να τρώμε προϊόντα που παράγει η φύση, εμείς τρώμε μεταλλαγμένα, διοξίνες, φυτοφάρμακα, νιτρικά, τρελές αγελάδες, αντιβιοτικά, ορμόνες, βαρέα μέταλλα κλπ. Ολοένα και περισσότερες ιατρικές έρευνες μαρτυρούν ότι η κρεοφαγία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, υπέρτασης, καρδιοπάθειας και κάποιων μορφών καρκίνου. Συγκρίνοντας την επικράτηση της υπέρτασης, των καρδιακών ασθενειών, του καρκίνου, του διαβήτη, της χολολιθίασης, της παχυσαρκίας και των προερχόμενων από τη διατροφή ασθενειών ανάμεσα στους χορτοφάγους και τους κρεατοφάγους στις ΗΠΑ, η Physicians Committee for Responsible Medicine ( PCRM ), υπολόγισε ότι το 1995 το συνολικό ιατρικό κόστος που σχετίζεται με την κατανάλωση κρέατος, ήταν μεταξύ 29 δις και 61 δις δολάρια, χωρίς να συμπεριλάβουν ασθένειες όπως η καρδιακή προσβολή και άλλες αρτηριακές παθήσεις.
Άθλιες συνθήκες εκτροφής των ζώων και αφόρητη δυστυχία
Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και μεταφοράς τους, αλλά και η ίδια η φρικαλέα διαδικασία σφαγής των ζώων είναι σοκαριστικές. Η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για κρέας και γάλα έχει μετατρέψει την κτηνοτροφία σε βιομηχανία όπου τα «παραγωγικά» ζώα αντιμετωπίζονται όχι σαν συναισθανόμενα όντα, αλλά όπως το λέει και η λέξη, σα μηχανές παραγωγής. Το κυνήγι του κέρδους και η στιγμιαία απόλαυση ενός κρεοφαγικού πιάτου δεν αφήνει τον άνθρωπο να «ακούσει» τα ουρλιαχτά, και να νιώσει τον πόνο των ζώων αυτών. Αντιμετωπίζοντάς τα σα σύγχρονους σκλάβους, τους στερήσαμε την ελευθερία, την ευζωία και την αξιοπρέπεια, με τη «δικαιολογία» ότι είναι προορισμένα για να μας δίνουν τα προϊόντα τους, το κρέας τους και τα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτά που μας τα δίνουν, αλλά εμείς που τους τα αρπάζουμε σαν κλέφτες. Αν ήταν διαφορετικά, ούτε θα πονάγανε, ούτε θα υποφέρανε, ούτε θα σκούζανε, αφού θα ήταν μια «φυσική» διαδικασία.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η κτηνοτροφία έχει άμεσο αντίκτυπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, την αποψίλωση των δασών, τη διάβρωση των εδαφών, την έλλειψη του νερού, την απώλεια της βιοποικιλότητας και είναι μια τρομερή σπατάλη πόρων και κατανάλωση ενέργειας, δεδομένου ότι σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας συγκομιδής δημητριακών χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρέατος.
Η εικόνα γίνεται σχεδόν εφιαλτική εάν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση του κρέατος έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ότι ο πληθυσμός της γης συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ πολύ λαοί των οποίων η διατροφή ήταν περισσότερο προσανατολισμένη στη φυτοφαγία, έχουν τώρα στραφεί προς την κρεοφαγία. Σήμερα οι άνθρωποι σκοτώνουν περίπου 60 δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο, εκτός των δισεκατομμυρίων ψαριών και άλλων θαλάσσιων ζώων. 456.000.000 τόνους κρέατος, σχεδόν διπλάσια ποσότητα από το 2001, αναμένεται να καταναλώνουμε έως το 2050, όταν το 1961, η συνολική παγκόσμια προσφορά κρέατος δεν ξεπερνούσε τα 71 εκατομμύρια τόνους. Η δε παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να αναρριχηθεί από 580 σε 1043 εκατ. τόνους.
Όλα αυτά σημαίνουν ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στους φυσικούς πόρους, π.χ. γη, νερό, ηλεκτρική ενέργεια, φυτικές τροφές και ζωοτροφές, λιπάσματα, πετρέλαιο, κλπ. Κι ενώ τα ζωικά προϊόντα θα έπρεπε κουβαλούσαν το βάρος των καταστροφών που επιφέρουν για την παραγωγή τους, αυτό όχι μόνο δε συμβαίνει, αλλά κοστίζουν πολύ λιγότερο σε σχέση με το κόστος παραγωγής τους, συχνά μάλιστα ακόμη λιγότερο από τα λαχανικά τα οποία απαιτούν πολύ λιγότερες πρώτες ύλες, ενέργεια και εργασία.

Γιατί ζηλεύω τους Τούρκους...


Του Α. Λυκαύγη ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.ΘΑ ΤΟ πω και ας παρεξηγηθώ:
Ναι, ζηλεύω τους Τούρκους! Γιατί -πέραν άλλων- διαθέτουν έναν Αχμέτ Νταούτογλου. Που αντί να καθεύδει αναλωνόμενος στην πολυθρόνα του Υπουργείου Εξωτερικών και αναμένοντας να διαχειρισθεί (με παθητική διπλωματία) εκείνα που εμφανίζονται, σπεύδει πριν από τα γεγονότα. Και μετέχει ενεργά, όχι απλώς στη διαχείριση αλλά στη διαμόρφωσή τους. Κάτι που στα καθ’ ημάς (και στη Λευκωσία και στην Αθήνα - κυρίως σ’ αυτήν) ποτέ δεν συνέβαινε. Ή τουλάχιστον σπανίως. Και συχνάκις ατυχώς. Η πικρή (εάν ευτόλμως αυτοσκοπηθούμε) αλήθεια.

Εάν συνοψίσει κάποιος το πρόγραμμα και τις ενέργειες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών (ακόμη και αυτές του τελευταίου δεκαπενθημέρου) καταλαβαίνει καλύτερα τις από ελληνικής σκοπιάς πεσιμιστικές αυτές εκτιμήσεις. Και κυρίως ότι δεν διατυπώνονται (δυστυχώς) καθ’ υπερβολήν. Αντιθέτως. Και δεν πρόκειται ασφαλώς γι’ αποσπασματικές τουρκικές κινήσεις, αλλά για καλομελετημένες και κυρίως μεθοδικές πρωτοβουλίες.

Που οδηγούν στη δημιουργία προϋποθέσεων τουρκικής ποδηγεσίας σε καίρια ζητήματα και στρατηγικές περιχές. • Από τα Βαλκάνια (όπου μεθοδεύεται παλινόρθωση μιας εν πολλοίς νέοοθωμανικής επιρροής) μέχρι την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή. Τόσο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με όμορες χώρες, αλλά και σχετικά μ’ ένα νέο και ουσιαστικότερο τουρκικό ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφία. Πετυχαίνοντας τελικά ν’ αποβεί στρατηγικός παίκτης. Και να υπεισέλθει ως δυναμικός συντελεστής, εκεί όπου οι μεγάλες δυνάμεις ανταγωνίζονται ή και διαγκωνίζονται.

Ν’ αναφέρουμε απλώς ενδεικτικά:
1) Το ιστορικό άνοιγμα προς την Αρμενία, που βρίσκεται σ’ εξέλιξη.

2) Την άτυπη διαμεσολάβηση μεταξύ ΣυρίαςΙράκ και μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτων.

3) Την ανατασσόμενη ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα (Southstream Ι και πιθανότατα Southstream ΙΙ) και ταυτοχρόνως με την Ουάσιγκτων για τον Νabuco.

4) Τη σύναψη στρατηγικών συμφώνων με Αλβανία, Σκόπια και Βοσνία με ταυτόχρονο άνοιγμα προς το Βελιγράδι.

Ειδικότερα για τη βαλκανική διάσταση αυτών των ανοιγμάτων, η Άγκυρα έχει ουσιαστικά αναλάβει τα προγράμματα προαγωγής των ενόπλων δυνάμεων των Σκοπίων και της Αλβανίας, την ώρα που η Ουάσιγκτων θέλει επιμόνως την επείγουσα ένταξη των πρώτων στο ΝΑΤΟ. Κάτι που δίδει αναβαθμισμένο ρόλο στην Άγκυρα σ’ αυτό το συμμαχικό γίγνεσθαι, αφού αναδεικνύεται σε αυτόκλητο κηδεμόνα της περιοχής.

Αυτά δεν σημειώνονται για να προκαλέσουν πεσιμισμό. Η αλήθεια πρέπει και να λέγεται για ν’ αντιμετωπίζεται. Όσο και αν είναι καταθλιπτική. Και το μήνυμα είναι ακριβώς: Ο ελληνισμός να εγκαταλείψει επιτέλους τα πλέγματα εσωστρέφειας που τον καθηλώνουν. Και να υπερβεί τα σύνδρομα των ψευδαισθήσεων, τα οποία τον αποπροσανατολίζουν και τον παραπλανούν.

Υπό το φως δηλαδή αυτών των διαπιστώσεων, όσοι ποδηγετούν τις τύχες του ελληνισμού (και στους δύο κρατικούς του πόλους - σε Αθήνα και Λευκωσία) οφείλουν ν’ αφυπνισθούν, να κατανοήσουν και ν’ αναταχθούν. Για να μη απολήξομεν είτε παθητικοί αποδέκτες αδυσωπήτων διαμορφώσεων. Είτε και σε τροχιάν ατύπου κηδεμονίας. Χωρίς να το καταλάβουμε.

Γιατί αυτό θα συμβεί, εάν οι άλλοι καλπάζουν κι εμείς καθεύδομεν. Είτε μεμψιμοιρούντες. Είτε αγραυλούντες. Και απλώς αναμηρυκάζοντας κενολογίες…

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_6945.html

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ( Προς Εφεσ. 1-7 )

 Πρός Εφεσίους   δ΄1-7


1.Παρακαλῶ οὖν ὑμᾶς ἐγὼ ὁ δέσμιος ἐν Κυρίῳ ἀξίως περιπατῆσαι τῆς κλήσεως ἧς ἐκλήθητε,
2.μετὰ πάσης ταπεινοφροσύνης καὶ πρᾳότητος, μετὰ μακροθυμίας, ἀνεχόμενοι ἀλλήλων ἐν ἀγάπῃ,
3.σπουδάζοντες τηρεῖν τὴν ἑνότητα τοῦ Πνεύματος ἐν τῷ συνδέσμῳ τῆς εἰρήνης.
4.ἓν σῶμα καὶ ἓν Πνεῦμα, καθὼς καὶ ἐκλήθητε ἐν μιᾷ ἐλπίδι τῆς κλήσεως ὑμῶν·
5.εἷς Κύριος, μία πίστις, ἓν βάπτισμα
6.εἷς Θεὸς καὶ πατὴρ πάντων, ὁ ἐπὶ πάντων, καὶ διὰ πάντων, καὶ ἐν πᾶσιν ἡμῖν.
7.Ἑνὶ δὲ ἑκάστῳ ἡμῶν ἐδόθη ἡ χάρις κατὰ τὸ μέτρον τῆς δωρεᾶς τοῦ Χριστοῦ.

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ( Λουκά ιη΄ 18-27)

Λουκ. ιη΄18 -27



18.
Καὶ ἐπηρώτησέ τις αὐτὸν ἄρχων λέγων· διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ποιήσας ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσω;
19.
εἶπε δὲ αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· τί με λέγεις ἀγαθόν; οὐδεὶς ἀγαθὸς εἰ μὴ εἷς ὁ Θεός.
20.
τὰς ἐντολὰς οἶδας· μὴ μοιχεύσῃς, μὴ φονεύσῃς, μὴ κλέψῃς, μὴ ψευδομαρτυρήσῃς, τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα σου.
21.
ὁ δὲ εἶπε· ταῦτα πάντα ἐφυλαξάμην ἐκ νεότητός μου.
22.
ἀκούσας δὲ ταῦτα ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῷ· ἔτι ἕν σοι λείπει· πάντα ὅσα ἔχεις πώλησον καὶ διάδος πτωχοῖς, καὶ ἕξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι.
23.
ὁ δὲ ἀκούσας ταῦτα περίλυπος ἐγένετο· ἦν γὰρ πλούσιος σφόδρα.
24.
ἰδὼν δὲ αὐτὸν ὁ Ἰησοῦς περίλυπον γενόμενον εἶπε· πῶς δυσκόλως οἱ τὰ χρήματα ἔχοντες εἰσελεύσονται εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ!
25.
εὐκοπώτερον γάρ ἐστι κάμηλον διὰ τρυμαλιᾶς ῥαφίδος εἰσελθεῖν ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελθεῖν.
26.
εἶπον δὲ οἱ ἀκούσαντες· καὶ τίς δύναται σωθῆναι;
27.
ὁ δὲ εἶπε· τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν.

Αξιακοί προσανατολισμοί στα Νέα Ελληνικά του Γυμνασίου (Ευδοξία Αυγουστίνου)

Η συνθήκη του Espoo για τη Διασυνοριακή Ρύπανση και τα εκκολαπτόμενα βουλγάρικα χρυσωρυχεία


[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Petros Tzeferis]
Η πολύ πρόσφατη (10.2009) έγκριση επένδυσης (ΜΠΕ) εξόρυξης χρυσού στο Κίρτζαλι (Kardzhali ) της της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας κοντά στην ομώνυμη πόλη και την Οστρόβιτσα (εταιρεία “Gorubso Kardzhali”), κινητοποίησε πάλι τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και την "antigold" κοινότητα, καθώς το ορυχείο και η περιοχή ενδεχόμενης εγκατάστασης της "λίμνης τελμάτων" βρίσκεται κοντά στην όχθη του Άρδα, ο οποιος είναι παραπόταμος του δικού μας Έβρου που εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος.
Λίγο παλαιότερα, το 2005-06, το ίδιο είχε συμβεί με την προσπάθεια επένδυσης στο Krumovgrad, στη βουλγαρική πλευρά της Ροδόπης, που απέχει 35-40 χλμ. από την Κομοτηνή. Και τότε είχε τεθεί το ζήτημα της διασυνοριακής ρύπανσης, με την Ελλάδα - όπως και την Τουρκία - να αποτελούν "επηρεαζόμενα μέλη" ("affected party") από το έργο του Krumovgrad. Επισημαίνεται ότι και στις δύο ως άνω περιπτώσεις, η προτεινόμενη μέθοδος επεξεργασίας των χρυσωφόρων μεταλλευμάτων ήταν η κυάνωση (εκχύλιση με κυάνιο, σε αντιδραστήρες ή εκχύλιση σε σωρούς για τα φτωχότερα μεταλλεύματα) καθώς αυτή είναι η πιο αποδοτική μέθοδος ανάκτησης των πολυτίμων μεταλλικών αξιών από το μετάλλευμα.
Κι ακόμη ειχε τεθεί με πολύ πιο επιτακτικό τρόπο ακόμη παλαιότερα μετά από ατυχήματα που αφορούν διασυνοριακή ρύπανση, ορισμενα εκ των οποίων αφορούν τις υδρομεταλλουργικές διεργασίες, πχ. το ατύχημα στη Baia Mare της Ρουμανίας, τον Ιανουάριο 2000, κατόπιν διαρροής κυανιούχων ενώσεων στον Δούναβη και τους παραποτάμους του. Επειδή το θέμα είχε τότε χρησιμοποιηθεί πολλαπλώς εναντίον της όποιας μεταλλευτικής δραστηριότητας, δίνεται παρακάτω η πλήρης εκτίμηση των συνεπειών του ατυχήματος από ομάδα επιστημόνων διεθνούς κύρους:
Report of the International Task Force for Assessing the Baia Mare Accident
Επίσης το θέμα ειχε τεθεί και συνεχίζει να υφίσταται και να τίθεται από τα Παρατηρητήρια των Πυρηνικών δραστηριοτήτων, με το πυρηνικό Βουλγαρικό πρόγραμμα στο Μπέλενε , που επηρεάζει όλες τις γειτονικές χώρες, "πυρηνικές" ή όχι.
Ολες οι παραπάνω περιπτώσεις εμπίπτουν στα θέματα εφαρμογής της Διεθνούς Συνθήκης του Espoo για τη Διασυνοριακή Ρύπανση (Convention on Environmental Impact Assessment in a Transboundary Context - Espoo, Φιλανδία 02.1994) .
H Συνθήκη, την οποίαν έχουν προσυπογράψει Ελλάδα και Βουλγαρία, oρίζει ότι για ορισμένες κατηγορίες έργων και δραστηριοτήτων, τα οποία ενδέχεται να έχουν διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού και επί ίσοις όροις με τις επηρρεαζόμενες χώρες.
Η χώρα όπου πρόκειται να γίνει το έργο οφείλει να παράσχει στο κοινό των περιοχών που πιθανόν να επηρρεαστούν πλήρη και έγκαιρη πληροφόρηση και να τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.


Τα θέματα διασυνοριακής ρύπανσης έχουν μπει σε μια ορθολογική διαχειριστική βάση με τη συνθήκη αυτή. Οπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα απο το βήμα αυτό, η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν είναι a priori επικίνδυνη ούτε a priori περιβαλλοντικά ασύμφορη. Αρκεί στην ανάλυση «κόστους-ωφέλους» να μπουν όλα τα δεδομένα σε όλες τους τις διαστάσεις: τεχνικά, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά.

Νομίζουμε οτι η Ελλάδα πέραν της εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας , οδηγία 2006/21/ΕΕ για τη διαχείριση εξορυκτικών αποβλήτων, την οποία έπρεπε να έχει ήδη ενσωματώσει και η Βουλγαρική πλευρά στο εθνικό της δίκαιο από το 2008 (Η Ελλάδα ήδη έχει ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία με την πρόσφατη ΚΥΑ 39624/2209/Ε103), θα πρέπει να ζητήσει την σχολαστική εφαρμογή της Διεθνούς Συνθήκης του Espoo για τη Διασυνοριακή Ρύπανση.

ΚΥΑ-ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ 2006-21-ΕΚ(ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ)

Το χρυσό πάζλ… και οι δύο πλευρές της «μπουλντόζας»!

Αναδημοσίευση από Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπό πλήρη ΝΑΤΟϊκό έλεγχο το Αιγαίο

Την 1η Μάρτη 2010 ενεργοποιείται το CAOC-4 στη Λάρισα, το οποίο θα καλύπτει τον εναέριο χώρο όλων των κρατών της περιοχής που μετέχουν στην ιμπεριαλιστική λυκο-συμμαχία.
Ενα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου σηματοδοτεί η ενεργοποίηση - σύμφωνα με πληροφορίες - από την 1η Μάρτη 2010, της νέας δομής του ΝΑΤΟ και η ταυτόχρονη λειτουργία στη Λάρισα του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων, με την ονομασία CAOC-4.
Το συγκεκριμένο Κέντρο, όπου στη θέση του διοικητή θα εναλλάσσονται Ελληνας και Τούρκος αξιωματικός, αποτελεί συγχώνευση των υφισταμένων Κέντρων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, των CAOC-6 (Τουρκία - Εσκί Σεχίρ) και CAOC-7 (Ελλάδα - Λάρισα).
Θα υπάγεται στο Αεροπορικό Στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Σμύρνη, του οποίου ο διοικητής είναι Αμερικανός και ο υποδιοικητής Τούρκος.
Στο CAOC-4 της Λάρισας θα υπάγεται ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αλβανίας. Με την ενεργοποίηση του CAOC-4, μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η κατάργηση των εθνικών συνόρων των κρατών - μελών και η δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού χώρου.
Ετσι, εφαρμόζεται και σε επιχειρησιακό επίπεδο η ΝΑΤΟποίηση ολόκληρου του εναέριου χώρου του Αιγαίου (εθνικός και διεθνής) που πλέον εντάσσεται σε έναν ενιαίο ΝΑΤΟικό χώρο που καλύπτει όλες τις ΝΑΤΟικές χώρες της περιοχής.
Την ευθύνη για τον επιχειρησιακό έλεγχο, θα την έχει η διοίκηση του Στρατηγείου της Σμύρνης, η οποία κατά περίπτωση θα τον αναθέτει είτε σε Ελληνα είτε σε Τούρκο αξιωματικό, ο οποίος πάντα θα φοράει ΝΑΤΟικό «καπέλο».
Να σημειωθεί ότι τα CAOC-6 (Τουρκία) και CAOC-7 (Ελλάδα), που λειτουργούν έως σήμερα, δεν έχουν συγκεκριμένο χώρο ευθύνης, καθώς υπάρχουν οι γνωστές τουρκικές διεκδικήσεις για τον εναέριο χώρο του Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτές, η Τουρκία διεκδικεί, ανάμεσα στα άλλα, τη διχοτόμηση του Αιγαίου πάνω από τον 25ο Μεσημβρινό και την ανάληψη της επιχειρησιακής ευθύνης του μισού Αιγαίου (ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού), συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών, που είναι μεν διεθνή ύδατα, αλλά περιβάλλουν τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπως και των περιοχών από όπου διέρχονται οι γραμμές επικοινωνίας των νησιών αυτών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τώρα, βέβαια, το θέμα αυτό «λύνεται» με την παράδοση όλου του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ.

Αναδημοσίευση από Ας μιλήσουμε επιτέλους

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης